Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Σενάρια παραίτησης του Sunak (ΥΠΟΙΚ) για φορολογικό σκάνδαλο της συζύγου του - Είχε offshore ενώ o ίδιος αυξάνει τους φόρους

Βρετανία: Σενάρια παραίτησης του Sunak (ΥΠΟΙΚ) για φορολογικό σκάνδαλο της συζύγου του  - Είχε offshore ενώ o ίδιος αυξάνει τους φόρους

Tο νόμιμο, το ηθικό και η επιβολή νέων φόρων

Σχετικά Άρθρα

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak εξέτασε το ενδεχόμενο αν θα έπρεπε ή όχι να παραιτηθεί αυτή την εβδομάδα μετά από μια θύελλα επικρίσεων για τη φοραποφυγή  της πλούσιας συζύγου του, σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Reuters το Σάββατο 9 Απριλίου 2022
«Σκεφτόταν αν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ή όχι η οικογένειά του το όλο σκάνδαλο», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη μια άγνωστη πηγή.
Πηγή κοντά στον υπουργό ενημέρωσε το Reuters ότι ο Sunak δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί.
Ο Sunak αυτή την εβδομάδα βρέθηκε στην πλέον δυσχερή θέση από τότε που έγινε υπουργός Οικονομικών το 2020, αφού η σύζυγός του, Akshata Murty, επιβεβαίωσε ότι είχε εξωχώρια φορολογική έδρα που σημαίνει ότι δεν πλήρωνε φόρο για τα κέρδη της στη Βρετανία.
Παρότι η διαδικασία ήταν νομότυπη οι επικριτές ανέφεραν ότι η πρακτική ήταν ασυμβίβαστη με την αποφασιστικότητα του Sunak να αυξήσει τους φόρους στις επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα από τις 6 Απριλίου, σε μια εποχή που η έκρηξη του πληθωρισμού έχει εκτοξεύσει κόστος διαβίωσης για πολλά νοικοκυριά.

Το προνομιακό καθεστώς

Η εφημερίδα The Independent αποκάλυψε το προνομιακό καθεστώς της κόρης του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, συνιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας Infosys, την στιγμή που ο Sunak ανακοίνωσε νέες αυξήσεις φόρων και τιμών, λόγω της ακρίβειας.
«Το να σπιλώνουν τη σύζυγό μου για να με πλήξουν είναι αποκρουστικό», δήλωσε  χαρακτηριστικά στην The Sun και πρόσθεσε ότι η σύζυγός του «πληρώνει φόρους στη Βρετανία για κάθε δεκάρα που κερδίζει» σε αυτή τη χώρα και έκανε λόγο για «εκστρατεία σπίλωσης» από την αντιπολίτευση.

Σοβαρά ερωτήματα

Παρόλα αυτά, το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως στελέχη της αντιπολίτευσης είπαν ότι είναι σοβαρά τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει ο υπουργός αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς της Murty.
Ακόμη και υποστηρικτές του Συντηρητικού κόμματος σχολίασαν ότι οι αποκαλύψεις είναι επιζήμιες για τον Sunak.
«Ο F. Scott Fitzgerald έγραψε κάποτε ότι οι πλούσιοι «είναι πολύ διαφορετικοί από εσένα κι εμένα», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του συντηρητικού, ισχυρού σε επιρροή μπλογκ ConservativeHome.
«Μήπως ο Sunak έγινε τόσο διαφορετικός που δεν αντιλαμβάνεται τη ζοφερή αλήθεια της παρούσας κατάστασής του;» διερωτήθηκε

Ποια είναι η Akshata Murty

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πως η Akshata Murty είναι 42 ετών και εκτιμάται ότι έχει μετοχές στην Infosys αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων.
Γνωρίστηκε με τον Sunak όταν σπούδαζαν και οι δύο στο Standforτ  και παντρεύτηκαν το 2009.
Επίσης, έχουν από κοινού τουλάχιστον τέσσερα ακίνητα, μεταξύ των οποίων ένα σπίτι στο Λονδίνο αξίας 7 εκατομμυρίων λιρών και ένα διαμέρισμα στη Σάντα Μόνικα, στην Καλιφόρνια
Μάλιστα, είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures, την οποία ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της το 2013 ενώ το 2010 λάνσαρε τη δική της μάρκα μόδας, την Akshata Designs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης