Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός στην περιοχή του Donbass – Mετά την Bucha και το Kramatorsk, φρίκη στο Makariv με δολοφονημένους άμαχους

Ουκρανία: Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός στην περιοχή του Donbass – Mετά την Bucha και το Kramatorsk, φρίκη στο Makariv με δολοφονημένους άμαχους
Τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν αποσυρθεί πλέον τελείως από τη βόρεια Ουκρανία και  στόχος τους είναι πλέον η ανατολική Ουκρανία, όπου και αναμένεται να δοθεί η τελική μάχη αυτής της πολεμικής αναμέτρησηςμάχες
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Στο Donbass, όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, βρίσκονται τα βλέμματα όλων, καθώς ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις για να ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής, όπου και αναμένεται οι μάχες να είναι σφοδρές.
Ήδη, χιλιάδες επιπλέον ρώσοι στρατιωτικοί συγκεντρώνονται στα όρια της ουκρανικής πόλης του Χαρκόβου, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Μάλιστα, αυξήθηκε από τις 30 στις 40 ο αριθμός των τακτικών μονάδων του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Belgorod, που βρίσκονται λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών και η φάση αυτή του πολέμου «μπορεί να είναι πολύ αιματηρή και πολύ άσχημη».
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Μόσχα σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 60.000 στρατιωτικούς.
«Οι ρωσικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην περιοχή Donbass, τη Μαριούπολη και την Μικολάγιφ, υποστηριζόμενες από συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού», τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Στο μεταξύ, στις σκηνές φρίκης στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Kramatorsk, όπου δεκάδες άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν, προστέθηκαν και οι δολοφονίες αμάχων στο χωριό Makariv, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου.
Η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού ανακοίνωσε ότι η  Ρωσία συνεχίζει να πλήττει αμάχους στην Ουκρανία.
Μέσα στην ημέρα θα ανοίξουν δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Irina Vereshuk.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών σε ουκρανική αεροπορική βάση

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών στην αεροπορική βάση των ουκρανικών δυνάμεων στο Μιρχορόντ, στην κεντρική Ουκρανία, μετέδωσε ο Σάββατο 9/4 το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Στην επίθεση αυτή καταστράφηκαν ακόμη ένα μαχητικό MiG-29 των ουκρανικών αεροπορικών δυνάμεων και ένα ελικόπτερο Mi-8 στην βάση αυτή που βρίσκεται στην περιφέρεια Πολτάβα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konasenkov.

Θα ανοίξουν 10 ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων

Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, πρόκειται να ανοίξουν το Σάββατο 9/4, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Irina Vereshuk.
Στους διαδρόμους που προγραμματίζεται να ανοίξουν περιλαμβάνεται ένας για την απομάκρυνση με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς ανθρώπων από την Μαριούπολη, πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης της Luhansk (Λουχάνσκ), Serhiy Gaidai, υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη να απομακρυνθούν και άλλοι άμαχοι από την περιφέρεια αυτή, καθώς έχουν αυξηθεί οι βομβαρδισμοί τις τελευταίες μέρες και στην περιοχή καταφτάνουν περισσότερες ρωσικές δυνάμεις.
Περίπου το 30% του κόσμου παραμένει σε οικισμούς σε όλη την περιφέρεια και τους έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν, όπως είπε.
«Αυτοί (οι Ρώσοι) συγκεντρώνουν δυνάμεις για μια επίθεση και βλέπουμε ότι ο αριθμός των βομβαρδισμών έχει αυξηθεί», σημείωσε ο Serhiy Gaidai σε δηλώσεις του στο δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης.

Βρετανία: Η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει αμάχους στην Ουκρανία

Η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει αμάχους στην Ουκρανία, όπως αυτοί που σκοτώθηκαν την Παρασκευή 8/4 από την πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό του Kramatorsk στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το Σάββατο 9/4 η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.
«Οι ρωσικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην περιοχή Donbass, τη Μαριούπολη και την Μικολάγιφ, υποστηριζόμενες από συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων κρουζ στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού», τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, προσθέτοντας πως η ουκρανική αντίσταση εξακολουθεί να αποτρέπει τις φιλοδοξίες της Ρωσίας να εγκαθιδρύσει χερσαίο διάδρομο ανάμεσα στην Κριμαία και το Ντονμπάς.
Σημειώνεται ότι το Reuters δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές.

Τo Donbass θέλει ο Putin, όπλα ζητά ο Zelensky

Ο πλήρης έλεγχος του Donbass, των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, είναι ο απώτερος στόχος του Vladimir Putin, τη στιγμή που οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως θα πολεμήσουν σκληρά και μέχρι τέλους για την υπεράσπιση των εδαφών τους.
Με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν αποσυρθεί πλέον τελείως από τη βόρεια Ουκρανία, στόχος τους είναι πλέον η ανατολική Ουκρανία, όπου και αναμένεται να δοθεί η τελική μάχη αυτής της πολεμικής αναμέτρησης.
Με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Dmitro Kuleba να προειδοποιεί πως στο Donbass ο κόσμος θα ξαναζήσει σκηνές από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky να διαμηνύει πως οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν και πάλι με θάρρος και γενναιότητα, οι Ρώσοι ετοιμάζονται για την τελική επίθεση.
Μάλιστα, φαίνεται ότι κομβική ημερομηνία θα είναι η 9η Μαΐου, επέτειος της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, υποστήριξε πως η Ρωσία θα επικεντρώσει τις επιθέσεις της στο Donbass επιδιώκοντας μια «νίκη» για την 9η Μαΐου (εθνική γιορτή για τη Ρωσία).
Ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αν και παραδέχθηκε πως μέχρι στιγμής είναι «τρομερό το κόστος για το ρωσικό στρατό», είπε πως «σε μερικές ημέρες θα έχουμε εκπληρώσει τους αντικειμενικούς μας στόχους».
Ήδη πάντως Ρώσοι και φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως ελέγχουν πάνω από το 90% του εδάφους του Λουχάνσκ και πολύ περισσότερο από το 50% του Ντονέτσκ, έχοντας διασφαλίσει σημαντικά οφέλη, αν αναλογιστεί κανείς πως πριν από την έναρξη της εισβολής έλεγχαν περίπου το ένα τρίτο των εδαφών των δύο αυτών επαρχιών, όπου και είχαν κηρύξει και τις αυτόνομες Λαϊκές Δημοκρατίες του.
Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι πλέον ελέγχουν το κέντρο της Μαριούπολης, ενώ συνεχίζονται οι μάχες και στο λιμάνι της πόλης, το οποίο οι Ουκρανοί λένε ότι ελέγχουν ακόμα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν νότια της πόλης Ιζιούμ, την οποία και κατέλαβαν πριν από μερικές ημέρες.
Εν τω μεταξύ, οι Ουκρανοί προειδοποιούν πως είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να δούμε πολύ περισσότερες σφαγές τύπου Bucha και σε άλλα προάστια του Κιέβου, με τον πρόεδρο Zelensky ήδη να αναφέρει πως η κατάσταση στην κωμόπολη Borodyanka είναι πολύ χειρότερη από αυτή στη Bucha.
Πάντως, συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από το σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, όπου περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν ύστερα από πυραυλική επίθεση και ενώ περίμεναν το τρένο που θα τους απομάκρυνε από την επικίνδυνη περιοχή του Donbass.
Για άλλη μια φορά Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για το νέο αυτό μακελειό με θύματα αμάχους.

map1_1.JPG

Αποχώρησαν οι Ρώσοι από τη βόρεια Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνεται η πλήρης αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη βόρεια Ουκρανία.
Αυτό άλλωστε αναφέρει στην τελευταία του ενημέρωση και το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο υποστηρίζει πως οι Ρώσοι αποχώρησαν από τη βόρεια Ουκρανία και πως έχουν επιστρέψει είτε στη Λευκορωσία είτε στη Ρωσία.
Όπως επισημαίνεται, κάποιες από αυτές τις δυνάμεις θα μεταφερθούν στην ανατολική Ουκρανία για να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Donbass.
«Πολλές από αυτές τις δυνάμεις θα χρειαστούν σημαντική αναπλήρωση προτού να είναι έτοιμες να αναπτυχθούν ανατολικότερα.
Οποιαδήποτε μαζική αναδιάταξη των δυνάμεων από το βορρά πιθανότατα θα διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί πόλεων στα ανατολικά και νότια συνεχίζονται και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει νοτιότερα από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Izium που παραμένει υπό τον έλεγχό τους» αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Στην τελική ευθεία η επίθεση στο Donbass – Εκκενώνουν οι άμαχοι


Πλέον όλα τα βλέμματα – όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις – είναι στραμμένες στο Donbass και στη Μαριούπολη.
Εφόσον οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους αυτές τις περιοχές, τότε θα μπορούν να παρουσιάσουν στη ρωσική κοινή γνώμη ότι η επιχείρηση πέτυχε, κάτι που θα επιτρέψει στη Μόσχα να κηρύξει και το τέλος αυτού του πολέμου.
Άλλωστε,  η διασφάλιση αυτών των εδαφών θα επιτρέψει στη Ρωσία να έχει υπό τον έλεγχο της έναν χερσαίο διάδρομο που θα συνδέει την Κριμαία με το Donbass και την υπόλοιπη Ρωσία, αν και αποτελεί ερωτηματικό το ποια θα είναι η τύχη των εδαφών αυτών δεδομένου ότι ο πρόεδρος Putin έχει διαμηνύσει πως η Ρωσία δεν θέλει να καταλάβει ουκρανικό έδαφος.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Σεβεροντονιέτσκ, την ανατολικότερη πόλη στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ουκρανοί διαμηνύουν ότι θα αγωνιστούν μέχρι τέλους,  ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων από την ευρύτερη περιοχή του Donbass.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Λουχάνσκ είπε πως η εκκένωση θα γίνεται μόνο με λεωφορεία, καθώς οι Ρώσοι έχουν προκαλέσει καταστροφές στις σιδηροτροχιές.
map2_2.JPG
Φρίκη στο Makariv

Για 132 άμαχους δολοφονημένους στο χωριό Makariv, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, έκανε λόγο ο Vadym Tokar, ο δήμαρχος του χωριού. Ο ίδιος δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι τα περισσότερα από τα πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, κατηγορώντας για τους θανάτους των πολιτών αυτών τον ρωσικό στρατό.
Ακόμη, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Makariv , το 40% του χωριού έχει καταστραφεί , ενώ ότι η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου έχουν διακοπεί.
Σημείωσε δε, πως στο χωριό ζούσαν 15,000 άνθρωποι πριν την έναρξη του πολέμου και πλέον, λιγότεροι από 1.000 έχουν παραμείνει.
makariv2.JPG
Σκηνές φρίκης στο  Kramatorsk 

Νέες σκηνές φρίκης έρχονται από την Ουκρανία όπου δεκάδες άμαχοι πολίτες, οι οποίοι βρίσκονταν σε σιδηροδρομικό σταθμό, σκοτώθηκαν ύστερα από νέα ουκρανική προβοκάτσια.
Ειδικότερα, τουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 120 τραυματίστηκαν όταν ουκρανικός πύραυλος Tochka-U έπληξε σιδηροδρομικό σταθμό στο Kramatorsk (τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων) την Παρασκευή 8 Απριλίου.
Η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται ότι ρωσικές δυνάμεις συμμετείχαν στο χτύπημα, αλλά τέτοια πυραυλικά συστήματα δεν υπάρχουν ούτε στη Ρωσική Ομοσπονδία ούτε στις δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Το Κίεβο κατηγορεί τις δυνάμεις της Μόσχας για την επίθεση, ενώ η Ρωσία το διαψεύδει.
Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι το είδος του όπλου που έπληξε τον σιδηροδρομικό σταθμό χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ουκρανικό στρατό και ότι δεν είχε οριστεί κανένας στόχος για τον ρωσικό στρατό στην Kramatorsk στις 8/4.
Οι ΗΠΑ αντέτειναν πως δεν πιστεύουν «την άρνηση των Ρώσων πως ευθύνονται».
war4.JPG

Zelensky:Αναμένουμε σθεναρή παγκόσμια αντίδραση σε αυτό το έγκλημα

«Αναμένουμε σθεναρή παγκόσμια αντίδραση σε αυτό το έγκλημα πολέμου», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος , V. Zelensky, σε διάγγελμά του, μετά την πυραυλική επίθεση που έπληξε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Kramatorsk σκοτώνοντας πάνω από 50 ανθρώπους, την οποία χαρακτήρισε εσκεμμένη ρωσική επίθεση εναντίον αμάχων.
Επανέλαβε την αξίωση να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια και όλες οι ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.
«Κάθε καθυστέρηση στην προμήθεια (...) όπλων στην Ουκρανία, κάθε άρνηση, μπορεί να σημαίνει μόνο ότι οι πολιτικοί αυτοί θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο τη Ρωσία από ό,τι εμάς», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης