Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι θα περιλαμβάνει το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Το ενεργειακό embargo διχάζει την ΕΕ

Τι θα περιλαμβάνει το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Το ενεργειακό embargo διχάζει την ΕΕ
Το μπλοκ παραμένει διχασμένο για το αν θα επεκτείνει τις κυρώσεις στις εισαγωγές ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
To νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο είναι πιθανό να περιορίσει τη μίσθωση αεροπλάνων και τις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων όπως καύσιμα αεριωθουμένων, προϊόντα χάλυβα και είδη πολυτελείας, ανέφεραν στο CNBC δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Ωστόσο, το μπλοκ παραμένει διχασμένο για το αν θα επεκτείνει αυτές τις κυρώσεις στις εισαγωγές ενέργειας — παρά τα αυξανόμενα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας ανέφερε ότι 410 πτώματα βρέθηκαν σε πόλεις που ανακαταλήφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις που υποχωρούσαν γύρω από το Κίεβο στο πλαίσιο έρευνας για πιθανά εγκλήματα πολέμου.
Το Σαββατοκύριακο, διάφοροι διεθνείς οργανισμοί μέσων ενημέρωσης αναφέρθηκαν στις μαζικές δολοφονίες αμάχων στην πόλη Bucha, μια ουκρανική πόλη κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο, η οποία μέχρι πρόσφατα βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή.
Οι αναφορές οδήγησαν σε μια σειρά εκκλήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς το μπλοκ να προχωρήσει στην περαιτέρω τιμωρία της Μόσχας για την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται επί του παρόντος το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με τον νέο γύρο μέτρων να αναμένεται να εγκριθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Που στοχεύουν οι νέες κυρώσεις - Διχάζει το ενεργειακό embargo

Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν στο CNBC ότι η πρόταση για το επόμενο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει μίσθωση αεροπλάνων, προϊόντα χάλυβα, πολυτελή είδη και καύσιμα αεροσκαφών.
Και οι δύο πηγές πρόσθεσαν ότι το πακέτο των κυρώσεων δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες και ενόψει της κρίσιμης συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη.
Ένας από τους αξιωματούχους πρόσθεσε ότι «προφανώς, λείπει ένα μεγάλο στοιχείο», αναφερόμενος στην έλλειψη μέτρων για τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Η επιβολή άμεσης απαγόρευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο ή ακόμα και τον άνθρακα ήταν ένα θέμα τεράστιας συζήτησης στην ΕΕ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ενώ ορισμένα έθνη υποστηρίζουν την απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας, άλλες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι εξαρτώνται υπερβολικά για τη ρωσική ενέργεια και θα πλήξουν τις δικές τους οικονομίες περισσότερο από τις οικονομίες της Ρωσίας.

Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Ο άνθρακας και το πετρέλαιο είναι μέσα στις πιθανές κυρώσεις που θα συζητηθούν για τη Ρωσία

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο άνθρακας και το πετρέλαιο είναι μια πιθανότητα που θα συζητήσουμε», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Ecofin που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.
Ο Le Maire εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και τα 27 κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να ενισχύσουν τις κυρώσεις, επισημαίνοντας ότι «το κλειδί» για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων είναι η ενότητα των «27».
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος, Emmanuel Macron, ξεκαθάρισε ότι είναι ανοιχτός στην επέκταση των κυρώσεων σε άνθρακα και πετρέλαιο. «Θα δούμε ποια είναι η θέση όλων των κρατών-μελών, αλλά νομίζω ότι είναι πιθανό να έχουμε ενότητα μεταξύ των 27 για τις νέες κυρώσεις», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα γίνουν τις επόμενες ώρες, λέγοντας ότι η θέση της γαλλικής προεδρίας είναι ξεκάθαρη: «είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις».

Μπλόκο από Γερμανία και Αυστρία

Κατά της επιβολής embargo στη ρωσική ενέργεια τάσσονται κυρίως η Γερμανία και Αυστρία.
«Ναι» σε επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία λέει η Γερμανία αποκλείοντας όμως το embargo στη ρωσική ενέργεια, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να προειδοποιεί για τις συνέπειες στην οικονομία της ΕΕ.
«Η ΕΕ πρέπει να διακόψει όλους τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Christian Lindner, τονίζοντας ότι το ρωσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακας αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση.
«Η διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα πλήξει περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τη Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά.
Η Αυστρία δεν θα υποστηρίξει κανένα εμπάργκο της ΕΕ στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου καθώς το μπλοκ έχει άλλες επιλογές για αυστηροποιήσει τα τιμωρητικά μέτρα κατά της κυβέρνησης του Putin, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg στο δημόσιο ραδιόφωνο ORF.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης