Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Δέος από το κόστος των κυρώσεων – Ανέφικτη η απεξάρτηση από τις ρωσικές πρώτες ύλες, έρχεται πληθωριστικό σπιράλ

ΕΕ: Δέος από το κόστος των κυρώσεων – Ανέφικτη η απεξάρτηση από τις ρωσικές πρώτες ύλες, έρχεται πληθωριστικό σπιράλ

Έκρηξη των τιμών σε χάλυβα, χαλκό και αλουμίνιο – Ποιες οι συνέπειες για την ευρωπαική οικονομία

Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που εκτοξεύονται από την πλευρά της Ευρώπης απειλές για την επιβολή νέων κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές για απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών εμπορευμάτων στην πράξη ακυρώνεται από πιθανές καθυστερήσεις όσον αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον κόστους, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά τον χάλυβα, τον χαλκό και το αλουμίνιο εμπορεύματα με μικρή προσφορά και μεγάλη ζήτηση, γεγονός που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος τους.

«Έκρηξη» του πληθωρισμού και αποταμιεύσεις

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε σε ποσοστό ρεκόρ 7,5% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε περαιτέρω το ήδη αυξημένο κόστος ενέργειας.
Ενώ αυτό θα κοστίσει στους καταναλωτές περίπου 230 δισ. ευρώ (254 δισ. δολάρια) φέτος, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών θα βοηθήσουν να αμβλυνθεί το πλήγμα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στις ΗΠΑ, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αυξήθηκε σε νέο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, και τα λουκέτα στο Covid της Κίνας απειλούν να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές.
Pipes carrying gas at the Kasimovskoye underground gas storage facility, operated by Gazprom PJSC, in Kasimov, Russia, on Wednesday, Nov. 17, 2021. Russia signaled it has little appetite for increasing the natural gas it transits through other territories to Europe as the winter heating season gets underway. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg
Πρώτες ύλες και πράσινη ενέργεια

Οι τιμές των αναγκαίων πρώτων υλών εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά.
Χάλυβας, χαλκός και αλουμίνιο άγγιξαν ιστορικά υψηλά τους τελευταίους 12 μήνες με το δείκτη Εμπορευμάτων του Bloomberg να κάνει άλμα 46% την ίδια περίοδο.
Οι αυξήσεις απειλούν να επιβραδύνουν τα σχέδια της Ε.Ε. για σχεδόν τριπλασιασμό της αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας αυτή τη δεκαετία – μια κολοσσιαία επένδυση που θα μπορούσε να απαιτήσει περίπου 52 εκατομμύρια τόνους χάλυβα.
European steel prices skyrocketed due to broken supply – Blogtuan.info

Τι άλλαξε


Πριν από την εισβολή, επισημαινεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν σχετικά φθηνό, εύκολο στη μεταφορά του και σε αφθονία.
Οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό με την αναμενόμενη λειτουργία του Nord Stream 2 στη Γερμανία, έπεισαν την Ευρώπη να μειώσει τη δική της παραγωγή και να αρχίσει να κλείνει μονάδες άνθρακα και πυρηνικούς αντιδραστήρες ώστε να εστιαστεί σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.
Η Ε.Ε. εισήγαγε περίπου 155 δισ.κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).
Μετά τον πόλεμο, η Ε.Ε. σχεδιάζει να μειώσει κατά ένα-τρίτο την εξάρτησή της και μάλιστα φέτος.
War means surging steel prices and unfinished infrastructure - Moneyweb
FO8XH6sWYAosK6w.png
Russia-Ukraine war: 3 disruptions within motors & drives
Υψηλότερο Κόστος για ενέργεια και υποδομές (+20%)


Οι τιμές για ανεμογεννήτριες την ίδια ώρα αυξήθηκαν σημαντικά το 2021.
Περίπου 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικου αερίου μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους προμηθευτές, από τις ανανεώσιμες πηγές, την πυρηνική ενέργεια και τις αλλαγές στην κατανάλωση, σύμφωνα με τν ΙΕΑ.
Για την Ε.Ε. το κόστος των υποδομών για όλα τα παραπάνω είναι τώρα 20% υψηλότερο σε σχέση με πριν τον πόλεμο, αναφέρει ο Grant Sporre, αναλυτής του Bloomberg Intelligence.

Ενεργειακή μετάβαση … στις ελληνικές καλένδες

To μεταβατικό σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει εγκατάσταση παραγωγικής δυναμικότητας 290 γιγαβάτ σε αιολική ενέργεια και 250 γιγαβάτ σε ηλιακή.
Το κόστος για τον χάλυβα που θα χρειαστεί για το σκοπό αυτό ανέρχεται στα 65 δισ.ευρώ.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγών χαλύβδινων ράβδων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τουρμπίνων και αγωγών φυσικού αερίου.
Το κόστος τους είναι 50% υψηλότερο του μέσου όρου, σύμφωνα με την Rysted Energy.

Κατασκευή δικτύων

O χάλυβας είναι επίσης ένα ακόμη σημαντικό υλικό για την Ε.Ε. στις κατασκευές καλωδιακών δικτύων.
Η Ευρώπη χρειάζεται περί τα 7,7 εκατ.τόνους για να καλύψει τους στόχους της έως το 2030 και το φετινό ράλι των τιμών ανεβάζει το κόστος στα 7,6 δισ.δολάρια, σύμφωνα με την Bank of America.

Ηλιακά πάνελ

Υπάρχει επίσης το αλουμίνιο που είναι αναγκαίο για τα ηλιακά πάνελ, τις τουρμπίνες και τα καλώδια που ενώνουν τις εγκαταστάσεις.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εκτός της Κίνας, με το επεξεργασμένο αλουμίνιό της να εκπροσωπεί το 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η ενίσχυση του LNG

Το LNG ενισχύεται με τα σχέδια της Γερμανίας για δύο νέους τερματικούς σταθμούς το αργότερο φέτος και η Ολλανδία εξασφαλίζει μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης τον Μάρτιο.
Η Ιταλία και η Εσθονία πιέζουν επίσης να δημιουργήσουν γρήγορα τη δική τους εγκατάσταση.

Πυρηνική ενέργεια

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία σχεδιάζουν μια τεράστια επέκταση της πυρηνικής ενέργειας.
Περίπου 230.000 τόνοι οπλισμού  από χάλυβα θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του Hinkley Point C της Electricite de France SA στη νοτιοδυτική Αγγλία και βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για έναν άλλο αντιδραστήρα του ίδιου σχεδιασμού.
«Όλοι μιλούν για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και όλοι θα χρειαστούν τα ίδια υλικά», δήλωσε ο Julian Kettle, ανώτερος αντιπρόεδρος μετάλλων και εξόρυξης στην Wood Mackenzie Ltd.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης