Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Μερική χαλάρωση των capital controls ενώ το ρούβλι ανέκτησε πλήρως τις απώλειες

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Μερική χαλάρωση των capital controls ενώ το ρούβλι ανέκτησε πλήρως τις απώλειες

Θα επιτρέπεται σε Ρώσους και μη κατοίκους από χώρες που δεν υποστηρίζουν κυρώσεις να μεταφέρουν έως και 10.000 δολ., ή το ισοδύναμό τους σε άλλο νόμισμα, κάθε μήνα

Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που το ρωσικό ρούβλι έχει διαγράψει όλες τις απώλειες μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας  αποφάσισε την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, προς μεγάλη ανακούφιση των απλών Ρώσων -  ιδιαίτερα των πλουσίων, καθώς και της μεσαίας τάξης, που στρέφονται όλο και περισσότερο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ και άλλους επενδυτικούς προορισμούς ώστε να περισώσουν το ρευστό που διαθέτουν και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Τα μέτρα

Η κεντρική τράπεζα της χώρας CBR) ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε Ρώσους και μη κατοίκους από χώρες που δεν υποστηρίζουν κυρώσεις να μεταφέρουν έως και 10.000 δολ., ή το ισοδύναμό τους σε άλλο νόμισμα, κάθε μήνα. 

Λίγο μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ενίσχυσε τους περιορισμούς στη ροή χρημάτων στο εξωτερικό, απαγορεύοντας στους μη Ρώσους να μεταφέρουν περισσότερα από 5.000 δολάρια το μήνα έξω από τη χώρα.

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες

Τα όρια μεταφοράς συναλλαγματος θα καθοριστούν με βάση τις επίσημες συναλλαγματικές ισοτιμίες για το ρούβλι έναντι άλλων νομισμάτων, ανέφερε η τράπεζα.
Ωστόσο, η Ρωσία θα διατηρήσει σφιχτό έλεγχο στην αγορά συναλλάγματος, ακόμη και με τη χαλάρωση αυτών των κεφαλαιακών ελέγχων.
Οι ρωσικές χρηματιστηριακές εταιρείες εξακολουθούν  να μην επιτρέπουν σε ξένους πελάτες να πουλούν τίτλους, μια από τις πολιτικές που αποσκοπούν στη στήριξη του ρουβλίου.

Οι κυρώσεις

Η CBR έχει επίσης περιορίσει το ποσό των δολαρίων που μπορούν να αποσύρουν οι Ρώσοι από τραπεζικούς λογαριασμούς σε ξένα νομίσματα.
Οι ρωσικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από την πώληση ξένων νομισμάτων σε Ρώσους μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς το ρωσικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κατάσχεσης από τη Δύση αποθεμάτων σε ξένο νόμισμα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατηρούνται σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης