Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Απομακρύνθηκαν χιλιάδες άμαχοι από τη Μαριούπολη - Το Κίεβο απαγόρευσε τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων «Z» και «V»

Ουκρανία: Απομακρύνθηκαν χιλιάδες άμαχοι από τη Μαριούπολη - Το Κίεβο απαγόρευσε τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων «Z» και «V»
Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη θα επιχειρήσει το Σάββατο 2/4 μια αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού
Πάνω από 3.000 άνθρωποι διέφυγαν από την περιοχή της Μαριούπολης με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός ετοιμάζεται εκ νέου, μετά από μια πρώτη αποτυχία, για μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από την κατεστραμμένη πόλη.

Στο μεταξύ, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διανύει την 37η ημέρα, με θύματα άμαχους και στρατιωτικούς, αν και έχει χαλαρώσει ο ρωσικός κλοιός γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ.
Πλέον, οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται βάζοντας στο στόχαστρο το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου το Πεντάγωνο προειδοποίησε για μια «παρατεταμένη» σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό που μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Στο μεταξύ, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη από τις δύο πλευρές και οι τοπικές αρχές, μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης στην Αζοφική Θάλασσα, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς κατοίκους, ενώ εγκλωβισμένοι παραμένουν περίπου 160.000 άνθρωποι μέσα στην πόλη, η κατάληψη της οποίας θα επέτρεπε στους Ρώσους να εξασφαλίσουν μια εδαφική συνέχεια, από την Κριμαία μέχρι τις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Η Μαριούπολη, που παραμένει υπό πολιορκία από τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν ο κύριος στόχος της Μόσχας στη νοτιοανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, ενώ εκεί παραμένουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παγιδευμένοι με ελάχιστη πρόσβαση σε τροφή και νερό.Σταδιακά γίνεται η απομάκρυνση αμάχων και μάλιστα, το Σάββατο 2/4 μια αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που ταξιδεύει στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη θα επιχειρήσει ξανά μια προσπάθεια απομάκρυνσης αυτών, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 1/4 ο ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky ανέφερε ότι «οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι λειτούργησαν σε τρεις περιφέρειες: του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Ζαπορίζια. Καταφέραμε να σώσουμε 6.266 ανθρώπους, 3.071 από τους οποίους από τη Μαριούπολη».
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης την Παρασκευή 1/4 «1.431 άνθρωποι ταξίδεψαν από το Μπερντιάνσκ και τη Μελιτόπολη στη Ζαπορίζια με δικά τους μέσα, 771 απ' αυτούς ήρθαν από τη Μαριούπολη» και «42 λεωφορεία της πόλης Μπερντιάνσκ με κατοίκους της Μαριούπολης και 12 της Μελιτόπολης με ντόπιους κατοίκους» βρίσκονταν καθοδόν το βράδυ προς τη Ζαπορίζια, συνολικά «περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι».

Στη Μαριούπολη αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού

Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη θα επιχειρήσει το Σάββατο 2/4 μια αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που ταξιδεύει στην ουκρανική πόλη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έστειλε στις 1/4 μια ομάδα για να ηγηθεί μιας πομπής περίπου 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων να φύγουν από την πόλη, όμως επέστρεψαν πίσω, λέγοντας ότι οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση της διαδρομής.
«Θα προσπαθήσουν ξανά το Σάββατο για να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων», ανέφερε η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της.
Υπενθυμίζεται ότι μια προηγούμενη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων του Ερυθρού Σταυρού στις αρχές Μαρτίου απέτυχε επειδή η πορεία κρίθηκε ότι δεν ήταν ασφαλής.
Σημειώνεται ότι Ρωσία και Ουκρανία έχουν συμφωνήσει πολλές φορές για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων κατά τη διάρκεια του πολέμου για τη διευκόλυνση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων από πόλεις σε εμπόλεμες συρράξεις, χωρίς οι συμφωνίες να τηρούνται και τις δύο εμπόλεμες πλευρές να ανταλλάζουν κατηγορίες για την αποτυχία των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.
Η ΔΕΕΣ ανέφερε ότι η επιχείρηση της Μαριούπολης έχει εγκριθεί και από τις δύο πλευρές, αν και εξακολουθεί να εξετάζει σημαντικές λεπτομέρειες, όπως ο ακριβής χρόνος και ο προορισμός της πομπής, η οποία θα οδηγήσει σε μια απροσδιόριστη τοποθεσία στην Ουκρανία.

Το Κίεβο απαγορεύει τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων «Z» και «V»

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια νομοθεσία με την οποία απαγορεύεται η χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων Z και V, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η Ρωσία χαρακτηρίστηκε «χώρα-τρομοκράτης» βάσει του νόμου που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ουκρανικής Βουλής την 1η Απριλίου, με νόμο που προώθησε το κόμμα του Υπηρέτη του Λαού της Ουκρανίας.
Ένας από τους βουλευτές που εισηγήθηκε τον νέο νόμο, υποστήριξε ότι η προπαγάνδα για την επιθετική ενέργεια κατά της Ουκρανίας απαγορεύεται απολύτως.
Σημειώνεται ότι από ό την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τα "Z" και "V" εμφανίζονται σε ρωσικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης