Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Shell θα δυσκολευτεί να πληρώσει στην Gazprombank λόγω βρετανικών κυρώσεων

Η Shell θα δυσκολευτεί να πληρώσει στην Gazprombank λόγω βρετανικών κυρώσεων
Η βρετανική πετρελαϊκή έχει τουλάχιστον δύο μακροπρόθεσμες συμβάσεις που αναμένεται να επηρεαστούν από τις κυρώσεις
Σχετικά Άρθρα

Η Shell ενδέχεται να δυσκολευτεί να πληρώσει για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον μήνα, επειδή το Κρεμλίνο θέλει οι πληρωμές να γίνουν μέσω της Gazprombank, η οποία όμως τελεί υπό το καθεστώς των βρετανικών κυρώσεων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η Gazprom, ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δέχεται πλέον πληρωμές μόνο σε ρούβλια για τις προμήθειες φυσικού αερίου στα λεγόμενα «μη φιλικά» κράτη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγ. Βρετανίας.
Η βρετανική Shell έχει τουλάχιστον δύο μακροπρόθεσμες συμβάσεις που αναμένεται να επηρεαστούν από αυτόν τον κανόνα και οι οποίες ισοδυναμούν -από κοινού- με περίπου το 1,5% των ετήσιων εξαγωγών της Gazprom σε βασικούς ξένους πελάτες.
Για να συνεχίσουν να λαμβάνουν ρωσικό φυσικό αέριο, όλοι οι ευρωπαίοι αγοραστές χρειάζονται τώρα δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν σε ρούβλια και έναν σε ξένο νόμισμα, με τη ρωσική τράπεζα να είναι υπεύθυνη για την πραγματοποίηση της μετατροπής.
Αυτό δεν είναι δυνατό για τη Shell επειδή στην τράπεζα που ανήκει στην Gazprom επιβλήθηκαν κυρώσεις τον Μάρτιο από τη Μεγ. Βρετανία, ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Shell έχει δεσμευτεί να προβεί σε «σταδιακή απόσυρση» από την αγορά ρωσικών προϊόντων πετρελαίου, φυσικού αερίου και LNG, αλλά θα συνεχίσει να λαμβάνει ορισμένες προμήθειες στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων μέχρι τη λήξη τους.
Έχει 20ετή συμφωνία με τον εξαγωγικό βραχίονα της Gazprom για να λαμβάνει 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέχρι το 2031 με παράδοση στη Γερμανία.
Το 2009, η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο υπέγραψε συμφωνία με την Gazprom για ετήσιες προμήθειες φυσικού αερίου περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων έως το 2028.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης