Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - Γαλλία: Δεν θα μας εκβιάσει ο Putin - Ετοιμαζόμαστε ακόμη και για διακοπή της ροής φυσικού αερίου

Γερμανία - Γαλλία: Δεν θα μας εκβιάσει ο Putin - Ετοιμαζόμαστε ακόμη και για διακοπή της ροής φυσικού αερίου
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Robert Habeck διαμήνυσε ότι η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από τον Putin
Σχετικά Άρθρα
Άμεση ήταν η απάντηση Γερμανίας και Γαλλίας στο τελεσίγραφο του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin για τις πληρωμές του φυσικού αερίου, δια στόματος των υπουργών Οικονομικών.
Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Robert Habeck είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος  και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ο Γάλλος υπουργός Bruno Le Maire τόνισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.
Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, ανέφερε ο Habeck, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.
Από την πλευρά του,ο Γάλλος ομόλογός του Brunο Le Maire, δήλωσε ότι Γαλλία και Γερμανία προετοιμάζονται ακόμη και για το ενδεχόμενο διακοπής της ροής του φυσικού αερίου, ενώ τόνισε ότι τα συμβόλαια θα πληρωθούν σε ευρώ. 
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Δύσης δήλωσε ότι είναι απίθανο η Ρωσία να πραγματοποιήσει τις απειλές της και να κλείσει τις κάνουλες.

Το τελεσίγραφο Putin στην Ευρώπη

Με πάγωμα των συμφωνιών και διακοπή της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο απειλεί ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ο οποίος έδωσε προθεσμία λίγων ωρών -και συγκεκριμένα μέχρι αύριο (1/4/2022)- στις «μη φιλικές» χώρες ώστε να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες.
O Putin ανακοίνωσε πως υπέγραψε το σχετικό διάταγμα και διεμήνυσε ότι «οι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Οι πληρωμές για την προμήθεια φυσικού αερίου θα αρχίσουν από αύριο». Σύμφωνα με τον ίδιο «εάν δεν γίνουν οι πληρωμές, θα σταματήσουμε τα υπάρχοντα συμβόλαια. Οι ενεργές συμφωνίες θα παγώσουν εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις».
Πάντως, σύμφωνα το διάταγμα του Putin που δημοσιεύει το Interfax, «οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να μεταφέρουν συνάλλαγμα σε ειδικό λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα και στη συνέχεια η ρωσική τράπεζα θα αγοράζει ρούβλια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης