Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Ινδία ο Ρώσος ΥΠΕΞ Lavrov - Στο επίκεντρο το διμερές εμπόριο και το ρωσικό σύστημα ανταλλαγής ρουπίας-ρουβλίου

Στην Ινδία ο Ρώσος ΥΠΕΞ Lavrov  - Στο επίκεντρο το διμερές εμπόριο και το ρωσικό σύστημα ανταλλαγής ρουπίας-ρουβλίου
O Lavrov επισκέπτεται την Ινδία για να συζητήσουν την πρόταση της Ρωσίας για χρήση ενός συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων που αναπτύχθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για διμερείς πληρωμές
Σχετικά Άρθρα

Η Ινδία εξετάζει την πρόταση της Ρωσίας για τη χρήση ενός συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων που αναπτύχθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για διμερείς πληρωμές, αφού το Νέο Δελχί δεν ακολουθεί τη Δύση και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Όπως ανέφεραν πηγές με γνώση του αντικειμένου συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο Bloomberg, το σχέδιο της Μόσχας βασίζεται στη χρήση του συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων και διακανονισμού των συναλλαγών που έχει αναπτύξει η Ρωσία για τις εσωτερικές συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών τους, γνωστό ως SPFS, ώστε να μπορεί να φέρει σε πέρας πληρωμές σε ένα σύστημα ρουπίας-ρουβλίου.
Η πρόταση θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov στην Ινδία μέσα στη μέρα.
Η πρόταση της Ρωσίας ήρθε μετά τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, το κύριο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιείται στις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τη στιγμή όμως που η Δύση προσπαθεί να περιορίσει τις αγορές της ρωσικής ενέργειας, η Ινδία επιδιώκει να αυξήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου με μεγάλη έκπτωση κι αντιστέκεται στις πιέσεις της Ουάσιγκτον να συμμετάσχει στην εκστρατεία κατά της Μόσχας.
Η Ινδία είναι επίσης σημαντικός αγοραστής ρωσικών όπλων και η κυβέρνηση Biden έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλλει κυρώσεις στο Νέο Δελχί, επειδή αγοράζει ρωσικά όπλα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Biden υποστήριξε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία παρουσίασαν ενιαίο μέτωπο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, με εξαίρεση την Ινδία, για την οποία ανέφερε ότι έχει «σαθρή» στάση.
Η Ινδία απείχε και από την καταδίκη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία στον ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης