Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Oυκρανία για συμφωνία με τη Ρωσία - Με δημοψήφισμα οποιοσδήποτε συμβιβασμός για ειρήνη

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Oυκρανία για συμφωνία με τη Ρωσία - Με δημοψήφισμα οποιοσδήποτε συμβιβασμός για ειρήνη
Medinsky: Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει στις θεμελιώδεις απαιτήσεις της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

Πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία θα τεθεί σε εθνικό δημοψήφισμα στην Ουκρανία, μόλις τα ρωσικά στρατεύματα αποσυρθούν, δήλωσε την Τετάρτη ο Ουκρανός διαπραγματευτής Mykhailo Podolyak.
Τα σχόλιά του έρχονται μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία.
Ο Podolyak δήλωσε αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, όπως και ο προεδρικός σύμβουλος Oleksiy Arestovych, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία έχει βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση σε σχέση με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον Arestovych, η Ουκρανία πιέζει να εξασφαλίσει ουδέτερο καθεστώς αλλά με εξωτερικές εγγυήσεις ασφαλείας.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk, αντικείμενο διαπραγμάτευσης ήταν ο ορισμός τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων από την περιοχή Zaporizhia

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι…

«Έχουν συμφωνηθεί τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι: για την εκκένωση της Μαριούπολης και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Μπερντιάνσκ, για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και εκκένωση της Μελιτόπολης, καθώς και ένας διάδρομος από το Energodar στη Zaporizhzhia» είπε.
«Χθες, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η ρωσική αντιπροσωπεία έλαβε προτάσεις για την οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων στους 97 οικισμούς που έχουν πληγεί περισσότερο στις περιοχές Χάρκοβο, Κίεβο, Χερσώνα, Τσερνίχιβ, Σούμι, Ζαπορίζια, Ντόνετσκ, Λουχάνσκ και Μικολάιβ.
Σήμερα θα συνεχίσουμε να εργαστείτε για να λάβετε απαντήσεις σε αυτές τις προτάσεις».
Σημειώνεται πως προς το παρόν δεν είναι σαφές πότε θα γίνει συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin και του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, είπε ο Podolyak, σημειώνοντας ότι η Ρωσία πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόταση της Ουκρανίας. 

Κατάπαυση του πυρός την Πέμπτη στη Μαριούπολη για την απομάκρυνση αμάχων

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας.
Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. 

Medinsky: Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει στις θεμελιώδεις απαιτήσεις της Ρωσίας

Η Ουκρανία συμφώνησε στις θεμελιώδεις απαιτήσεις της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, βοηθός του προέδρου Vladimir Medinsky, στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Rossiya 24.
Τόνισε δε ότι το Κίεβο παρέδωσε γραπτώς τις θέσεις του για την επίτευξη συμφωνίας στο μέλλον:
Αυτές προβλέπουν την άρνηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, τον καθορισμό του καθεστώτος ουδετερότητας της χώρας, την άρνηση ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, καθώς και την κατοχή, απόκτηση και ανάπτυξη άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής.
Επίσης, προβλέπεται η απαγόρευση ανάπτυξης ξένων στρατιωτικών βάσεων και στρατιωτικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις, θα εξαλειφθεί η απειλή δημιουργίας προγεφυρώματος του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας.
Ο Medinsky σημείωσε ότι το Κίεβο, στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δήλωσε ότι είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται πως διεξήχθησαν συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να βρεθεί πρόσφορο έδαφος συνεννόησης την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας.
Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν λίγο πριν τις 11 το πρωί στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.
Οι δύο αντιπροσωπείες κάθησαν απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι για μια συνάντηση που συνοδεύεται από εξαιρετικά συγκρατημένες προσδοκίες και μεγάλη δυσπιστία για τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη τόνισε πως οι Vladimir Putin και Volodymyr Zelensky ενδέχεται να συναντηθούν όταν εγκριθεί το σχέδιο ειρηνευτικής συνθήκης και από πλευράς του ο Podolyak σημείωσε πως τα αποτελέσματα των σημερινών συναντήσεων είναι επαρκή για μία τέτοια εξέλιξη.
Σύμφωνα με το Ria Novosti όμως, η Μόσχα πρότεινε στο Κίεβο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Putin και Zelensky με ταυτόχρονη υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση γιατί οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν αντί για δύο ημέρες, μόλις μια ο Peskov είπε ότι οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν και ότι οι αντιπροσωπείες επέστρεψαν στις βάσεις για περαιτέρω συντονισμό.
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί των προτάσεων της Ουκρανίας για μια 15ετή διαπραγμάτευση για το καθεστώς της Κριμαίας, ο Peskov ήταν ξεκάθαρος.
«Η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα μας, δεν συζητάμε με κανέναν για το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Είναι εκτός συζήτησης» είπε ο Peskov.
Στο μεταξύ, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανασυντάσσονται και εντατικοποιούν τις επιχειρήσεις τους σε περιοχές προτεραιότητας για την απελευθέρωση του Ντονμπάς, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι ένοπλες δυνάμεις λένε ότι στοχεύουν μόνο τις στρατιωτικές υποδομές και τα ουκρανικά στρατεύματα.
Υπάρχουν θύματα και από τις δύο πλευρές.

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Το ζήτημα της Ρωσίας και του Ντονμπάς έχει επιλυθεί οριστικά

H επιβεβαίωση από το Κίεβο της ανάγκης να διασφαλιστεί το μη πυρηνικό και ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, καθώς και η κατανόηση από την ουκρανική αντιπροσωπεία ότι τα ζητήματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς έχουν επιλυθεί οριστικά, αποτελούν σημαντική πρόοδο στις ρωσοουκρανικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Nopvosti.
«Θεωρώ σημαντική πρόοδο το γεγονός ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές επιβεβαίωσαν την ανάγκη να διασφαλιστεί το μη πυρηνικό, ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και η ασφάλειά της εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, καθώς και την κατανόηση των Ουκρανών συναδέλφων ότι τα ζητήματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς έχουν επιλυθεί οριστικά», δήλωσε ο Lavrov στους δημοσιογράφους, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

Ποιο το σχέδιο συμφωνίας… Ρωσίας – Ουκρανίας;

Κατά τις χθεσινές συνομιλίες, η ουκρανική πλευρά πρότεινε έναν μηχανισμό παρόμοιο με το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Η πρόταση θα απαιτούσε από τους εγγυητές να διεξάγουν διαβουλεύσεις εντός τριών ημερών από την έναρξη οποιουδήποτε πολέμου, επιθετικότητας, στρατιωτικής επιχείρησης και οποιουδήποτε συγκεκαλυμμένου, υβριδικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.
«Στη συνέχεια οι εγγυητές υποχρεούνται νομικά να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στη Ουκρανία, ιδίως με τη μορφή εξοπλισμών και το κλείσιμο του εναέριου χώρου», ανέφερε η ουκρανική κυβέρνηση.
Στους προτεινόμενους εγγυητές περιλαμβάνονται τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Ουκρανία θέλει επίσης την Τουρκία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιταλία, την Πολωνία και το Ισραήλ να αναφέρονται ως εγγυητές.
Ωστόσο, ορισμένα εδάφη υπό αμφισβήτηση δεν θα καλύπτονται από την εγγύηση ασφάλειας.
«Όσον αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη των περιοχών του Donbass και της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, καθώς το καθεστώς τους δεν ρυθμίζεται, οι διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα λειτουργήσουν προσωρινά σε αυτά τα εδάφη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μάλιστα για την περιοχή της Κριμαίας προτείνεται μια 15ετής διαβούλευση των δύο μερών προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη της περιοχής αυτής.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία για την ασφάλεια της, η Ουκρανία θα δεσμευτεί ότι θα παραμείνει αδέσμευτη και χωρίς πυρηνικά ενώ θα διατηρήσει μόνιμη ουδετερότητα.
Επίσης, η Ουκρανία θα συμφωνούσε να μην αναπτύξει ξένες στρατιωτικές βάσεις, να μην φιλοξενήσει ξένα στρατιωτικά σώματα στο έδαφός της, να συμμετάσχει σε στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες ή να μην συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας.
Οι διαπραγματευτές δεν υπέγραψαν κανένα έγγραφο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης