Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βομβαρδισμοί στο Donbass - Δυσπιστία για την αποχώρηση των Ρώσων – Θέλουν να μας περικυκλώσουν λένε οι Ουκρανοί

Βομβαρδισμοί στο Donbass - Δυσπιστία για την αποχώρηση των Ρώσων – Θέλουν να μας περικυκλώσουν λένε οι Ουκρανοί
Πάνω από 4 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Παρά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας ότι αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις από το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ και ότι πλέον κύριος στόχος είναι το Donbass, τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη καχυποψία και δυσπιστία τις ρωσικές δεσμεύσεις, αναφέροντας πως τα επόμενα 24ωρα θα φανεί τι ακριβώς εννοεί η Μόσχα.
Με τη διαπραγματευτική διαδικασία να είναι ενεργή και να υπάρχει αισιοδοξία για θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την προοπτική μιας κατάπαυσης του πυρός και την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μετά και τις χθεσινές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, η Ρωσία διαμηνύει πως σε ένδειξη καλής πίστης, μειώνει τη στρατιωτική της δράση στο βόρειο μέτωπο.
Πάντως, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως τη νύχτα υπήρξαν σφοδροί βομβαρδισμοί τόσο στο Κίεβο όσο και στο Τσερνίγκιφ, όπου μάλιστα αναφέρεται πως δεν σταμάτησαν καθόλου και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ισχυρές πυραυλικές επιθέσεις καταγράφονται και σε πολλές περιοχές στο Donbass.
Από την πλευρά του το Κίεβο υποστηρίζει πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις με τη μετακίνηση τους από το βόρειο μέτωπο στο ανατολικό, επιχειρούν να περικυκλώσουν τον ουκρανικό στρατό ενώ επιβεβαιώνει τη σφοδρή επίθεση της Ρωσίας σε όλες τις ουκρανικές πόλεις που βρίσκονται στη μεθόριο που χωρίζει την Ουκρανία από τα εδάφη της ανεξάρτητης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.
411.jpg
Βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Τσερνίγκιφ

Πάντως, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχα, τόσο στα περίχωρα του Κιέβου όσο και στο Τσερνίγκιφ υπήρξαν σφοδροί βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο Mykola Povoroznyk, αντιδήμαρχος του Κιέβου, υποστήριξε πως βομβαρδισμοί και ανταλλαγή πυρών καταγράφηκαν στα προάστια του Κιέβου κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά όχι στην ίδια την πόλη.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Τσερνίγκιφ, Vladyslav Atroshenko έκανε λόγο για ψέματα της Ρωσίας, αναφέροντας πως δεν σταμάτησαν καθόλου οι βομβαρδισμοί της πόλης και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι τοπικές αρχές εκτιμούν πως τουλάχιστον 400 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Τσερνίγκιφ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στο στόχαστρο το Donbass

Πλέον το βάρος της ρωσικής επίθεσης φέρεται να μετατίθεται προς το Donbass, όπως άλλωστε υποστήριξε σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu.
Ο Pavlo Kyrylenko, κυβερνήτης του Ντονέτσκ ανέφερε σε δηλώσεις του πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν όλες τις ουκρανικές πόλεις που βρίσκονται στη μεθόριο της Ουκρανίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.
Μάλιστα υπάρχουν φόβοι ότι τις επόμενες ώρες η κατάσταση στην περιοχή αυτή θα επιδεινωθεί, καθώς συγκεντρώνονται ισχυρές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
412.jpg
Επιθέσεις πάντως από το πυροβολικό της Ρωσίας υπήρξαν νωρίτερα σήμερα το πρωί και στην πόλη Λουσιτσάνσκ, στο Λουχάνσκ, της ανατολικής Ουκρανίας.
Από τους βομβαρδισμούς αυτούς, πολλές πολυκατοικίες έχουν υποστεί ζημιές και πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για θύματα.
51_3.JPG
52_3.JPG
Όσον αφορά τη Μαριούπολη, μεγάλο μέρος της οποίας έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, ο πρόεδρος Putin υποστηρίζει ότι οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν μόνο όταν όλοι οι υπερασπιστές της πόλης παραδοθούν.
Ο έλεγχος της Μαριούπολης είναι άκρως απαραίτητος για το ρωσικό σχεδιασμό που θέλει να διατηρήσει την χερσαία σύνδεση της Κριμαίας με το Donbass και τη Ρωσία.

Κίνδυνος στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

Εν τω μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης πυρομαχικών στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και ότι οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή.
Σε δηλώσεις της η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Iryna Vereshchuk είπε πως η Ουκρανία ζήτησε από τη Ρωσία στις συνομιλίες που έγιναν χθες, Τρίτη, να επιτρέψει τη δημιουργία 97 ανθρωπιστικών διαδρόμων στις χειρότερα πληγείσες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας.
«Αξιώνουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει αμέσως μέτρα για να αποστρατιωτικοποιήσει την ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και να στείλει εκεί μια ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να εξαλείψει τον κίνδυνο της επανάληψης μιας πυρηνικής καταστροφής» είπε η Vereshchuk, αναφέροντας ότι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

 

Arestovych (Ουκρανία): Οι Ρώσοι προσπαθούν να περικυκλώσουν τον ουκρανικό στρατό

Την θέση πως η Ρωσία μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις από το βόρειο μέτωπο στο ανατολικό προκειμένου να περικυκλώσει τον ουκρανικό στρατό διατύπωσε ο Oleksiy Arestovych, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Σύμφωνα με τον Arestovych, μέρος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων παραμένει στο Κίεβο έτσι ώστε να δεσμεύει δυνάμεις του ουκρανικού στρατού.
Όπως είπε ο Arestovych, η Ουκρανία έχει καταφέρει να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, πιέζοντας έτσι ώστε να εξασφαλίσει ένα ουδέτερο καθεστώς αλλά με εξωτερικές εγγυήσεις ασφαλείας.
Μάλιστα, εκτίμησε πως η ενεργή φάση του πολέμου θα διαρκέσει για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα.
413.jpg
Ουκρανικός στρατός: Οι Ρώσοι παραπλανούν με τα περί αποχώρησης του από Κίεβο, Τσερνίγκιφ

Οι Ρώσοι επιχειρούν να παραπλανήσουν με τα περί αποχώρησης των στρατιωτικών τους δυνάμεων από το Κίεβο και από το Τσερνίγκιφ υποστηρίζει το Γενικό Επιτελείο του στρατού της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, ο ουκρανικός στρατός αναφέρει πως η δέσμευση της Ρωσίας για αποχώρηση στρατευμάτων από το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ αποσκοπεί στο να παραπλανήσει.
Αν και ο ουκρανικός στρατός επιβεβαιώνει την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο αυτές περιοχές, υποστηρίζει ότι πρόκειται πιθανότατα για μια εναλλαγή ορισμένων μεμονωμένων στρατιωτικών μονάδων προκειμένου να παραπλανήσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας και να δημιουργήσει μια «λανθασμένη αντίληψη» σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης τους.
Σημειώνεται πως χθες το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε με επιτυχία καθώς επέφερε συντριπτικά «πλήγματα» στην αεροπορική, ναυτική και χερσαία στρατιωτική δύναμη της Ουκρανίας και πως πλέον στόχος είναι το Donbass, οι δύο επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.
Μάλιστα, ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε στην ημερήσια ενημέρωση του πως ο ρωσικός στρατός έπληξε με πυραυλικές επιθέσεις περιοχές κοντά στο Ντονέτσκ μια από τις δύο επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας (Donbass).

Υπουργείο Άμυνας Μ. Βρετανίας: Οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Λευκορωσία για… ανεφοδιασμό

Την θέση πως οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Λευκορωσία και στη Ρωσία για να αναδιοργανωθούν και να ανεφοδιαστούν διατυπώνει το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας αναφερόμενο στις ανακοινώσεις ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα εστιάσουν στο εξής στο Donbass.
«Οι ρωσικές δυνάμεις που υπέστησαν μεγάλες απώλειες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Λευκορωσία και στη Ρωσία για να αναδιοργανωθούν και να ανεφοδιαστούν» επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, αναφέροντας πως η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία στην αναδιοργάνωση των μονάδων της στα «προχωρημένα μέτωπα» της προέλασης της.
Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας εκτιμά πως η Ρωσία θα συνεχίζει να αντισταθμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην χερσαία επέλαση της, με μαζικές επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων.
«Η δηλωμένη πρόθεση της Ρωσίας να εστιάσει σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ είναι πιθανό να αποτελεί μια σιωπηρή παραδοχή ότι αγωνίζεται για να διατηρήσει περισσότερους από έναν σημαντικούς άξονες στην προέλαση της» αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
415.jpg
Δυσπιστία Ζelensky για τις προθέσεις της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε απόψε ότι υπήρξαν θετικά σημάδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Τουρκία, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν μπορούν να «πνίξουν» τις εκρήξεις από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Zelensky τόνισε πως το Κίεβο δεν βλέπει τον λόγο να πιστέψει τα λόγια των Ρώσων διαπραγματευτών και ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευτεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες, καταδεικνύοντας τη δυσπιστία του αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για «περιορισμό» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανέφερε πως «η κατάσταση δεν έχει γίνει ευκολότερη» στην Ουκρανία.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η άρση τους μπορεί να εξεταστεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της, δεν τα αποσύρει

«Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει», τόνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Kate Bedingfield, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.
Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.
«Υπήρξε κάποια μετακίνηση ορισμένων ρωσικών μονάδων μακρύτερα από το Κίεβο την τελευταία ημέρα; Ναι, έτσι πιστεύουμε.
Πρόκειται για μικρό αριθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου John Kirby κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.
«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας.
Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Στα 4 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε σήμερα το επίπεδο των 4 εκατ. ανθρώπων
Αυτό αναφέρει η Ύπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Βάσει των στοιχείων αυτών, συνολικά, 4.019.287 Ουκρανοί - κυρίως γυναίκες και παιδιά - έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.
Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από 2,3 εκατομμύρια πολίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης