Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς συνάντηση Putin – Zelensky; - Medinsky (Ρωσία): Δυνατή εάν υπογραφεί συμφωνία με την Ουκρανία

Προς συνάντηση Putin – Zelensky; - Medinsky (Ρωσία): Δυνατή εάν υπογραφεί συμφωνία με την Ουκρανία
Για εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ουκρανία, στον Putin οι προτάσεις του Κιέβου είπε ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή κάποια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky διατύπωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, Vladimir Medinsky, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας ότι μια τέτοια συνάντηση θα είναι εφικτή, όταν πλέον οι δύο πλευρές θα έχουν συμφωνήσει στα βασικά ζητήματα και θα είναι έτοιμες για την υπογραφή συμφωνίας.
Πάντως, σε δηλώσεις του ο Medinsky υποστήριξε ότι μια συνάντηση Putin – Zelensky είναι δυνατή εφόσον πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Μάλιστα ανέφερε πως οι χθεσινές συνομιλίες με τους Ουκρανούς ήταν εποικοδομητικές και ότι η ρωσική πλευρά πρόσφερε μια λύση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία και άρα σε μια συνάντηση των δύο προέδρων.

Η διαδικασία

Σε κάθε περίπτωση πάντως από τη Μόσχα έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι πρώτα θα συνταχθεί ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα πρέπει αρχικά να εγκρίνουν οι διαπραγματευτές.
Κατόπιν αυτό το κείμενο θα πρέπει να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και αυτοί να αποφασίσουν και να συμφωνήσουν την πιθανότητα συνάντησης των δύο προέδρων.
Ωστόσο, στις δηλώσεις του ο Medinsky υποστήριξε ότι κατά τις χθεσινές συνομιλίες εξετάστηκε το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο προέδρων με την ταυτόχρονη υπογραφή της συμφωνίας από τους ΥΠΕΞ.
«Επομένως, εάν η συμφωνία συνταχθεί έγκαιρα και επιτευχθεί ο απαιτούμενος συμβιβασμός, η πιθανότητα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας θα προκύψει πολύ νωρίτερα» τόνισε ο Medinsky.

Συνάντηση Putin – Zelensky για Κριμαία και Donbass;

Μια ακόμα παράμετρος που βρίσκεται στο τραπέζι είναι οι δύο πρόεδροι να συναντηθούν προκειμένου εκείνοι να αποφασίσουν για το ποια θα είναι η «τύχη» της Κριμαίας που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η Ρωσία ζητά από την Ουκρανία να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος (η Ρωσία την προσάρτησε με τη βία το 2014).
Η Ουκρανία υποστηρίζει πως δεν διαπραγματεύεται την εδαφική της ακεραιότητα.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές υποστήριξαν κατά τις χθεσινές συνομιλίες στην Τουρκία ότι προτείνουν μια 15ετή διαπραγμάτευση για το καθεστώς της Κριμαίας, το οποίο θα ρυθμιστεί με δημοψήφισμα.
Μάλιστα οι Ουκρανοί προτείνουν μια ξεχωριστή ρήτρα της συμφωνίας να αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας για το καθεστώς της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, ενώ το θέμα των ανεξέλεγκτων εδαφών του Donbass προτείνεται να συζητηθεί μεταξύ των δύο προέδρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης