Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ρωσία χαλαρώνει τον κλοιό σε Κίεβο, Τσερνίχιβ - Μedinsky: H απόσυρση των στρατευμάτων μας δεν σημαίνει κατάπαυση πυρός

H Ρωσία χαλαρώνει τον κλοιό σε Κίεβο, Τσερνίχιβ - Μedinsky: H απόσυρση των στρατευμάτων μας δεν σημαίνει κατάπαυση πυρός
Η Ρωσία δεσμεύθηκε για δραστική μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ - Η Ουκρανία δέχεται ουδέτερο καθεστώς με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας
Σχετικά Άρθρα
(upd 3) «Η αποκλιμάκωση στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός» διεμήνυσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Vladimir Medinsky, μετά τις συνομιλίες ανάμεσα στους διαπραγματευτές Μόσχας και Κιέβου.
Από την άλλη, ο Denis Pushilin, επικεφαλής της μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «Δημοκρατίες» των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk», δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενωθεί με τη Ρωσία μόλις θέσει υπό έλεγχο όλη την περιοχή του Donetsk της Ουκρανίας, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των αυτονομιστών.
«Ο κύριος στόχος είναι να φτάσουμε στα συνταγματικά σύνορα της δημοκρατίας.
Τότε θα το καθορίσουμε», δήλωσε ο Pushilin σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων του Donetsk
Στο μεταξύ, σημαντική βελτίωση διαφαίνεται στις συνομιλίες Μόσχας και Κιέβου για κατάπαυση του πυρός ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας.
Το πρωί της Τρίτης (29/3/2022) διεξήχθη -στην Κωνσταντινούπολη- ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών με τον Ρώσο διαπραγματευτή, Vladimir Medinsky, να εκπέμπει θετικό μήνυμα μετά τις συνομιλίες κάνοντας λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας, Vladimir Putin, και Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Mykhailo Podolyak, δήλωσε ότι η Κριμαία -που θεωρείται και ένα από τα «αγκάθια» μεταξύ των δύο πλευρών- θα είναι αντικείμενο ξεχωριστής συζήτησης.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, η Ρωσία δεσμεύθηκε για σημαντική μείωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων πέριξ του Κιέβου αλλά και στην πόλη Τσερνίχιβ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνάντησης στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ άρχισε να καλλιεργείται θετικό κλίμα για τις συνομιλίες, εκτιμήσεις που ενίσχυσε και το γεγονός ότι τη ρωσική και ουκρανική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, απευθύνοντας έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Erdogan (διαβάστε ΕΔΩ) δεν θα προέβαινε σε τέτοιου τύπου παρέμβαση στη συνάντηση εάν το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών δεν ήταν θετικό...
Μάλιστα, το ρωσικό TASS μετέδιδε -κατά τη διάρκεια της συνάντησης- πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα ελπίζει για ένα αποτέλεσμα ορόσημο στις σημερινές συνομιλίες.

Οι προτάσεις της Ουκρανίας

Πληροφορίες για την πρόταση της Ουκρανίας μεταφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος, Ragip Soylu, με ανάρτηση του στο twitter.
Πιο αναλυτικά:
1. Οι εγγυητές θα επέμβουν εάν η Ρωσία επιτεθεί μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων. Μπορεί να παρέχουν όπλα ή να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία
2. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία γίνεται αδέσμευτο, μη πυρηνικό κράτος, χωρίς ξένες βάσεις αλλά μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.
3. Ουκρανία και Ρωσία θα συζητήσουν το καθεστώς της Κριμαίας για τα επόμενα 15 χρόνια. Η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει το ζήτημα
4. Putin, Zelensky θα συζητήσουν προσωπικά τη διαμάχη του Donbass.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία λέει ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα καλύπτουν την Κριμαία και το Donbass.
Πώς πρόκειται να επικυρωθεί;
5. Η Ουκρανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη συμφωνία. Εάν ο κόσμος το εγκρίνει, τότε οι εγγυητές θα το περάσουν από τα μεμονωμένα κοινοβούλιά τους.
Soylu.JPG

Υποχωρεί η Ρωσία σε Κίεβο και Τσερνίχιβ; Αμφισβητεί ο Blinken

Μετά από τη σημερινή συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ, η Ρωσία φέρεται να οδηγείται σε υποχώρηση σε Κίεβο και Τσερνίχιβ.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μεταδίδει δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Alexander Fomin, ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ.
Ο Fomin συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη.
Ωστόσο, το απόγευμα της Τρίτης 29/3 την επιφυλακτικότητα του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, λέγοντας πως μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία (29/3) δεν έχει δει κάποια πράξη από τη Μόσχα σχετικά με την αποχώρησή της από το Κίεβο.
Σύμφωνα με το CNN οι ΗΠΑ φέρεται να είχαν ενδείξεις πως οι Ρώσοι αποσύρουν στρατεύματα από την περιοχή του Κιέβου, όμως κάτι τέτοιο το διέψευσε άμεσα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Blinken είπε ότι δεν έχει δει σημάδια ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας «προχωρούν με αποτελεσματικό τρόπο», επειδή οι ΗΠΑ δεν έχουν δει «σημάδια πραγματικής σοβαρότητας» από τη Ρωσία.
«Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Έχουμε επικεντρωθεί στο τελευταίο», δήλωσε ο Blinken σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαροκινό Υπουργό Εξωτερικών Burita.
Ο Blinken προειδοποίησε ότι η δήλωση της Ρωσίας ότι θα μειώσει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο θα μπορούσε να είναι «ένα μέσο με το οποίο για άλλη μια φορά προσπαθεί να εκτρέψει και να εξαπατήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν κάνει αυτό που κάνει».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε τη Ρωσία «να τερματίσει την επιθετικότητα τώρα, να σταματήσει να πυροβολεί, να αποσύρει τις δυνάμεις της και φυσικά να συμμετάσχει σε συνομιλίες».

Η Ουκρανία δέχεται ουδέτερο καθεστώς με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, Ουκρανοί διαπραγματευτές δήλωσαν ότι η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις.
Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Podolyak (Ουκρανία): Θέλουμε συμφωνία με τη Ρωσία για την Κριμαία – Οκτώ εγγυήτριες δυνάμεις

Τη θέση πως η Ουκρανία θέλει να επιτύχει μια συμφωνία με τη Ρωσία για τη Κριμαία διατύπωσε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, τονίζοντας ότι η Κριμαία είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί ξεχωριστά στις διαπραγματεύσεις.
«Για την Κριμαία, πρώτα θέλουμε ένα δημοψήφισμα, μετά την έγκριση των εγγυητριών δυνάμεων και μετά θα αποφασίσει το Κοινοβούλιο μας» είπε ο Podolyak, υποστηρίζοντας πως «θέλουμε μια συμφωνία με τη Ρωσία για την Κριμαία».
«Δεν θέλουμε να λύσουμε με πόλεμο το θέμα της Κριμαίας» υποστήριξε ο Podolyak, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία».
«Έχουμε ήδη αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις» φέρεται να υποστήριξε ο Podolyak, τονίζοντας ότι το Κίεβο επιθυμεί να οριστούν 8 εγγυήτριες δυνάμεις μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ σημείωσε πως «ακόμα δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτα με τη ρωσική πλευρά» και ότι «δεν έχουμε λάβει καμία έγκριση από αυτούς».
Podod.jpg

Οι εγγυήτριες δυνάμεις


Παράλληλα, ο Davyd Arakhamia, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με τη Ρωσία, είπε ότι η Ουκρανία βλέπει τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως εγγυητές της ασφάλειάς της, μερικές από αυτές έχουν ήδη δώσει την προκαταρκτική συγκατάθεσή τους. «Ποιους βλέπουμε ως εγγυητές:
Πρώτον, τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Μεγάλη Βρετανία, Κίνα, Ρωσία και επιπλέον Γερμανία, Καναδάς, Πολωνία, Ισραήλ, Τουρκία», είπε ο Arakhamia.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες από τις χώρες έχουν ήδη δώσει προκαταρκτική συγκατάθεση να γίνουν εγγυητές ασφαλείας για την Ουκρανία.

Medinsky (Ρώσος διαπραγματευτής): Εποικοδομητικές οι συνομιλίες με την Ουκρανία – Θα ενημερώσουμε τον Putin

Για εποικοδομητικές συνομιλίες έκανε λόγο ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Vladimir Medinsky.
Όπως είπε, η ρωσική αντιπροσωπεία θα εξετάσει τις ουκρανικές προτάσεις και θα ενημερώσει για αυτές τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
«Λάβαμε γραπτές προτάσεις από την Ουκρανία που επιβεβαιώνουν την επιθυμία τους για ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και μη πυρηνικό καθεστώς, με άρνηση παραγωγής και ανάπτυξης όλων των τύπων όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων χημικών και βακτηριολογικών, και απαγόρευση της παρουσίας ξένων στρατιωτικών βάσεων και ξένων στρατευμάτων στην επικράτεια» επεσήμανε ο Medinsky.
Επιπλέον, ο Medinsky τόνισε ότι μια συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky είναι δυνατή μόνο εάν υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο κρατών.
Πάντως, ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν είναι αντίθετη σε ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Cavusoglu: Η μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι σήμερα στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας

Παρών στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ήταν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος υποστήριξε -μετά το πέρας των συνομιλιών- ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στη μεγαλύτερη πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την έναρξη του πολέμου.
Μιλώντας από τον χώρο όπου διεξήχθη ο τελευταίος αυτός γύρος συνομιλιών, ο Cavusoglu τόνισε ότι η Τουρκία καλωσορίζει την επίτευξη ορισμένων συμβιβασμών και κοινής αντίληψης Μόσχας και Κιέβου σε συγκεκριμένα ζητήματα, ενώ ανέφερε ότι ο πόλεμος θα πρέπει να τελειώσει.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ακόμη ότι "τα πιο δύσκολα ζητήματα" αναμένεται να συζητηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών, Dmytro Kuleba, και Sergey Lavrov, σε μεταγενέστερο χρόνο, προσθέτοντας ότι οι πρόεδροι των δύο χωρών θα μπορούσαν να συναντηθούν μετά και από τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Παρών στις διαπραγματεύσεις και ο Abramovich

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι παρών στις διαπραγματεύσεις ήταν και ο Ρώσος ολιγάρχης, Roman Abramovich, ο οποίος φέρεται να λειτουργεί ως ανεπίσημος διαπραγματευτής του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
«Ο Abramovich ήρθε στην Τουρκία ως μέλος μιας ομάδας διαπραγματευτών. Επιτρέψτε μου να επαναδιατυπώσω όμως: Ήρθε ως κάποιος που διορίστηκε από τον Πούτιν ως διαπραγματευτής», είπε o εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin.
Abram1111.JPG
Άλλωστε δημοσιεύματα φέρουν τον Abramovich να έχει μεσολαβήσει για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky και της Ρωσίας, Vladimir Putin και να έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και το προηγούμενο διάστημα.
Μάλιστα ο Zelensky φέρεται να είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις της Δύσης ο Abramovich.
Σε εικόνες που μεταδίδονται στην τουρκική τηλεόραση ο Abramovich κάθεται δίπλα στον Ibrahim Kalin, τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Rejep Tayyip Erdogan.
Abranici.JPG

Αλλαγή τακτικής από Ρωσία - Επικεντρώνεται σε Donbass

Πάντως, στην αλλαγή τακτικής της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε αναφερθεί νωρίτερα σήμερα (29/3/2022) και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ο ρωσικός στρατός εγκαταλείπει πλέον τις προσπάθειες κατάληψης των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας και επικεντρώνεται στον έλεγχο του Donbass, στα ανατολικά της χώρας.
«Τα κύρια καθήκοντα του πρώτου σταδίου της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.
«Ο ουκρανικός στρατός υπέστη σημαντική ζημιά, γεγονός που μας επιτρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου - την απελευθέρωση του Donbass», ισχυρίστηκε ο Shoigu.

Με τηλεδιάσκεψη οι επόμενες διαπραγματεύσεις

Με τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, στην προσπάθεια να επιτευχθεί οριστική συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο στα ουκρανικά εδάφη.
«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω βιντεοδιασκέψεων» ανέφερε πηγή από τη ρωσική αντιπροσωπεία προσθέτοντας πως οι Ρώσοι θα αναχωρήσουν σήμερα απο την Κωνσταντινούπολη και θα επιστρέψουν στη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης