Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιο κοντά το εφιαλτικό σενάριο: Πώς το «μυστικό» σχέδιο του ΝΑΤΟ για εισβολή 10.000 στρατιωτών στην Ουκρανία μπορεί να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο

Πιο κοντά το εφιαλτικό σενάριο: Πώς το «μυστικό» σχέδιο του ΝΑΤΟ για εισβολή 10.000 στρατιωτών στην Ουκρανία μπορεί να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο

Ο κορυφαίος γεωπολιτικός αναλυτής Nauman Sadiq εξηγεί γιατί το απευκταίο σενάριο μίας κλιμάκωσης που περιλαμβάνει και τον πυρηνικό πόλεμο δεν είναι πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας – Το μυστικό σχέδιο για νατοϊκή εισβολή στην δυτική Ουκρανία

Σχετικά Άρθρα

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin και ο στρατηγός Mark A. Milley Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu και τον στρατηγό Valery Gerasimov, αλλά οι Ρώσοι «έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να συνομιλήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου John Kirby την Τετάρτη, 23 Μαρτίου.
«Ένα εφιαλτικό σενάριο θα ήταν ένας ρωσικός πύραυλος ή ένα επιθετικό αεροσκάφος να καταστρέψει θέσεις των Αμερικανών στα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα», είπε στην Washington Post ο James Stavridis, απόστρατος ναύαρχος που υπηρέτησε ως Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής στο ΝΑΤΟ από το 2009 έως το 2013.
«Ένας τοπικός στρατιωτικός διοικητής μπορεί να απαντήσει αμέσως, νομίζοντας ότι το γεγονός ήταν προπομπός μιας ευρύτερης επίθεσης.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία και μη αναστρέψιμη κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε.

Οι ρωσικές ανησυχίες και η «απροθυμία» Blinken

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN που περιγράφει λεπτομερώς μια σπάνια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η άρνηση για συναντήσεις υψηλού επιπέδου οφείλεται στις ανησυχίες του Κρεμλίνου ότι τέτοιες επαφές, θα τους καθιστούσαν πιο ευάλωτους σε «παραινέσεις».
Αν και η υπόθεση αυτή φαίνεται λανθασμένη, ας ληφθεί υπόψη πως ενώ το Πεντάγωνο φέρεται να έχει προσπαθήσει να διατηρήσει επαφές υψηλού επιπέδου με Ρώσους ομολόγους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δεν έχει επιχειρήσει καμία συνομιλία με τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov, από την έναρξη της σύγκρουσης. τον προηγούμενο μήνα τονίζει ο κορυφαίος γεωπολιτικός αναλυτής Nauman Sadiq.

Επέκταση προς Ανατολάς

Ο πραγματικός λόγος που η ρωσική στρατιωτική ηγεσία φέρεται να έχει αποφύγει τη διατήρηση επαφών υψηλού επιπέδου με την κορυφαία ομάδα του Πενταγώνου φαίνεται να είναι διττός και κυρίως σχετίζεται με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς παρά του περί του αντιθέτου διακηρύξεις τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά και την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων και των νεοναζιστικών πολιτοφυλακών με όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχε ο Αμερικανός πρόεδρος την Πέμπτη (24/3), ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ανακοίνωσε ότι η διατλαντική στρατιωτική συμμαχία θα διπλασιάσει τον αριθμό των ομάδων μάχης που είχε αναπτύξει στην Ανατολική Ευρώπη.
«Το πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, μαζί με τις υπάρχουσες δυνάμεις μας στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία», δήλωσε.
«Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε οκτώ πολυεθνικές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ σε όλη την ανατολική πλευρά, από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα», συνέχισε.

Ετοιμάζεται το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στην οποία συμμετείχαν ο Joe Biden και Ευρωπαίοι ηγέτες: «Σε απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας, ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης και αναπτύξαμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά, μαζί με σημαντικά αεροπορικά και ναυτικά μέσα, υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ με την υποστήριξη των εθνικών δυνάμεων των Συμμάχων.
Δημιουργούμε επίσης τέσσερις επιπλέον πολυεθνικές ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία».
Τον Μάρτιο 2022 ο Biden ανακοίνωσε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ουκρανία, επιπλέον των 350 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε δεσμευτεί προηγουμένως, τα οποία εκταμιεύτηκαν μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Το νέο πακέτο περιλαμβάνει 800 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger. 2.000 αντιτεθωρακισμένα Javelins, 1.000 ελαφριά όπλα κατά αρμάτων μάχης, 6.000 αντιτεθωρακισμένα συστήματα AT-4 και 100 drones καμικάζι Switchblade.
Εκτός από την παροχή άφθονων αντιαεροπορικών και αντιτεθωρακισμένων πυρομαχικών στον κυρίως στρατευμένο στρατό της Ουκρανίας και σε συμμαχικές παράτυπες πολιτοφυλακές, ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στο Reuters ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της εργάζονται επίσης για την παροχή όπλων κατά των πλοίων με σκοπό την προστασία των ακτών της Ουκρανίας.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι ανατίναξαν ένα ρωσικό αποβατικό πλοίο σε λιμάνι που κατείχε η Ρωσία.

Το μυστικό σχέδιο

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να έχει εξοργίσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας είναι ένα μυστικό σχέδιο για μια «ειρηνευτική αποστολή» που περιλαμβάνει 10.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ από τα κράτη μέλη που καταλαμβάνουν κρυφά τη δυτική Ουκρανία και επιβάλλουν μια περιορισμένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Lviv και τις υπόλοιπες πόλεις, το οποίο φέρεται να ετοιμάζεται. από την πολωνική κυβέρνηση.
Το σχέδιο φαίνεται να βρίσκεται σε παύση λόγω διαφωνίας μεταξύ του Πολωνού προέδρου Andrzej Duda και του Jaroslaw Kaczynski αντιπροέδρου της κυβέρνησης, και επικεφαλής του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS). Ο Duda θέλει την έγκριση της Ουάσιγκτον πριν προχωρήσει, ενώ ο Kaczynski επιζητά πολιτικά οφέλη από την κρίση της Ουκρανίας.
Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας ταξίδεψαν με τρένο στο Κίεβο και συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky στις 15 Μαρτίου σε ένδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία. Τους συνόδευε ο de facto ηγέτης της Πολωνίας, Jaroslaw Kaczynski.Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να έχουμε μια ειρηνευτική αποστολή -ΝΑΤΟ, πιθανώς κάποια ευρύτερη διεθνή δομή- αλλά μια αποστολή που θα είναι σε θέση να αμυνθεί, η οποία θα λειτουργεί σε ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Kaczynski.
Ρώσοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την πρόταση της Πολωνίας να στείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις» του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ως μια «πολύ απερίσκεπτη και εξαιρετικά επικίνδυνη» ιδέα που θα διακινδύνευε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ της συμμαχίας και της Μόσχας.
«Αυτή θα είναι η άμεση σύγκρουση μεταξύ των ρωσικών και των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ που όλοι όχι μόνο προσπάθησαν να αποφύγουν, αλλά είπαν ότι δεν πρέπει να λάβει χώρα κατ' αρχήν», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov για το κάποτε αδιανόητο σενάριο που τώρα δεν φαίνεται να είναι τόσο αδιανόητο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης