Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Lagarde (EKT) δεν βλέπει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού: Ο πόλεμος θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία

H Lagarde (EKT) δεν βλέπει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού: Ο πόλεμος θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία

Τα σενάρια για ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη εξαιτίας του πολέμου - Στο δυσμενές σενάριο ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να υποχωρήσει και να φθάσει έως και 2,3% το 2022

Σχετικά Άρθρα

Δεν αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ωθήσει την ευρωζώνη σε στασιμοπληθωρισμό, ακόμη και αν αυξήσει τον πληθωρισμό λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde.
«Ο πόλεμος αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και ιδίως στην ευρωπαϊκή οικονομία, λόγω της εγγύτητας της Ευρώπης με τη Ρωσία και της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Είναι πιθανόν να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ και να ωθήσει τον πληθωρισμό προς τα πάνω βραχυπρόθεσμα, μέσω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων, των επιπτώσεων στην εμπιστοσύνη και της διατάραξης του διεθνούς εμπορίου. Φυσικά, ο συνολικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος», ανέφερε η ίδια σε συνέντευξή της στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με την Christine Lagarde, «μέχρι στιγμής, τα εισερχόμενα στοιχεία δεν υποδηλώνουν σημαντικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Το προϊόν της ζώνης του ευρώ επέστρεψε στο προ της κρίσης επίπεδό του, η ανάπτυξη συνεχίζεται και η αγορά εργασίας διατηρείται ισχυρή. Βραχυπρόθεσμα, η έξαρση του πληθωρισμού οφείλεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία, οι οποίοι έχουν ενταθεί προσφάτως λόγω των διαταράξεων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως».

Τα σενάρια για την ανάπτυξη της ευρωζώνης

Η Christine Lagarde, η οποία θα βρεθεί στην Κύπρο στις 29/3, προσκελημένη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη και άλλους αξιωματούχους, σημείωσε πως «το βασικό σενάριο των προβολών μας, που περιλαμβάνει αρχική αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου, δεν προβλέπει ύφεση, δεδομένου ότι η αγορά εργασίας της ζώνης του ευρώ είναι ισχυρή και η πανδημία υποχωρεί», προσθέτοντας ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,7% φέτος και 2,8% το 2023.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, «δεδομένης της σημαντικής αβεβαιότητας, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ έχουν εκπονήσει δύο εναλλακτικά σενάρια: ένα δυσμενές και ένα ακραίο. Στο δυσμενές σενάριο ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να υποχωρήσει και να φθάσει έως και 2,3% το 2022. Όμως οι εκτιμήσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα».
Πρόσθεσε ότι σε όλα τα σενάρια, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί και να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ το 2024.

Κρίσιμο οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να εφαρμοστούν αποτελεσματικά - Η ΕΚΤ κάνει ό,τι χρειάζεται

Αφού εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη της για τη συνεχιζόμενη απώλεια τόσο πολλών ανθρώπινων ζωών ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υπογράμμισε πως «με τις αποφάσεις που έλαβαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ καταδεικνύουν σαφώς την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν σε αυτήν την αποτρόπαια επίθεση, καθώς και την αλληλεγγύη τους προς τον ουκρανικό λαό».
Σύμφωνα με την Lagarde, είναι κρίσιμο οι κυρώσεις να εφαρμοστούν αποτελεσματικά, ενώ η ΕΚΤ κάνει ό,τι χρειάζεται από την πλευρά της και «αν και δεν εμπίπτει στην εντολή μας να αξιολογούμε και να επιβάλλουμε τη συμμόρφωση των τραπεζών με τις διάφορες κυρώσεις, συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα πρέπει να εφαρμόσουν τις κυρώσεις».

«Χρειαζόμαστε την ευχέρεια επιλογής στη νομισματική πολιτική μας»

Σε ερώτηση σχετικά με τα αιτήματα πολλών κρατών μελών πριν από την εισβολή στην Ουκρανία για αύξηση των επιτοκίων και άσκηση πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και εάν τελικά οι αποφάσεις θα μετατεθούν χρονικά ή θα δούμε υψηλότερα επιτόκια το 2022, απάντησε  ότι «οι αποφάσεις μας και η πορεία προς την εξομάλυνση της πολιτικής βασίζονται εξολοκλήρου στα διαθέσιμα στοιχεία. Οι ενδείξεις που παρέχουμε για τη μελλοντική εξέλιξη των επιτοκίων είναι πολύ σαφείς όσον αφορά τις συνθήκες που πρέπει να διαπιστώσουμε, προτού εξετάσουμε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.
Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε την ευχέρεια επιλογής στη νομισματική πολιτική μας. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις τελευταίες αποφάσεις πολιτικής που λάβαμε τον Μάρτιο. Αναθεωρήσαμε την πορεία των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και θα τις μειώσουμε σταδιακά το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Δηλώσαμε ότι αν τα εισερχόμενα στοιχεία στηρίζουν την προσδοκία ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν θα εξασθενήσουν ακόμη και μετά τη λήξη των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, θα ολοκληρώσουμε τις εν λόγω αγορές το γ΄ τρίμηνο. Αντιθέτως, αν οι προοπτικές μεταβληθούν και οι συνθήκες χρηματοδότησης επιδεινωθούν κατά τρόπο μη συμβατό με τον στόχο μας, είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε το χρονοδιάγραμμα των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού ως προς το μέγεθος ή και τη διάρκεια».
Πρόσθεσε πως «εξακολουθούμε να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις υπάρχουσες αβεβαιότητες» και «η προσαρμογή και διαμόρφωση των πολιτικών μας θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα στοιχεία που λαμβάνουμε και να αντανακλά τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση των προοπτικών που διενεργούμε».
Υπογράμμισε δε, πως «θα προχωρήσουμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να εκπληρώσουμε την εντολή για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Για τις τιμές ενέργειας και απεξάρτηση από ρωσική ενέργεια

Η ίδια εξήγησε ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας είναι κυρίως αποτέλεσμα γεωπολιτικών εντάσεων και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί ο αντίκτυπος τέτοιων εντάσεων, αλλά και πως ένας άλλος παράγοντας που τις επηρέασε ήταν οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες, κάτι που επίσης δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί.
Συμπλήρωσε ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εργάζονται σκληρά για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, κάτι που είναι χρονοβόρο.
«Το 22% των εισαγωγών ενέργειας της ζώνης του ευρώ προέρχονται από τη Ρωσία. Αυτές οι εισαγωγές δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Η ζώνη του ευρώ εξαρτάται επίσης σε πολύ μεγάλο βαθμό από άλλες ρωσικές πρώτες ύλες, όπως το νικέλιο, το κοβάλτιο και το βανάδιο. Η οικονομική εξάρτηση από εχθρικούς παράγοντες πράγματι αποτελεί ευπάθεια», σημείωσε.

Για κυπριακή οικονομία

Η Christine Lagarde ανέφερε ότι ο πόλεμος θα επηρεάσει την κυπριακή οικονομία μέσω διαφόρων καναλιών, σημειώνοντας πως είναι σωστή η προσέγγιση των κυπριακών αρχών να υποκαταστήσουν και να διαφοροποιήσουν τις πηγές του τουρισμού, καθώς οι αφίξεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 25% των συνολικών αφίξεων. Κατά την ίδια, οι έμμεσες επιπτώσεις μέσω του τουρισμού είναι σημαντικές.
Πρόσθεσε πως, δεδομένης της σπουδαιότητας της Κύπρου ως κέντρου ξένων άμεσων επενδύσεων από και προς τη Ρωσία, αναμένεται να επηρεαστούν και οι επαγγελματικές υπηρεσίες, όπως λογιστικές, συμβουλευτικές και νομικές υπηρεσίες.
Ακόμη, κατά την ίδια, η κυπριακή οικονομία θα επηρεαστεί από τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούν οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας λόγω της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές πετρελαίου για την παραγωγή ενέργειας.
Ωστόσο, όπως είπε, «κάθε πρόκληση αποτελεί και μια ευκαιρία. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικότερο και νοτιότερο άκρο της ΕΕ. Παρέχει ένα ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, την ασφάλεια του ευρώ ως νομίσματός της και λειτουργεί ως κόμβος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Η χώρα σας έχει δείξει επανειλημμένως ότι είναι ευέλικτη και ότι μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες και να αναδύεται πιο δυνατή».

Πρόοδος στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα

Ακόμη, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, τα άμεσα ανοίγματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα προς τη ρωσική οικονομία είναι συνολικά σχετικά περιορισμένα και συνεχίζουν να μειώνονται, όπως επίσης περιορισμένη είναι και η μείωση των κερδών που συνδέονται με χρεώσεις για συναλλαγές με κάρτες ή για εμβάσματα Ρώσων πελατών.
Σημείωσε δε, πως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, τη βελτίωση των θέσεων φερεγγυότητας και ρευστότητας και τη μείωση των αποθεμάτων προβληματικών στοιχείων ενεργητικού και μάλιστα, σήμερα, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα —είναι καλύτερα προετοιμασμένο να αντεπεξέλθει στην τρέχουσα κρίση.

Για παύση εργασιών της ρωσικής RCB Bank στην Κύπρο

Σε ό,τι αφορά την παύση εργασιών της τράπεζας RCB Bank στην Κύπρο , η κα Lagarde ανέφερε ότι «ήταν μια επιχειρηματική απόφαση και, ακολουθώντας την πάγια πολιτική της ΕΚΤ, δεν επιθυμώ να κάνω κάποιο σχόλιο για μεμονωμένο ίδρυμα. Το σημαντικό είναι ότι θα επιστραφούν όλες οι καταθέσεις. Κατά κάποιον τρόπο, αυτή η απόφαση περιορίζει εν μέρει την αβεβαιότητα και αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στον κυπριακό τραπεζικό τομέα μεσοπρόθεσμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης