Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός ορίων ο Biden, ζητά αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία: Δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ο Putin - Τι απαντά η Μόσχα

Εκτός ορίων ο Biden, ζητά αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία:  Δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ο Putin - Τι απαντά η Μόσχα
«Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες, πρέπει να οπλιστούμε για μια μακρά μάχη ενώπιον μας», είπε ο Biden
Σχετικά Άρθρα

(upd) Σε μία σαφή ένταση της επιθετικής στάσης του ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden τόνισε σε ομιλία του στη Βαρσοβία το απόγευμα του Σαββάτου (26/3/2022) ότι η μάχη «μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας» θα είναι μακρά και ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «στο πλευρό» της Ουκρανίας.
«Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες. Πρέπει να οπλιστούμε για μια μακρά μάχη ενώπιον μας», είπε ο Biden , κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο παλάτι της Βαρσοβίας, προτού διαβεβαιώσει τους Ουκρανούς:
«Βρισκόμαστε στο πλευρό σας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος έθεσε το διακύβευμα για τις ΗΠΑ σε αυτή τη σύγκρουση: Την απομάκρυνση Putin από την εξουσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την ομιλία Biden ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να «μαζέψει» την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του Αμερικανού προέδρου  κάνοντας λόγο για «φράση εκτός κειμένου» που αποδίδεται στη συναισθηματική φόρτιση.
«Αυτό που ήθελε να καταδείξει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν επιτρέπεται στον Putin να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε την εξουσία του Putin στη Ρωσία ή την αλλαγή καθεστώτος», είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ο Putin»

Αναφερόμενος στον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, είπε πως δεν πρέπει αυτός ο άνθρωπος να παραμείνει και άλλο στην εξουσία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladiir Putin δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και ο πόλεμός του εναντίον της Ουκρανίας αποτελεί μια στρατηγική αποτυχία για τη Μόσχα,
δήλωσε o Biden.
O Biden χρησιμοποίησε την εξής φράση: «For God's sake, this man cannot remain in power».
«Θα έχουμε ένα διαφορετικό μέλλον, ένα λαμπρότερο μέλλον, ριζωμένο στη δημοκρατία και τις αρχές, την ελπίδα και το φως, την ευπρέπεια και την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τις δυνατότητες.
Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε ο Biden ενώπιον ενός πλήθους στη Βαρσοβία.
«Αυτός ο πόλεμος αποτελεί ήδη μια στρατηγική αποτυχία για τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο Biden.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, που διανύει ήδη τον δεύτερο μήνα του, ένωσε τη Δύση, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, που δεν επιδίωξε ποτέ την πτώση της Ρωσίας.
Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε προς τους Ρώσους, για να τους πει ότι «ο ρωσικός λαός δεν είναι εχθρός μας».
«Επιτρέψτε μου να πως αυτό, εάν μπορείτε να με ακούσετε. Εσείς, ο λαός της Ρωσίας δεν είστε ο εχθρός μας.
Αρνούμαι να πιστέψω ότι αποδέχεστε τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων ούτε ότι αποδέχεστε ότι νοσοκομεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί σφυροκοπούνται από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες», σημείωσε ο Biden.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επανέλαβε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις, που εισέβαλαν στην Ουκρανία, ωστόσο απηύθυνε μια προειδοποίηση προς τη Μόσχα:
«Μην σκεφτείτε να προχωρήσετε ούτε ένα εκατοστό σε έδαφος του ΝΑΤΟ».

«Χασάπης»

Νωρίτερα ο Joe Biden αποκάλεσε «χασάπη» τον Vladimir Putin και είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι η Μόσχα έχει αλλάξει τη στρατηγική της στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία μετά την δήλωση της Μόσχας ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη «απελευθέρωση» της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν αλλάξει», απάντησε ο Biden στη Βαρσοβία όπου βρίσκεται σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν η Ρωσία έχει αλλάξει τη στρατηγική της.

Kρεμλίνο: Δεν αποφασίζει ο Biden

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει την Ρωσία, ανέφερε το Κρεμλίνο στην πρώτη αντίδραση μετά την δήλωση Biden ότι ο Vladimir Putin δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 26 μαρτίου.
Πρόκειται για μια δήλωση πρωτοφανή για τα δεδομένα των διπλωματικών σχέσεων καθώς καλεί ευθαρσώς σε αλλαγή καθεστώτος (γι’ αυτό ο Λευκός Οίκος έσπευσε να ανασκευάσει) και ταυτόχρονα απομακρύνει τους όποιους διαύλους για την επίτευξη διπλωματικής λύσης.

Πρωτοφανής δήλωση

«Αυτό δεν είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο κ. Biden», δήλωσε σε αυστηρό τόνο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, προσθέτοντας ότι «αυτό θα είναι επιλογή μόνο του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε από την Πολωνία ότι ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεν πρέπει να είναι πλέον ηγέτης της χώρας του.
«Για όνομα του θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Joe Biden στο κλείσιμο της ομιλίας του στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας.

Γιατί «ξέφυγε» ο Biden;

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, πρόκειται για την μακράν πιο άμεση τοποθέτηση που έχει Biden περί του καθεστώτος στη Ρωσία και δείχνει μια σημαντική αλλαγή στην αμερικανική προσέγγιση απέναντι στη Μόσχα ενώ ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται, ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους της αντιπαράθεσης.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει το περασμένο διάστημα ότι η απομάκρυνση του Putin από την εξουσία δεν είναι στόχος των ΗΠΑ.
Ενδεικτικά, ο ΥΠΕΞ Antony Blinken είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «για εμάς, δεν θέμα η αλλαγή καθεστώτος.
Ο ρωσικός λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει».

H υπαναχώρηση

Καθώς οι ΗΠΑ αντιλήφθηκαν τη διπλωματική απρέπεια της δήλωσης αλλά και μην επιθυμώντας να κλείσουν όλες τις διπλωματικές οδούς με τη Ρωσία έσοευσαν να … ακυρώσουν τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος Biden δεν κάλεσε για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία όταν είπε ότι ο Vladimir Putin "δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία", στην ομιλία του στην Πολωνία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Putin να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή.
Δεν συζητούσε για την εξουσία του Putin στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος».

Η …σκόπιμη απουσία της διπλωματίας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken και ο Ρώσος ομόλογός του Sergei Lavrov δεν έχουν μιλήσει από τις 15 Φεβρουαρίου 2022, πάνω από μια εβδομάδα προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Η Washington Post επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους αναφέρει, πως ο Blinken δεν έχει προσπαθήσει καν να μιλήσει με τον Lavrov από την έναρξη της σύγκρουσης.
Όταν κλήθηκε να επιβεβαιώσει την ιστορία, ένας εκπρόσωπος του State Department είπε:
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η τελευταία φορά που μίλησαν ο υπουργός Εξωτερικών Blinken και ο υπουργός Εξωτερικών Lavrov ήταν στις 15 Φεβρουαρίου».

Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν διπλωματική λύση και το δείχνουν

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η διπλωματία είναι το κλειδί για τον τερματισμό του αυξανόμενου ανθρώπινου πόνου από τον επιθετικό πόλεμο του Κρεμλίνου.
Ωστόσο, παραμένουμε επίσης ξεκάθαροι σχετικά με τις προθέσεις του προέδρου Putin, δεδομένου του τι συμβαίνει στο έδαφος», είπε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.
Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Biden κατευθύνεται προς μία διπλωματική λύση ή πιέζει σε αυτή την κατεύθυνση.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και αυξάνουν τις κυρώσεις με στόχο να πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος του State Department επανέλαβε απλώς ότι «η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αμέσως την εκστρατεία θανάτου και καταστροφής, να απομακρύνει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», γράφει ο ιστότοπος Antiwar.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ρωσίας, Vladimir Medinsky, ανέφερε ότι οι συνομιλίες με την Ουκρανία βρίσκονται σε εξέλιξη και οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνίες για δευτερεύοντα ζητήματα, αλλά δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις βασικές διαφορές.
«Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται όλη την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, σε μορφή τηλεδιάσκεψης και θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Medinsky, σύμφωνα με το Interfax.
«Σε δευτερεύοντα θέματα, οι θέσεις συγκλίνουν. Ωστόσο, στα κύρια πολιτικά ζητήματα, στην πραγματικότητα βρισκόμαστε σε τέλμα», σημείωσε.
Ενώ η επίθεση της Ρωσίας ήταν απίστευτα καταστροφική, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.
Ανώτερος αναλυτής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών του Πενταγώνου είπε στο Newsweek ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μέχρι τώρα άφηνε χώρο για διαπραγματεύσεις αλλά για το προσεχές μέλλον αυτό δεν φαίνεται να είναι σίγουρο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης