Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νίκες κλειδιά των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία: Μετά τη Μαριούπολη, επίθεση κατά μέτωπο σε Donbass και Κίεβο

Νίκες κλειδιά των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία: Μετά τη Μαριούπολη, επίθεση κατά μέτωπο σε Donbass και Κίεβο
Η Ουκρανία αναγνώρισε ότι ο ρωσικός στρατός δημιούργησε χερσαίο διάδρομο από την Κριμαία ως το Donetsk
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στην πλήρη «απελευθέρωση» της περιοχής του Donbass της Ουκρανίας και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εισβολής σε αποκλεισμένες ουκρανικές πόλεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας και τον στρατό.
Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι η Ρωσία εξέταζε δύο επιλογές για την «ειδική επιχείρηση» της στην Ουκρανία - μία αποκλειστικά εντός των αυτοαποκαλούμενων αυτονομιστικών δημοκρατιών στο Donbass και η άλλη σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο γνωστοποίησε ότι 2.389 παιδιά από την Ουκρανία -από το Donetsk και το Luhansk στην αμφισβητούμενη περιοχή του Donbass- «απομακρύνθηκαν παράνομα», επικαλούμενη το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Αυτό δεν είναι βοήθεια.
Είναι απαγωγή», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο κέρδος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων καταγράφεται στο Νότο και συγκεκριμένα στη Μαριούπολη, μια πόλη εξαιρετικά σημαντικής στρατηγικής σημασίας για τις επιδιώξεις του Κρεμλίνου να ενώσει χερσαία την Κριμαία με τη Ρωσία.
Παράλληλα, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν επίσης την πόλη Ιζιούμ που βρίσκεται περίπου στη μέση της διαδρομής μεταξύ του Donetsk και του Χάρκοβου, το οποίο εξακολουθεί εδώ και τρεις εβδομάδες ασταμάτητα, ενώ καταγράφουν πρόοδο και στα πεδία μάχης στις περιφέρειες του Donetsk και του Luhansk.
Εφόσον εδραιώσουν τα εδάφη αυτά, ο ρωσικός στρατός αναμένεται να ρίξει το βάρος στο Κίεβο, όπου και εκεί συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι σκληρές μάχες στα προάστια της πόλης, και πιθανότατα και στην Οδησσό, η οποία και αυτή αποτελεί ένα σημαντικό στρατηγικό στόχο για τη Ρωσία.
Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί διαμηνύουν πως συνεχίζουν να αντιστέκονται και πως κρατούν τις θέσεις τους, πως σε πολλά σημεία, όπως π.χ. στο Κίεβο, έχουν περάσει στην αντεπίθεση ενώ δίνουν ιδιαίτερο βάρος και στην επίθεση στο Μπερντιάνσκ, όπου έπιασαν στον ύπνο τις ρωσικές δυνάμεις βυθίζοντας ένα ρωσικό πλοίο.
Μάλιστα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως το πλοίο που βυθίστηκε δεν ήταν το αρματαγωγό - πλοίο Ορσκ αλλά το μεγάλο αποβατικό πλοίο Σαράτοφ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, αφού υποστήριξε ότι εάν οι Ρώσοι γνώριζαν τι θα αντιμετώπιζαν στην Ουκρανία, δεν θα εισέβαλαν ποτέ, άφησε αιχμές στην Ευρώπη ότι άργησε να κινητοποιηθεί και να δράσει απέναντι στη Μόσχα.
6_41.jpg

Η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης έχει στο μεγαλύτερο μέρος ολοκληρωθεί

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.
Η ανακοίνωση φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως αλλάζει σε πιο περιορισμένους στόχους, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας τον πρώτο μήνα του πολέμου, εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.
«Οι βασικοί στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν σε γενικές γραμμές επιτευχθεί», δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού γενικού επιτελείου.
«Το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει σημαντικά μειωθεί, κάτι… που καθιστά δυνατό να επικεντρώσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στο να επιτύχουμε τον κύριο στόχο μας, την απελευθέρωση του Ντονμπάς».


Η Ουκρανία αναγνώρισε ότι ο ρωσικός στρατός δημιούργησε χερσαίο διάδρομο από την Κριμαία ως το Donetsk


Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν μερικώς να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία από εδάφη στην ουκρανική περιοχή Donetsk.
«Ο εχθρός πέτυχε εν μέρει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της προσωρινά κατεχόμενης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και τμήματος της περιοχής του Donetsk, σημειώνεται σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.
Η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.
Νωρίτερα, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν σταθερή πρόοδο στην πολιορκημένη νότια πόλη της Μαριούπολης, μπαίνοντας στο κέντρο της πόλης στις 24 Μαρτίου.
Η πόλη-λιμάνι, που θεωρείται κρίσιμη για την εκστρατεία της Ρωσίας, έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα από τις αρχές Μαρτίου.
Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται στη Μαριούπολη, οι τοπικές ουκρανικές αρχές εγκατέλειψαν την πόλη για να συντονίσουν καλύτερα τις περιφερειακές επιχειρήσεις, λέει το ISW.\3_128.jpg
4_128.jpg
Ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης να βομβαρδίζουν το Χάρκοβο και κατάφεραν αρκετές μικρές προελεύσεις στις περιοχές του Donetsk και του Luhansk.
Πρόκειται για κρίσιμα σημεία στην προσπάθειά τους να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στα ανατολικά.
Ωστόσο, σημείωσε επίσης την επιτυχημένη επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικά πλοία στο κατεχόμενο λιμάνι του Berdyansk, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ανάγκασε τα ρωσικά στρατεύματα να πάρουν θέσεις άμυνας στην βορειοδυτική πλευρά της πρωτεύουσας Κιέβου και εμπόδισε τη Ρωσία να περικυκλώσει την περιοχή του Chernihiv.
Εν τω μεταξύ για πρώτη φορά από τις 3 Μαρτίου η Ρωσία ανακοίνωσε αριθμό απωλειών.
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο ρωσικός στρατός έκανε γνωστό πως έχασαν τη ζωή τους 1.351 στρατιώτες, καθώς και ότι εκκένωσε 400.000 αμάχους από την Ουκρανία.
8_2.png
Μπήκαν στη Μαριούπολη οι Ρώσοι

Η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στρατιωτική επιτυχία των Ρώσων είναι η Μαριούπολη, όπου τις τελευταίες 24 ώρες οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να κάνουν μια μεγάλη πρόοδο στις επιχειρήσεις τους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο κέντρο της πόλης, με τις τοπικές ουκρανικές αρχές να έχουν εγκαταλείψει τη Μαριούπολη.
Οι Ρώσοι είχαν περικυκλώσει την πόλη από τις αρχές Μαρτίου.
Από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, αναφέρεται πως έχει καταστραφεί το 90% των κτηρίων, ενώ εκτιμάται πως περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, τρόφιμα, νερό, φάρμακα και θέρμανση.
Μάλιστα εικόνες δείχνουν τα ρωσικά στρατεύματα να προσφέρουν τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους της πόλης.
Η Μαριούπολη, εφόσον τελικά καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, κάτι που θεωρείται πως είναι θέμα χρόνου, θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιτυχία της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης ανακοίνωσαν πως - βάσει των διαθέσιμων στοιχείων - τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.
Όπως έχει γίνει γνωστό, 150 άνθρωποι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τα συντρίμμια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο κτήριο βρίσκονταν περίπου 1.300 άνθρωποι.

Ανοίγει ο δρόμος για την Οδησσό 

Εφόσον οι Ρώσοι εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Μαριούπολης και διασφαλίσουν τα κέρδη τους στο Donbass, τότε εκτιμάται πως θα απελευθερωθούν δυνάμεις για τον επόμενο μεγάλο στόχο της Ρωσίας που είναι η Οδησσός.
Μέχρι πρόσφατα οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης υποστήριζαν πως δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί ναυτική απόβαση στην Οδησσό, καθώς δεν υπήρχε η δέουσα χερσαία ρωσική δύναμη στην περιοχή.

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο και στο Ντίνπρο 

Παράλληλα οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να σφυροκοπούν το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία βομβαρδίζεται εδώ και τρεις εβδομάδες.
Εκτιμάται ότι στο Χάρκοβο έχουν ισοπεδωθεί περισσότερα από 1.000 κτήρια και ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 500 άμαχοι, παρά το γεγονός ότι περίπου οι μισοί κάτοικοι της πόλης, την έχουν ήδη εγκαταλείψει.
Ωστόσο, αναφέρεται πως ένας μεγάλος αριθμος ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μετακινηθούν παραμένει στην πόλη, με τους περισσότερους να έχουν βρει καταφύγιο στους σταθμούς του μετρό.
Πάντως, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι ακόμα διατηρούν τον έλεγχο της πόλης καθώς και ότι αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις.

31_2.jpg
32_4.jpg
Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μια στρατιωτική ουκρανική βάση στην πόλη Ντνίπρο που αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.
Από την επίθεση καταστράφηκαν κτήρια και εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, ενώ δεν υπάρχει ακόμα κάποιος επίσημος απολογισμός θυμάτων και τραυματιών.

Περικύκλωσαν και το Τσερνίγκιφ

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές του Τσερνίγκιφ ανακοίνωσαν πως ο ρωσικός στρατός έχει πλέον αποκόψει την πόλη.
«Η πόλη έχει περικυκλωθεί υπό όρους, επιχειρησιακά από τον εχθρό» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης Viacheslav Chaus, ο οποίος υποστήριξε ότι η πόλη δέχθηκε πυρά από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης