Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για ρωσικό χτύπημα σε νατοϊκό έδαφος - Στην Πολωνία ο Biden

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για ρωσικό χτύπημα σε νατοϊκό έδαφος - Στην Πολωνία ο Biden
Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν πλησιάσει πιο κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την πιθανότητα να επιλέξει η Ρωσία να χτυπήσει εδάφη του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Παρασκευή ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan.
Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν πλησιάσει πιο κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία.
Στις 13 Μαρτίου, η Ρωσία έλαβε προειδοποιήσεις από το ΝΑΤΟ μετά από χτυπήματα σε μεγάλη στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα της συμμαχίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 134.
Το ΝΑΤΟ έχει επίσης λάβει μέτρα για να στηρίξει την ανατολική πλευρά του, εν μέσω ανησυχίας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαχυθεί σε γειτονικές χώρες.
H βορειοτατλαντική συμμαχία έχει τώρα 40.000 στρατιώτες υπό την άμεση διοίκηση του και την Πέμπτη ενέκρινε την ανάπτυξη πρόσθετων ομάδων μάχης στη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία.
«Επαναφέρουμε την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ για μακροπρόθεσμη βάση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ανακοινώνοντας τις νέες αναπτύξεις στο πεδίο μάχης.

«Δεν υπάρχει πρόθεση για χρήση χημικών όπλων»

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ  ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, υπό καμία περίσταση» όταν ρωτήθηκε για το σχόλιο του προέδρου Joe Biden,περί «απάντησης» στη Ρωσία αν χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στην Ουκρανία.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι διεξάγεται μια διαδικασία απευθείας μεταξύ των Ουκρανών και των Ρώσων, καθώς και κάποια επικοινωνία μεταξύ ευρωπαίων συμμάχων όπως η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς και εταίροι όπως το Ισραήλ απευθείας με τους Ρώσους.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετέχουν άμεσα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά παραμένουμε σε στενή επαφή με τους Ουκρανούς ομολόγους μας και με εκείνες τις άλλες χώρες που συνομιλούν και με τις δύο πλευρές», ανέφερε ο Sullivan, προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος [ήταν] πολύ σαφής χθες ότι τελικά οποιαδήποτε διπλωματική συμφωνία είναι μια συμφωνία που η ίδια η Ουκρανία θα πρέπει να καθορίσει μόνη της και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να πιέσουν την Ουκρανία σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Στην Πολωνία ο Biden – Επίσκεψη στην πόλη Rzeszow, στα 80 χλμ από τα σύνορα με την Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, στην Πολωνία βρίσκεται σήμερα Παρασκευή 25/3 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Όπως έγινε γνωστό, το προεδρικό αεροσκάφος θα μεταβεί αρχικά στην πόλη Rzeszow, η οποία βρίσκεται μόλις 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία με τον πρόεδρο Biden να θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας της Δύσης κατά της ρωσικής εισβολής.
Κατόπιν ο πρόεδρος Biden θα μεταβεί στη Βαρσοβία, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Πολωνίας, από την οποία και θα ενημερωθεί για την ανθρωπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην χώρα, δεδομένου ότι και αυτή είναι που έχει υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών προσφύγων, πάνω από 2 εκατομμύρια από τους συνολικά περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια.
Με την επίσκεψη του στην Πολωνία, μια χώρα που κινείται εδώ και αρκετές δεκαετίες στη «σκιά» είτε της Δύσης είτε της Ρωσίας (από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ), ο Biden θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα για την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Δύσης.
Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές, οι οποίοι δεν αποκλείουν το σενάριο μετά την Ουκρανία, η Πολωνία και τα Βαλτικά κράτη να γίνουν ο επόμενος στόχος της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης