Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ένταση στο Nagorno Karabach - Οι Αζέροι κατέλαβαν το χωριό Parukh στο Αρτσάχ

Νέα ένταση στο Nagorno Karabach - Οι Αζέροι κατέλαβαν το χωριό Parukh στο Αρτσάχ
Οι συγκρούσεις και τα θύματα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν
Σχετικά Άρθρα
Νέα κλιμάκωση της έντασης καταγράφεται μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, καθώς οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν διέσχισαν τη γραμμή επαφής που καθορίστηκε μετά από τη σύγκρουση το 2020 και η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη χώρα.
Η κλιμάκωσης της έντασης έρχεται σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών, οι αζερικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ προς την κατεύθυνση των αρμενικών θέσεων.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο Στρατός Άμυνας του Αρτσάχ ανέφερε την Παρασκευή ότι στρατιώτες από το Αζερμπαϊτζάν και το Αρτσάχ συγκρούστηκαν στην περιοχή, με πέντε στρατιώτες του Αρτάσκ να τραυματιστούν και πέντε στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν να σκοτωθούν.
Οι συγκρούσεις και τα θύματα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.
Ο Στρατός Άμυνας της Αρτσάχ ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν και πυροβόλα όπλα και «drones αυτοκτονίας».
Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν από τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις δεν είχαν αποφέρει αποτελέσματα από το απόγευμα της Παρασκευής.
Η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κλιμακώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, όταν ξεκίνησαν εκεί ενεργές εχθροπραξίες.
Στις 9 Νοεμβρίου, υπεγράφη τριμερής δήλωση από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan, η οποία κατέστησε δυνατή την πλήρη παύση των εχθροπραξιών στη ζώνη σύγκρουσης.

Αζερική εισβολή καταγγέλλει η Αρμενία

Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε αυτό που περιέγραψε ως αζερική εισβολή και κάλεσε τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις να διασφαλίσουν την άμεση απόσυρση των αζερικών στρατευμάτων στις θέσεις τους από τις 23 Μαρτίου.
Η Δημοκρατία του Αρτσάχ ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν διέσχισαν τη γραμμή επαφής που καθορίστηκε μετά τον πόλεμο το 2020 προς την κατεύθυνση του χωριού Parukh.
Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δυνάμεις είχαν εισέλθει στο Parukh και στις γύρω περιοχές.
Η Δημοκρατία του Αρτσάχ είναι μια de facto δημοκρατία διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν.
Πέρυσι, η περιοχή στην οποία βρίσκεται η δημοκρατία ανακαταλήφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εναντίον της Αρμενίας.

Στο διεθνές δικαστήριο προσέφυγε η Αρμενία

Όπως μεταδίδει το TASS, η Αρμενία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ζητώντας να λάβει επείγοντα μέτρα κατά του Αζερμπαϊτζάν σε σχέση με παραβιάσεις των δικαιωμάτων του πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Αυτό ανέφερε την Παρασκευή σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου της αρμενικής αντιπροσωπείας στο ΕΔΑΔ.
«Η ζήτηση κατέγραψε τα γεγονότα του βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού του Αρτσάχ (η μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως σχολιάζει το TASS), συμπεριλαμβανομένων σχολείων, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά ο κύριος αγωγός φυσικού αερίου που τροφοδοτούσε το Αρτσάχ και ολόκληρος πληθυσμός της Αρτσάχ έχασε την παροχή φυσικού αερίου»,  σημειώνεται στο μήνυμα.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η Αρμενία αναμένει από το ΕΔΔΑ να λάβει ένα προσωρινό επείγον μέτρο και να απαιτήσει από το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει τις απειλές, να βομβαρδίσει και να αποκαταστήσει την παροχή φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης