Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ο πόλεμος του Putin εξέθεσε βάναυσα τη Δύση - Απέτυχε η αρχιτεκτονική ασφαλείας

Politico: Ο πόλεμος του Putin εξέθεσε βάναυσα τη Δύση - Απέτυχε η αρχιτεκτονική ασφαλείας
Απέτυχε η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Δύσης
Σχετικά Άρθρα

Ο πόλεμος του Putin στην Ουκρανία εξέθεσε βάναυσα τα ελαττώματα της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Δύσης, σχολιάζει το Politico, στη σκιά των συνόδων  ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ενώ σήμερα 24/3 συμπληρώνεται ένας μήνας από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων. 

Οι προειδοποιήσεις Zelensky στον ΟΗΕ

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μέσω τηλεδιάσκεψης,  Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky τον Σεπτέμβριο του 2020, προειδοποίησε τους ηγέτες ότι ο ΟΗΕ - που δημιουργήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να «σώσει τις επόμενες γενιές από τη μάστιγα του πολέμου» - βρισκόταν στα πρόθυρα συστημικής αποτυχίας.
«Η ανθρωπότητα έχει κατακτήσει το διάστημα και μπορεί ακόμη και να πραγματοποιεί συνεδριάσεις του ΟΗΕ από απόσταση, χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία», ανέφερε ο Zelensky τον Σεπτέμβριο του 2020.
«Μιλώντας τη γλώσσα της ίδιας τεχνολογίας, ο ΟΗΕ έχει γίνει «λογισμικό» που έσωσε τον κόσμο από κρίσιμο λάθος. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το σύστημα αποτυγχάνει ολοένα και περισσότερο. Δέχεται επίθεση από νέα «bugs» και «ιούς». Και η αντιμετώπισή τους δεν είναι πάντα αποτελεσματική».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην εισβολή και προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και στον ρόλο της Μόσχας στη χρηματοδότηση και τη διεύθυνση ενός αυτονομιστικού πολέμου στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, ο Zelensky είπε: «Είναι απαράδεκτο όταν η κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους παραβιάζεται από ένα από τα μόνιμα μέλη του ΟΗΕ. Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτό τελικά αποδεικνύει ότι οι μηχανισμοί του μοντέλου του 1945 δεν είναι πλήρως λειτουργικοί σήμερα».
Οι παγκόσμιοι ηγέτες, αν άκουγαν, έδιναν λίγη προσοχή. Και έκαναν ακόμη λιγότερα, σημειώνει το Politico.

Απέτυχε η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Δύσης

Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για τις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ, θα αντιμετωπίσουν όχι μόνο ορισμένες από τις δικές τους αποτυχίες στη διπλωματία και την αποτροπή, αλλά αυτές ενός ολόκληρου διεθνούς συστήματος που προορίζεται να εγγυηθεί την ειρήνη.
Μέσα σε 18 μήνες από την ομιλία του Zelensky, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, διέταξε την εισβολή και τον βομβαρδισμό της Ουκρανίας, φέρνοντας πόλεμο πλήρους κλίμακας στην ευρωπαϊκή ήπειρο για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα και καταδεικνύοντας την αποτυχία του ΟΗΕ και, ευρύτερα, του συνόλου της αρχιτεκτονικής ασφαλείας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που σχεδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι είναι άχρηστο», έγραψε ο Francis Fukuyama, πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στο περιοδικό American Purpose αυτόν τον μήνα, παρουσιάζοντας ορισμένα αρχικά συμπεράσματα για τον πόλεμο του Putin στην Ουκρανία.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα που καλεί τη Ρωσία να αποσυρθεί «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων» από την Ουκρανία, με 141 χώρες υπέρ, μόλις πέντε κατά — Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα και Ερυθραία — και 35 αποχές.
Αλλά τα Ηνωμένα Έθνη είναι ανίσχυρα να προβούν σε περαιτέρω δράση λόγω του δικαιώματος βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres έχει μείνει να παρακαλεί τη Ρωσία να «τερματίσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο».
Η Ρωσία αγνόησε επίσης την εντολή για διακοπή του πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο, και ομοίως δεν υπάρχει μηχανισμός επιβολής.
Αλλά δεν είναι μόνο ο ΟΗΕ.

ΝΑΤΟ και Συμβούλιο της Ευρώπης δεν μπορούν να σταματήσουν τον Πούτιν

Το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, δύο άλλοι πυλώνες της μεταπολεμικής υποδομής ασφάλειας, δημιουργήθηκαν το 1949 με την ειρήνη στο επίκεντρο των ιδρυτικών τους εγγράφων και έχουν αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να σταματήσουν την επιθετικότητα του Putin κατά της Ουκρανίας.
Στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διακήρυξαν «την επιθυμία τους να ζήσουν ειρηνικά με όλους τους λαούς και όλες τις κυβερνήσεις».
Στο Καταστατικό για την Ευρώπη, τα 11 ιδρυτικά έθνη του Συμβουλίου της Ευρώπης διακήρυξαν ότι «η επιδίωξη της ειρήνης που βασίζεται στη δικαιοσύνη και τη διεθνή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ανθρώπινης κοινωνίας και του πολιτισμού».
Αξιωματούχοι, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί τονίζουν ότι ο πυρήνας του προβλήματος βρίσκεται στην επίμονη άρνηση των ηγετών να εκσυγχρονίσουν τους διεθνείς θεσμούς σύμφωνα με ένα εξαιρετικά ανασχεδιασμένο γεωπολιτικό τοπίο.
Δεκαετίες αιτημάτων για αναθεώρηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρεμποδίστηκαν από τα πέντε μόνιμα μέλη - Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ - τα οποία θα μπορούσαν να δουν τη δύναμή τους να περιορίζεται σύμφωνα με τους νέους κανόνες.
Κάποιοι όπως ο  Fukuyama, αποδίδουν επίσης ευρύτερη ενοχή στη δυτική κοινωνία στο σύνολό της.
«Αυτό που συνέβη στα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου είναι ότι οι άνθρωποι που ζουν σε δημοκρατίες έχουν εφησυχάσει», δήλωσε στην Christiane Amanpour του CNN.
«Υπέθεσαν ότι η ειρήνη και η ευημερία που απολάμβαναν θα ήταν πάντα εκεί και δεν χρειαζόταν να δουλέψουν πολύ σκληρά για αυτό».
Οι Ουκρανοί, ωστόσο, δεν εφησύχασαν τα τελευταία 30 χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Δύο φορές, το 2004-2005 με την Πορτοκαλί Επανάσταση, και ξανά το 2013-2014 κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του Μαϊντάν, πραγματοποίησαν μαζικές διαδηλώσεις για να διεκδικήσουν δημοκρατία.
Για αυτούς, η αποτυχία της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας δεν είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί σε ένα από τα σεμινάρια διεθνών σχέσεων του Fukuyama, αλλά μια τραγωδία που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων αθώων πολιτών και την απρόβλεπτη καταστροφή των πόλεων τους.
Για πολλούς Ουκρανούς, η βιασύνη της Ουάσιγκτον να καταστήσει σαφές στη Μόσχα ότι δεν θα σταλούν αμερικανικά στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, η άρνηση των ΗΠΑ και της ΕΕ να επιβάλουν προληπτικές κυρώσεις στη Ρωσία και η απροθυμία των χωρών του ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τη διακοπή των βομβαρδισμών της Ρωσίας, ήταν μια συγκλονιστική σειρά εξελίξεων που τους ώθησε να αναρωτηθούν εάν η Δύση ήθελε πράγματι να εισβάλει ο Putin και τώρα θέλει να παραδοθεί η Ουκρανία.

Αμείλικτα ερωτήματα

«Γιατί δεν θα μας βοηθήσουν περισσότερο; Γιατί δεν θα σταματήσουν τον Putin; Τι περιμένουν;
«Ως ανταποκριτής που έχει κάνει ρεπορτάζ για την Ουκρανία εντός και εκτός της χώρας για περισσότερο από μια δεκαετία, έχω ακούσει όλες αυτές τις ερωτήσεις συνεχώς από Ουκρανούς πολίτες, αξιωματούχους, φίλους και άλλες επαφές με τους οποίους μίλησα τις εβδομάδες μετά τον πόλεμο άρχισε», αναφέρει ο David Herszenghorn στο Politico.
Όπως ο Zelenskyy, ο οποίος απομακρύνθηκε από τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ διερωτώμενος γιατί η χώρα του θα ήθελε να είναι μέρος μιας συμμαχίας που φοβάται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, πολλοί Ουκρανοί αναρωτιούνται ποιο ήταν το νόημα της δημιουργίας όλων αυτών των διεθνών οργανισμών και δομών μόνο για να καταλήξει ούτως ή άλλως στα πρόθυρα του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Μιλούν για αυτό το άρθρο 5 όχι ως υποχρέωση αλλά ως περιορισμό — κάτι που δεν ισχύει», μου έστειλε πρόσφατα μήνυμα η φίλη μου, η Ουκρανή δημοσιογράφος, Nataliya Gumenyuk, αναφερόμενη στη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ.
Ορισμένοι σύμμαχοι ανέφεραν το Άρθρο 5 ως λόγο για τον οποίο κανένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μπει στον πόλεμο για να υποστηρίξει την Ουκρανία, γιατί θα έσυρε και τους άλλους σε σύγκρουση.
Η Gumenyuk είχε μόλις επιστρέψει στο σπίτι της στο Κίεβο μετά από αναφορές από ορισμένες πόλεις και κωμοπόλεις στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Χάρκοβο και της Οχτίρκα, που έχουν μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε ερείπια που σιγοκαίνονται από τις ρωσικές βόμβες.
«Χρειάζεται βοήθεια, αλλά…» έγραψε για τη δυτική βοήθεια.
«Αλλά γιατί χρειάζονται όλοι αυτοί οι θεσμοί εάν δεν μπορούν να επηρεάσουν την κρίσιμη κατάσταση;»
Ο Andrei Kurkov, ένας καταξιωμένος Ουκρανός μυθιστοριογράφος είπε: «Βλέπετε τον εαυτό σας ότι στην πραγματικότητα τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, όπως και ο ΟΑΣΕ [Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη] και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Όλες αυτές οι ωραίες οργανώσεις, αμφιθέατρα και μέρη για να μιλήσετε, είναι πολύ ευχάριστα μέρη και ευχάριστα άτομα για να τα ακούσετε σε ειρηνικές στιγμές.
Αλλά όταν ένα από τα μέλη τους, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ξεκινήσει έναν πόλεμο, παραμένει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Η Oleksandra Matviichuk, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Κίεβο, η οποία τεκμηριώνει εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία από την εισβολή στην Κριμαία το 2014, προχώρησε σε μια ωμή εκτίμηση για τη Δύση.
«Περιμένουν από εμάς να σταματήσουμε τους Ρώσους», ανέφερε η Matviichuk, «και να πεθάνουμε ενώ εμείς σταματάμε τους Ρώσους».
Όμως, ενώ οι διεθνείς δομές μπορεί να έχουν αποτύχει για τους Ουκρανούς, δεν έχουν αναγκαστικά αποτύχει για όλους, σύμφωνα με τον Ivo Daalder, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και νυν πρόεδρο του Συμβουλίου του Σικάγο για Παγκόσμιες Υποθέσεις.
«Απέτρεψε τον πόλεμο στην Ευρώπη για 80 χρόνια», σημείωσε ο Daalder για το ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ΕΕ.
Ο Daalder είπε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν το ΝΑΤΟ είχε στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από την εισβολή, αλλά ότι υπήρχε ξεκάθαρη απόφαση να μην το κάνει.
«Αν είχαμε τοποθετήσει στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε μεγάλο αριθμό στην Ουκρανία, θα είχαμε σταματήσει τον πόλεμο», είπε.
«Αλλά ήταν μια πολιτική απόφαση να μην γίνει αυτό.
Δεν είναι θεσμική απόφαση».
Είπε επίσης ότι υπήρξε «αποτυχία αξιολόγησης της κατάστασης» σχετικά με τον Putin και την απροθυμία του να τηρήσει τους διεθνείς κανόνες.
Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ, αναγνώρισε ότι υπήρξαν και άλλες συγκρούσεις στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - όπως οι Βαλκανικοί πόλεμοι της δεκαετίας του 1990, καθώς και ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Γεωργία το 2008 - αλλά είπε ότι το συνολικό ιστορικό δείχνει ότι η συμμαχία διατηρεί την ειρήνη.
«Είναι λίγο υπερβολικό να πούμε ότι δεν έχει γίνει πόλεμος, αλλά για 80 χρόνια έχουμε αποτρέψει έναν μεγάλο πόλεμο σε ολόκληρη την ήπειρο», τόνισε.
«Και συνεχίζει να αποτρέπει τον πόλεμο σε ολόκληρη την ήπειρο. Μέχρι σήμερα. Υπάρχουν μάχες στην Ουκρανία, σε επίπεδο που δεν έχουμε δει από το 1945… αλλά είναι μόνο στην Ουκρανία. Δεν έχει εξαπλωθεί. Και είναι απίθανο να εξαπλωθεί επειδή υπάρχουν αυτοί οι ίδιοι θεσμοί».
Ωστόσο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι αυτή η άποψη είναι επικίνδυνα αφελής.

Η Δύση αδιαφόρησε για την Ουκρανία

Ο Ihor Zhovkva,  αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, σημείωσε ότι ο Zelensky είχε ζητήσει προληπτικά μέτρα, αλλά η Δύση δεν κατάφερε να επιταχύνει.
«Κανείς δεν έδωσε σημασία ή προσπαθούσαν να πουν ότι οι κυρώσεις θα ενοχλήσουν ή θα εκνευρίσουν τη Ρωσία και θα ξεκινήσουν έναν πόλεμο – επομένως δεν υπήρχαν προληπτικές κυρώσεις και ο πόλεμος ξεκίνησε», είπε ο Zhovkva.
«Το ίδιο και για το κλείσιμο του ουρανού [με ζώνη απαγόρευσης πτήσεων] — η ίδια λογική».
«Αν δεν σταματήσουμε τη Ρωσία στην Ουκρανία», είπε, «θα εξαπλώσει την επιθετικότητά της.
Θα ξεκινήσει με τις χώρες της Βαλτικής, και στη συνέχεια στην Πολωνία και θα προχωρήσει περαιτέρω.
Στη συνέχεια θα έρθει στη Γερμανία και τη Γαλλία και παραπέρα».
Άλλοι λένε ότι η αδυναμία να σταματήσει ο Putin είναι μόνο η τελευταία σε μια μακρά αλυσίδα αποτυχιών της δυτικής εξωτερικής πολιτικής που έχουν υπονομεύσει το διεθνές σύστημα.
Αυτές περιλαμβάνουν τις αποτυχημένες πληροφορίες που οδήγησαν στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, τον 20ετή αποτυχημένο πόλεμο στο Αφγανιστάν, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, και μια σειρά από άλλα λάθη από τα Βαλκάνια μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία, τα οποία σιγά-σιγά διέβρωσαν την εμπιστοσύνη και πίστη στην ικανότητα δράσης της διεθνούς κοινότητας.
«Κατά την άποψή μου, η Δύση απέτυχε, έκανε ένα μεγάλο λάθος, ειδικά το 2003», σχολίασε Ισπανός διπλωμάτης, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
«Επειδή χάσαμε τη βασική νομιμότητα όταν αποφασίσαμε αν θα μπορούσαμε απλώς να καταφύγουμε σε πόλεμο για να εφαρμόσουμε τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές μας απόψεις», εξηγεί.
Ο Sergiy Kyslytsya, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, παρομοίασε τη Ρωσία με μια δηλητηριώδη μούχλα, που σκορπίζει σήψη μέσω των δομών του διεθνούς οργανισμού.
Ο Kyslytsya είπε ότι το σώμα είχε αποτύχει να σταματήσει τη σήψη σε πολλές περιπτώσεις.
Σημείωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ανέλαβε την έδρα της Σοβιετικής Ένωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς τα κατάλληλα νομικά βήματα και αλλαγές στο καταστατικό του ΟΗΕ.
Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία κατείχε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας όταν ο Putin, ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα - μια σύμπτωση που είπε δείχνει την περιφρόνηση της Μόσχας για το διεθνές δίκαιο.
Αλλά ο Kyslytsya πρόσθεσε ότι η Δύση έπρεπε επίσης να αποδεχτεί την ευθύνη και να πιέσει γρήγορα για αλλαγές.
«Αυτά που βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας της συλλογικής Δύσης», ανέφερε σε τηλεφωνική συνέντευξη από τη Νέα Υόρκη.
«Το θέμα αυτή τη στιγμή δεν είναι πώς να κατηγορήσουμε την Ουάσιγκτον, το Παρίσι ή το Βερολίνο.
Το θέμα αυτή τη στιγμή είναι αν η ηγεσία σε αυτές τις πρωτεύουσες θα έχει τα κότσια να υποστεί κάθαρση», τόνισε.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης