Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας μήνας πόλεμος στην Ουκρανία και οι Ρώσοι στήνουν θέσεις άμυνας – Βύθισαν ρωσικό πλοίο στο Μπερντιάνσκ οι Ουκρανοί

Ένας μήνας πόλεμος στην Ουκρανία και οι Ρώσοι στήνουν θέσεις άμυνας – Βύθισαν ρωσικό πλοίο στο Μπερντιάνσκ οι Ουκρανοί
Από 7.000 έως 15.000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες λέει το ΝΑΤΟ – Zelensky: Βγείτε στους δρόμους να στηρίξετε την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Ένας μήνας συμπληρώνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων ετών καθώς εκτιμάται ότι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια Ουκρανοί – σχεδόν το 25% του πληθυσμού – έχει φύγει από την χώρα ή έχει εκτοπιστεί από τις εστίες τους.
Παρά τις πολεμικές συγκρούσεις και τους συνεχείς βομβαρδισμούς που έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις – όπως για παράδειγμα τη Μαριούπολη, όπου εκτιμάται ότι έχει καταστραφεί το 90% των κτηρίων, παραπέμποντας στο Γκρόζνι της Τσετσενίας και στο Χαλέπι της Συρίας – οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να μην επιτυγχάνουν τους στόχους τους.
Αν και η Μόσχα υποστηρίζει πως όλα πηγαίνουν βάσει του αρχικού σχεδίου, είναι προφανές πως η αρχική εκτίμηση πως θα ήταν ένας γρήγορος πόλεμος, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και με την ικανοποίηση των βασικών στρατηγικών στόχων του Κρεμλίνου, κάθε άλλο παρά έχει υλοποιηθεί.
Η Δύση παρουσιάζεται πιο ενωμένη από ποτέ απέναντι στη Ρωσία, τη στιγμή που οι Ουκρανοί έχουν συσπειρωθεί γύρω από την κυβέρνηση του προέδρου Zelensky, δηλώνοντας αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι τέλους και να μην παραδώσουν τα όπλα.
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, οι Ρώσοι όχι μόνο δεν συνεχίζουν να προελαύνουν αλλά σε πολλά μέτωπα, όπως για παράδειγμα στο Κίεβο, αρχίζουν να στήνουν και θέσεις άμυνας, καθώς οι Ουκρανοί έχουν περάσει στην αντεπίθεση.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ένα μήνα μετά την εισβολή πως έχουμε εισέλθει σε έναν πόλεμο φθοράς όπου και οι δύο πλευρές «μετρούν» τεράστιες απώλειες σε ανθρώπους, άνευ προηγουμένου καταστροφές σε υποδομές και ανυπολόγιστες ζημίες για την οικονομία τους.
Πάντως, το ερώτημα για το πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος, τη στιγμή που και η διπλωματία – τουλάχιστον επίσημα και δημόσια – δεν μοιάζει ικανή να αποφέρει κάποιο απτό, θετικό αποτέλεσμα, παραμένει και όπως φαίνεται πως θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα.
1_21.png
Πεντάγωνο: Οι Ρώσοι υποχωρούν και περνούν σε θέσεις άμυνας στην Ουκρανία

Την θέση ότι ο ρωσικός στρατός υποχωρεί και αρχίζει να στήνει θέσεις άμυνας σε πολλά μέτωπα στην Ουκρανία διατυπώνει το αμερικανικό Πεντάγωνο.
«Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου.
Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις.
Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν.
Παίρνουν αμυντικές θέσεις» ανέφερε σε δηλώσεις του Αμερικάνος αξιωματούχος.
Το Πεντάγωνο εκτιμούσε την περασμένη Τρίτη 22/3 ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν σε μια απόσταση 15 με 20 χιλιομέτρων από το Κίεβο.
Πλέον εκτιμάται ότι έχουν υποχωρήσει πολύ πίσω από τα 30 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα όμως με το Πεντάγωνο, δεν είναι μόνο το Κίεβο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έχουν περάσει σε θέση άμυνας.

Στα άλλα μέτωπα

Στο Τσερνίγκιβ, βορειοδυτικά του Κιέβου, οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν «κολλημένοι» σε μια απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι Ρώσοι «χάνουν έδαφος, μετακινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά όχι πολύ».
Στο Χάρκοβο, ανατολικά, όπου συνεχίζουν να γίνονται σφοδρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αντιμετωπίζουν «πολύ σθεναρή» αντίσταση από τους Ουκρανούς.

Περισσότερη βαρύτητα στο Donbass

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο ρωσικός στρατός μοιάζει να δίνει πλέον προτεραιότητα τις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών, στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ, ανατολικά.
«Αφιερώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια στην περιφέρεια Λουγκάνσκ/Ντανιέτσκ, ειδικά γύρω από το Λουγκάνσκ.
Θεωρούμε ότι προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος της γραμμής του μετώπου με τις περιοχές των αυτονομιστών ώστε να μην μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αλλού» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ανεφοδιασμός

Παράλληλα, το Πεντάγωνο διαπιστώνει ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αξιοποιεί το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, για ανεφοδιασμό.
Η Μπερντιάνσκ είναι μια από τις λίγες πόλεις που μπόρεσαν να καταλάβουν οι Ρώσοι την 28η ημέρα της επίθεσής τους.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν διαπιστώνει καμία μεταβολή γύρω από την Οδησσό.
Ενώ εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι εναντίον θέσεων στην Οδησσό από ρωσικά πλοία στην αρχή της εβδομάδας, αυτό δεν επαναλήφθηκε τα τελευταία 24ωρα.
11_19.jpg
Υπό πολιορκία το Κίεβο

Πάντως και παρά τις πληροφορίες για υποχώρηση του ρωσικού στρατού στο Κίεβο, οι βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και κυρίως στα βορειοανατολικά προάστια της πόλης συνεχίζονται.
Οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σταμάτησαν τα ρωσικά στρατεύματα στο προάστιο Μπροβάρι, αναφέροντας πως οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να διαπεράσουν την ουκρανική άμυνα και να φθάσουν σε βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.
3_16.png
Μάχες σώμα με σώμα στη Μαριούπολη

Οι πιο σκληρές μάχες πάντως δίνονται αυτή τη στιγμή στη Μαριούπολη, η οποία είναι ο υπ’αριθμόν ένας στόχος των Ρώσων τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναφέρει πριν λίγα 24ωρα πως έχουν υπό τον έλεγχο τους τη μισή πόλη και ότι καταγράφονταν συγκρούσεις στους δρόμους του κέντρου της πόλης.

 

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως έχουν δημιουργήσει μια κυκλική άμυνα της πόλης και πως ακόμα κρατούσαν απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και το γεγονός ότι το λιμάνι της Μαριούπολης είναι σχεδόν άθικτο από τους βομβαρδισμούς, τη στιγμή που το 90% των κτηρίων έχει καταστραφεί.

 
Βύθισαν ρωσικό πλοίο στο Μπερντιάνσκ οι Ουκρανοί

Τη βύθιση του ρωσικού αρματογωγού πλοίου «Ορσκ», το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ που βρίσκεται περίπου 75 χλμ βορειοδυτικά της Μαριούπολης, στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το Όρσκ ήταν πλοίο μεταφοράς στρατού και στρατιωτικού εξοπλισμού και φέρεται να ήταν το πρώτο πλοίο που μπήκε στο Μπερντιάνσκ στις 21 Μαρτίου.
Από την επίθεση καταστράφηκε και αποθήκη πυρομαχικών ενώ φωτιά αναφέρθηκε πως ξέσπασε σε δύο ακόμη πλοία.

 

Σημειώνεται πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αναφερθεί ακόμα στο περιστατικό αυτό

Βομβαρδισμοί σε Donbass, Χάρκοβο

 

Επιπλέον, οι Ρώσοι φέρονται να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις ανατολικές επαρχίες του Donbass, καθώς όπως αναφέρεται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, οι περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις δέχονται πυρά ενώ και στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, μάχες αναφέρονται σε αρκετά μεγάλα αστικά κέντρα.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται τόσο στο Χάρκοβο – εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.000 κτήρια έχουν καταστραφεί και περισσότεροι από 500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί – όσο και στο Τσερνίγκιφ, όπου όμως οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να αντιστέκονται και να απωθούν τις ρωσικές επιθέσεις.
Μάλιστα στο Τσερνίγκιφ οι Ρώσοι κατέστρεψαν μια γέφυρα που συνέδεε την πόλη με το Κίεβο, με τους Ουκρανούς να διαμαρτύρονται ότι με την αυτήν την κίνηση καταστράφηκε ένας ακόμα ανθρωπιστικός διάδρομος για τους αμάχους.

Στα χέρια των Ρώσων το Ιζιούμ

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Ιζιούμ που βρίσκεται στην περιφέρεια του Χάρκοβου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov, ο ρωσικός στρατός τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 24/3 ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της πόλης.
4_6.png
ΝΑΤΟ: Έως και 15:000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες

Την εκτίμηση ότι μέσα σε έναν μήνα εχθροπραξιών, η Ρωσία μετρά από 7.000 έως 15.000 νεκρούς στρατιώτες διατύπωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, υπολογίζεται ότι συνολικά 30.000 με 40.000 Ρώσοι στρατιώτες είτε έχουν σκοτωθεί είτε έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Από την πλευρά της η Ρωσία είχε ανακοινώσει στις 2 Μαρτίου ότι είχαν σκοτωθεί περίπου 500 Ρώσοι στρατιώτες, αν και έκτοτε δεν έχει υπάρξει άλλη επίσημη ενημέρωση.
Σημειώνεται πως στον 10ετή πόλεμο στο Αφγανιστάν η Ρωσία είχε χάσει περίπου 15.000 στρατιώτες.

Υπουργείο Μ. Βρετανίας: Οι Ρώσοι μετρούν χιλιάδες απώλειες στην Ουκρανία

Την εκτίμηση πως οι Ρώσοι μετρούν χιλιάδες απώλειες στο πεδίο της μάχης από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία διατυπώνει το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας.
«Η Ρωσία φαίνεται τώρα να επιδιώκει να κινητοποιήσει έφεδρους και νεοσύλλεκτους, καθώς και ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και ξένους μισθοφόρους, για να αντικαταστήσει αυτές τις σημαντικές απώλειες» αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
«Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς αυτές οι ομάδες θα ενσωματωθούν στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία και ποια θα είναι η συνδρομή τους όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στο πεδίο της μάχης» επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας.
9_18.jpg
Zelensky: Βγείτε στους δρόμους, υποστηρίξτε την Ουκρανία

Να βγουν στους δρόμους και να υποστηρίξουν την Ουκρανία καλεί τους πολίτες όλου του κόσμου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από τη ρωσική ειβολή.
«Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή.
Βγείτε στις πλατείες και στους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι.
Φωνάξτε ότι οι άνθρωποι μετράνε, η ελευθερία μετράει, η Ουκρανία μετράει.
Η Ρωσία άρχισε πόλεμο εναντίον της ελευθερίας» είπε ο Zelensky, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα «προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Στα 1 δις ευρώ η βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία

Η ΕΕ ενέκρινε να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα επικεντρωθεί στη ρωσική εισβολή.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει θα υποστηρίζει την Ουκρανία καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί δεινά στον ουκρανικό πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ είχε εγκρίνει ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας άλλων 500 εκατ. ευρώ.
Η αποστολή όπλων σε κράτος-μη μέλος της ΕΕ που υφίσταται επίθεση αποτελεί ιστορική πρωτιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης