Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Anatoly Chubais έγινε ο πρώτος Ρώσος υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος που παραιτείται λόγω του πολέμου

Ο Anatoly Chubais έγινε ο πρώτος Ρώσος υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος που παραιτείται λόγω του πολέμου

O Anatoly Chubais έδωσε στον Putin την πρώτη του δουλειά στο Κρεμλίνο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και αρχικά χαιρέτισε την άνοδό του στην εξουσία προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Εμφανίστηκε ο πρώτος διαφωνών υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος που αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του στην κυβέρνηση και να εγκαταλείψει τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία κι αυτός είναι κατά το Bloomberg o Anatoly Chubais.
«Ο Ρώσος εντεταλμένος για το Κλίμα παραιτήθηκε και έφυγε από τη Ρωσία, επικαλούμενος την αντίθεσή του στον πόλεμο του Προέδρου Vladimir Putin στην Ουκρανία, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, και έγινε ο υψηλότερος αξιωματούχος που τα έσπασε με το Κρεμλίνο λόγω της πολεμικής του επιλογής», αναφέρει το Bloomberg.
Ο 66χρονος Chubais που είχε οριστεί από τον Vladimir Putin ως Εντεταλμένος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη τον Δεκέμβριο του 2020, είχε κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας σττη δεκαετία του 1990, ήταν από τους βασικούς αρχιτέκτονες των ιδιωτικοποιήσεων και συνέβαλε στην άνοδο του Putin στην εξουσία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, o Anatoly Chubais, έδωσε στον Putin την πρώτη του δουλειά στο Κρεμλίνο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και αρχικά χαιρέτισε την άνοδό του στην εξουσία προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Παρέμεινε στην κυβέρνηση της Ρωσίας σε διάφορα πόστα, παρά τα μεταρρυθμιστικά του διαπιστευτήρια και τις στενές επαφές του με τη Δύση.
Επομένως, αυτές οι αποστάσεις που παίρνει ο Chumbais από το καθεστώς του Κρεμλίνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο, έχουν το δικό τους ισχυρό συμβολισμό, και πιθανώς να ανοίγουν το δρόμο ώστε να τον ακολουθήσουν κι άλλοι, πιο χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι που φέρονται να είναι ιδιαίτερα θυμωμένοι με τον πόλεμο, λόγω των κυρώσεων που σπέρνουν το χάος στην Ρωσική οικονομία.
Όπως ανέφεραν οι Moscow Times προ ημερών, «ο πρώην βοηθός του Κρεμλίνου και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Arkady Dvorkovich παραιτήθηκε από την προεδρία του Ιδρύματος Skolkovo και εξέφρασε τη διαφωνία του κατά της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Chubais, αφού εγκατέλειψε τη Ρωσία, πήγε στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης