Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λύση στο Ουκρανικό με ομοσπονδοποίηση του ουκρανικού κράτους και αποστρατιωτικοποίηση

Λύση στο Ουκρανικό με ομοσπονδοποίηση του ουκρανικού κράτους και αποστρατιωτικοποίηση
«Αυτό το πλαίσιο θα σήμαινε αμοιβαία αναγνώριση της διασυνδεόμενης φύσης της ασφάλειας όλων των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και δέσμευση να μην υπονομεύεται η υφιστάμενη ισορροπία συμφερόντων μέσω της επέκτασης ΝΑΤΟ», σημειώνει ο αμερικανός αναλυτής
Σχετικά Άρθρα

Η ουκρανική κρίση κράτησε πολλά χρόνια λόγω της απροθυμίας του Κιέβου και της Ουάσιγκτον να ακούσουν τις θέσεις της Μόσχας, γράφει ο Νικολά Πέτρο, αρθρογράφος του αμερικανικού περιοδικού The National Interest, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ.

Κατά τη γνώμη του, ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί μακροπρόθεσμα η σύγκρουση είναι ο διαλόγος μεταξύ του πληθυσμού του ανατολικού και του δυτικού τμήματος.

«Κατά την άποψή μου, αυτή η εσωτερική σύγκρουση είναι η πιο σημαντική, διότι η επίλυσή της θα εξαλείψει την κύρια πηγή εσωτερικής έντασης που χρησιμοποίησαν οι ξένοι παίκτες για να τροφοδοτήσουν τη σύγκρουση.
Ωστόσο, μπορεί να λυθεί μόνο με διάλογο, συμπόνια και αμοιβαία συμφιλίωση μεταξύ των ίδιων των Ουκρανών», εξήγησε ο πολιτικός επιστήμονας.

Το «όχι των ΗΠΑ

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον απέρριψε τρία μεγάλα αιτήματα ασφαλείας που υπέβαλε η Ρωσία τον περασμένο Νοέμβριο: όχι νέα μέλη του ΝΑΤΟ, ειδικά η Ουκρανία, όχι στρατηγικά όπλα των ΗΠΑ στα σύνορα με τη Ρωσία και επιστροφή στο πανευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας.

«Αυτό το πλαίσιο θα σήμαινε αμοιβαία αναγνώριση της διασυνδεόμενης φύσης της ασφάλειας όλων των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και δέσμευση να μην υπονομεύεται η υφιστάμενη ισορροπία συμφερόντων μέσω της επέκτασης ΝΑΤΟ», σημειώνει ο αμερικανός αναλυτής.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, η θέση του Κιέβου στις σχέσεις με τη Μόσχα ήταν σχεδόν ακόμη πιο αμείλικτη. Εμφανίζεται σίγουρος ότι η εισαγωγή των διατάξεων για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο σύνταγμα της Ουκρανίας, καθώς και η οκταετής καταπίεση του στο Donbass, έχουν στερήσει από τη Ρωσία την πίστη στη δυνατότητα διαλόγου.

Προστασία των Ρωσόφωνων

"Η οκταετής σύγκρουση στο Donbass είχε μετατραπεί σε έναν de facto πόλεμο φθοράς κατά του φιλορωσικού πληθυσμού της χώρας. Η διαδικασία του Minsk-2, την οποία η Ρωσία προωθεί εδώ και επτά χρόνια, οραματίστηκε μια ομοσπονδιακή Ουκρανία με περιφερειακή πολιτιστική προστασία για τον Ρωσόφωνο πληθυσμό.

Στα τέλη του 2021, αυτό απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την ουκρανική κυβέρνηση. Ωστόσο, ακόμη και πριν από αυτό, ο Viktor Medvedchuk, ο κορυφαίος πολιτικός της αντιπολίτευσης της χώρας, συνελήφθη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Τα τηλεοπτικά κανάλια και τα μέσα ενημέρωσης των αντιφρονούντων έκλεισαν από την ουκρανική κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, το να είσαι ρωσόφιλος Ουκρανός εξισωνόταν πλέον με τον αντιουκρανισμό», υπογραμμίζει ο αμερικανός πολιτικός επιστήμονας. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η αδιαλλαξία της Ουκρανικής πλευράς είχε ως αποτέλεσμα τον πόλεμο…

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης