Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικόβλητα τα κράτη προετοιμάζονται για την επικείμενη επισιτιστική κρίση - Ποια μέτρα λαμβάνουν

Πανικόβλητα τα κράτη προετοιμάζονται για την επικείμενη επισιτιστική κρίση - Ποια μέτρα λαμβάνουν

Η Ομάδα των G7 και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προειδοποιούν ότι ο προστατευτισμός μπορεί να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα και να οδηγήσει σε άδεια ράφια στις χώρες που εισάγουν τρόφιμα

Σχετικά Άρθρα

Η εισβολή στην Ουκρανία, γνωστή ως ο «σιτοβολώνας» της Ευρώπης, προκάλεσε σημαντικές αναταραχές στις αγορές εμπορευμάτων και τα κράτη  απάντησαν συσσωρεύοντας σιτηρά και μαγειρικό λάδι ή ενθαρρύνοντας μεγαλύτερες σοδειές.
Η oμάδα των G7 και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FA)) προτρέπουν τους ηγέτες να διατηρήσουν ανοιχτές τις εμπορικές ροές, προειδοποιώντας ότι ο προστατευτισμός μπορεί να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα και να οδηγήσει σε άδεια ράφια σε χώρες που εξαρτώνται από εισαγωγές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022
Τα κράτη σε όλο τον κόσμο βρίσκονται ενώπιον της απειλή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν τις δικές τους προμήθειες, επισημαίνεται στο δημοσίευμα
.

Οι συνέπειες του πολέμου

Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δύο από τις βασικές παραγωγούς χώρες  σιτηρών, έχει πυροδοτήσει πανικό σχετικά με τις ελλείψεις, τιςαυξανόμενες τιμές και μια πιθανή έλλειψη των ρωσικών λιπασμάτων, που είναι απαραότητα για τις καλλιέργειες.
Αυτό προκάλεσε περιορισμούς στις εξαγωγές από την Ασία προς την Αμερική, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδότησε ότι θα αντιστρέψει καθολικά την «προσέγγισή» της στη γεωργική πολιτική για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια.

Όχι στον προστατευτισμό

"Οποιαδήποτε σταθερότητα αποκτήσετε στη χώρα που επιβάλλει την απαγόρευση εξαγωγών είναι μια αστάθεια που εξάγεται στον υπόλοιπο κόσμο", δήλωσε ο Joseph Glauber, ανώτερος ερευνητής στο International Food Policy Research Institute στην Ουάσιγκτον.

Διατροφική ασφάλεια

Αξιωματούχοι της ΕΕ θα συναντηθούν τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 για να συζητήσουν τρόπους για να γίνουν πιο ασφαλείς οι προμήθειες τροφίμων.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χρήσης αγρανάπαυσης για πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και την παροχή υποστήριξης στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος.
 Macron fears Ukraine conflict could trigger food crisis in months — RT  World News

Τα μεμονωμένα κράτη

Ορισμένες χώρες προχωρούν μόνες τους σε μέτρα για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.
Η Βουλγαρία, ένας σημαντικός εξαγωγέας, διέθεσε κρατικούς πόρους για την αύξηση του εθνικού της αποθέματος σιτηρών, με στόχο να αγοράσει περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνους.
Στη Γαλλία, παραγωγός  ζωοτροφών η κυβέρνηση αποθηκεύει τους 800.000 τόνους σιτηρών που χρειάζεται κάθε μήνα, φοβούμενη ότι η παγκόσμια ζήτηση για δημητριακά θα μπορούσε να εξαντλήσει τις εγχώριες προμήθειες.
Εκτός του μπλοκ, οι μικρότεροι παραγωγοί, όπως Μολδαβία και Σερβία περιόρισαν τις πωλήσεις καλλιεργειών όπως το σιτάρι ή η ζάχαρη.
«Αν το κάνεις εσύ, τότε θα το κάνω κι εγώ», είπε ο Arif Husain, επικεφαλής οικονομολόγος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. "
Αυτό είναι κάτι που δεν προτείνται όταν επικρατεί σοκ στην αγορά ούτως ή άλλως».
Η ομάδα του ΟΗΕ για τα τρόφιμα προσπαθεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες για τουλάχιστον 140 εκατομμύρια ανθρώπους φέτος, αλλά έχει μόνο τα μισά από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται, είπε.
Overcoming the Threats to Global Food Systems from Russia's Invasion of  Ukraine | International Institute for Sustainable Development
Ινδονησία

Η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος παραγωγός ακατέργαστου φοινικέλαιου, αυξάνει τους εξαγωγικούς δασμούς στα 675 δολάρια/ τόνος, με βάση τις τρέχουσες τιμές, από 375 δολάρια.
Οι υψηλότεροι φόροι θα καταστήσουν πιο κερδοφόρα δραστηριότητα για τις εταιρείες να προμηθεύουν την εγχώρια αγορά, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Muhammad Lutfi.
Ukraine protects the world from famine – Ukrainian Foreign Ministry –  Dnipropetrovsk Investment Agency

Αργεντινή


Η Αργεντινή, ο κορυφαίος εξαγωγέας αλεύρων και λαδιού σόγιας, έθεσε εμπόδια στις εξαγωγές, μια κίνηση που συνήθως υποδηλώνει τα σχέδια για αύξηση της φορολόγησης.
Η χώρα επιδοτεί επίσης τη βιομηχανία επεξεργασίας σιταριού και απειλεί να περιορίσει τις εξαγωγές βοείου κρέατος.
Κατατάσσεται ψηλά στις παγκόσμιες πωλήσεις και στα δύο αγαθά.
Ukraine is a major wheat exporter. With the wheat future price so high,  Russian invasion can create a food shortage crisis in many poor importers :  r/ukraine
Food systems can lead the way to net zero, if we act now | World Economic  Forum
Αίγυπτος

Ακόμη και η Αίγυπτος απαγορεύει τις εξαγωγές βασικών βασικών βασικών προϊόντων όπως αλεύρι, φακές και σιτάρι για τρεις μήνες.
Το πολυπληθέστερο αραβικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού, βασιζόμενος στα δημητριακά για τα ζυμαρικά και ένα πρόγραμμα επιδότησης του ψωμιού που ταΐζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Νωπά προϊόντα

Ο προστατευτισμός διαχέεται και στις ροές των νωπών προϊόντων.
Το Μαρόκο μειώνει τις εξαγωγές ντομάτας του με προορισμό την Ευρώπη για να εξασφαλίσει τις επερχόμενες γιορτές του Ραμαζανιού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και μιας ιστορικής ξηρασίας που μειώνει τις τοπικές σοδειές.
«Ο χρόνος δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερος», είπε ο Jean-Michel Grand, εκτελεστικός διευθυντής της Action Against Hunger UK, σχετικά με τους περιορισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης