Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Στις 25 Μαρτίου 2022 η έγκριση του «πακέτου» 45 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή - Τι προβλέπει το Μνημόνιο

ΔΝΤ: Στις 25 Μαρτίου 2022 η έγκριση του «πακέτου»  45 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή -  Τι προβλέπει το Μνημόνιο
Το Μπουένος Άιρες ζήτησε να συνδυάσει δύο πληρωμές οφειλών του προς το ΔΝΤ συνολικού ύψους 2,8 δισ. δολ. σε μία και ενιαία η οποία θα πληρωθεί στις 31 Μαρτίου 2022
Σχετικά Άρθρα

Tο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συζητήσει στις 25 Μαρτίου την τελική συμφωνία για ένα πακέτο 45 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή, στο τελευταίο βήμα μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ του οργανισμού και της χώρας της Λατινικής Αμερικής, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022.

Καταβολές δόσεων

Το Μπουένος Άιρες ζήτησε να συνδυάσει δύο πληρωμές οφειλών του προς το ΔΝΤ συνολικού ύψους 2,8 δισ. δολ. σε μία και ενιαία η οποία θα πληρωθεί στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου.
Το αίτημα είναι σύμφωνο με τις διαδικασίες του ΔΝΤ και δεν θα αποτελέσει λόγο κήρυξης στάσης πληρωμών από πλευράς της χώρας.

Έγκριση του μνημονίου από το Κογκρέσο

Το Κογκρέσο της Αργεντινής ενέκρινε νομοθεσία με την οποία εξουσιοδοτείται η σύναψη συμφωνίας με το ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να εγκρίνει και το πακέτο μέτρων που έχει ζητήσει το Ταμείο προκειμένου να παράσχει τα χρήματα.
Την απόφαση του Κογκρέσου χαιρέτισε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice.

Αναχρηματοδότηση πληρωμών

Ωστόσο, η συμφωνία ρίχνει φως στις εσωτερικές διαιρέσεις της πολιτικής συμμαχίας που στηρίζει στο Κογκρέσο την κυβέρνηση του προέδρου της Αργεντινής Alberto Fernandez , με πολλούς βουλευτές της ριζοσπαστικής αριστερής πτέρυγας του προεδρικού μπλοκ να καταψηφίζουν τη συμφωνία.
Εάν το Δ.Σ. του ΔΝΤ το εγκρίνει, η Αργεντινή θα λάβει περίπου 9,8 δισ. δολ. προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει πληρωμές από προηγούμενο πρόγραμμα βοήθειας και να ενισχύσει τα αποθεματικά της κεντρικής της τράπεζας.
Στόχοι και αξιολογήσεις
Το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 45 δισ. δολ. θα εξαρτάται από την επίτευξη, από πλευράς της κυβέρνησης της Αργεντινής, συγκεκριμένων δημοσιονομικών και νομισματικών στόχων, η οποία θα εξετάζει σε τριμηνιαίες αξιολογήσεις από το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης