Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διατηρεί το επιτόκιό της στο 20% και προειδοποιεί για σημαντική αβεβαιότητα

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διατηρεί το επιτόκιό της στο 20% και προειδοποιεί για σημαντική αβεβαιότητα

Για σημαντική αβεβαιότητα προειδοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας καθώς η οικονομία της χώρας υφίσταται «διαρθρωτικό μετασχηματισμό μεγάλης κλίμακας».

Σχετικά Άρθρα

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο στο 20%, αλλά προειδοποίησε για σημαντική αβεβαιότητα καθώς η οικονομία της χώρας υφίσταται «διαρθρωτικό μετασχηματισμό μεγάλης κλίμακας».
Στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγο μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχε υπερδιπλασιάσει το βασικό της επιτόκιο, από 9,5% σε 20% σε μια προσπάθεια να στηρίξει το ρούβλι που βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση και να μετριάσει τον αντίκτυπο των σκληρών διεθνών κυρώσεων.

Η ανακοίνωση μετά την πληρωμή του κουπονιού

Σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε σήμερα Παρασκευή, 18/3, αμέσως μετά την πληρωμή του κουπονιού των ρωσικών ομολόγων η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανέφερε ότι η απότομη αύξηση του βασικού της επιτοκίου «βοήθησε στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
«Η ρωσική οικονομία εισέρχεται στη φάση ενός μεγάλης κλίμακας διαρθρωτικού μετασχηματισμού, ο οποίος θα συνοδεύεται από μια προσωρινή αλλά αναπόφευκτη περίοδο αυξημένου πληθωρισμού, ο οποίος έχει άμεση σχέση με προσαρμογές των σχετικών τιμών σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών», ανέφερε στη συνέχεια.
«Η νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ρωσίας θα επιδιώξει να επιτρέψει τη σταδιακή προσαρμογή της οικονομίας στις νέες συνθήκες και την επιστροφή του ετήσιου πληθωρισμού στο 4% το 2024».
Το ρούβλι βυθίστηκε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου μετά από ένα μπαράζ διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους.
Στη συνέχεια ανέκαμψε εν μέρει και έκλεισε λίγο πάνω από τα 104 ρούβλια το δολάριο μετά τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Παρασκευής.
Νωρίτερα, η Ρωσία κατάφερε να αποτρέψει μια ιστορική χρεοκοπία ολοκληρώνοντας της απαιτούμενες πληρωμές κρατικών ομολόγων σε δολάρια, ανέφερε το Reuters.
Κατόπιν αυτού, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις του σε ότι αφορά την πληρωμή του κουπονιού των ευρωομολόγων που έχει εκδώσει σε δολάρια.

Τι μηνύματα δίνει η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας

Αν και η απόφαση ήταν αναμενόμενη, η δήλωση της κεντρικής τράπεζας έδωσε μια εικόνα για το πώς βλέπει τις οικονομικές προοπτικές για τη Ρωσία αυτή τη στιγμή.
Ο William Jackson, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, είπε ότι η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έδωσε τρία μηνύματα.
Πρώτον, ότι η ίδια πιστεύει ότι έχει κάνει αρκετά ώστε να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποτρέψει μια μαζικη φυγή καταθέσεων από τις ρωσικές τράπεζες.
Δεύτερον, ότι οι κυρώσεις και η στροφή της ρωσικής κυβέρνησης προς τον αυταρχισμό και τον απομονωτισμό είναι κάτι που θα κρατήσει για καιρό, όπως δείχνει η διατύπωση περί «διαρθρωτικού μετασχηματισμού μεγάλης κλίμακας»
Τρίτον, ότι παρ 'όλα αυτά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν έναν άξονα μακροοικονομικής ορθοδοξίας, τονίζοντας ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αυστηρή για να αποτρέψει την επικράτηση δευτερογενών επιπτώσεων από την τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού.
Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ίσως σχεδιάζουν να πάρουν πίσω σύντομα τους τρέχοντες ελέγχους κεφαλαίων, να επιτρέψουν τη διακύμανση του ρουβλίου και να επιστρέψουν τελικά το επίκεντρο της νομισματικής πολιτικής στη στόχευση του πληθωρισμού, κατέληξε ο William Jackson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης