Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman, JP Morgan, Citigroup αντιμέτωπες με μεγάλο ρίσκο, καθώς εγκαταλείπουν τη Ρωσία

Goldman, JP Morgan, Citigroup αντιμέτωπες με μεγάλο ρίσκο, καθώς εγκαταλείπουν τη Ρωσία
Προβλήματα με την αποχώρηση των αμερικανικών τραπεζών από τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Καθώς σβήνουν τα φώτα στη Μόσχα, οι κορυφαίες τράπεζες του κόσμου αντιμετωπίζουν μια ριψοκίνδυνη έξοδο, καθώς συμμορφώνονται με τις κυρώσεις που έχουν ξαναγράψει τους κανόνες επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ρωσία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι μεγάλες τράπεζες της Δύσης συνειδητοποιούν ότι οι κυρώσεις είναι πιθανό να παραμείνουν μακροπρόθεσμες, ανέφεραν πηγές του κλάδου στο πρακτορείο, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται στρατηγικές και όχι μόνο τακτικές αποφάσεις, καθώς τα στελέχη προσπαθούν να προστατεύσουν τη βελτίωση της αξιοπιστία τους από την παγκόσμια οικονομική κρίση, για την οποία έχουν δουλέψει σκληρά.
Η Citigroup, η JPMorgan και η Goldman Sachs έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν τους πελάτες με το περίπλοκο έργο της επιβράδυνσης των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν τη μετεγκατάσταση του προσωπικού που επιθυμούν να φύγουν .
«Ο πρόεδρος Vladimir Putin έχει όλο και λιγότερους τρόπους να ανταποκριθεί, βρίσκεται σε μια γωνία και αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλήξουν ως πιόνια», είπε ένα ανώτερο στέλεχος συμμόρφωσης σε μια μεγάλη αμερικανική τράπεζα για τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.
Ωστόσο, το σαρωτικό πεδίο εφαρμογής αυτών των κυρώσεων σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερο και όχι λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να εντείνουν τον έλεγχο των πελατών και να αποφύγουν πιθανές δαπανηρές οικονομικές κυρώσεις για τυχόν παραβιάσεις.

Υπό πίεση οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες

Σε ένδειξη τόσο της άμεσης πίεσης όσο και της προοπτικής παρατεταμένων πιέσεων, οι προειδοποιήσεις για δυνητικά προβληματικές συναλλαγές σε ένα ίδρυμα αυξήθηκαν κατά 50-60% την πρώτη ημέρα που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, ανέφερε πηγή στο Reuters.
«Αυτό πρέπει να υποδηλώνει ότι οι επιχειρησιακές τους ομάδες είναι τουλάχιστον 50-60% μικρότερες από ό,τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή, οπότε αυτό είναι σίγουρα ανησυχητικό», είπε μια από τις πηγές.
Ενώ η Citi, η JPMorgan και η Goldman έκλεισαν όλες τις πόρτες τους για νέες επιχειρήσεις στη Ρωσία, αρνήθηκαν να σχολιάσουν εάν θα μπορούσαν να παραδώσουν τις δυνητικά προσοδοφόρες ρωσικές τραπεζικές άδειες μακροπρόθεσμα.
Περίπου οι μισοί από τους 80 υπαλλήλους της Goldman στη Μόσχα έχουν μετακομίσει ή θα μετακομίσουν στο Ντουμπάι, ανέφεραν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αλλά ο επικεφαλής της εταιρείας της Wall Street για τη Ρωσία παραμένει στη ρωσική πρωτεύουσα, ανέφεραν μια πηγή.
Η JPMorgan έχει περίπου 160 υπαλλήλους στη Μόσχα, όπου βρίσκεται εδώ και 50 χρόνια, και ένα μεγάλο ποσοστό είναι Ρώσοι υπήκοοι που θα παραμείνουν, είπε μια άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Η Citi, η οποία είχε διαθέσει προς πώληση την καταναλωτική της επιχείρηση στη Ρωσία πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξουδετερώνει επίσης τις θεσμικές της επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις διαχείρισης πλούτου.
Οι Citi, Goldman και JPMorgan αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες του Reuters.

Πονοκέφαλος για Citi και JP Morgan

Η Citi και η JPMorgan αντιμετωπίζουν μερικούς από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους, καθώς ενεργούν ως θεματοφύλακες πολλών δυτικών εταιρειών που διαπραγματεύονται περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία, όπου το χρηματιστήριο παραμένει κλειστό από τις 25 Φεβρουαρίου.
Αυτός ο ρόλος συνεπάγεται ειδικές νομικές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης, της εκκαθάρισης και του διακανονισμού συναλλαγών, η διάρκεια των οποίων μπορεί να ποικίλλει από ώρες έως και χρόνια.
Οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων όπως η BlackRock και η PIMCO θα βασίζονται στις τράπεζες για μετριάσουν τις ζημιές σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών συμμετοχών κατά την επανέναρξη των συναλλαγών.
Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι είναι σε θέση να αποκτήσουν τις απαραίτητες άδειες και μπορούν να βρουν άλλους πρόθυμους να αγοράσουν.

Αυστηροί όροι από τη Μόσχα

Η Μόσχα έχει θέσει αυστηρούς νέους όρους που πρέπει να πληρούν οι ξένοι επενδυτές εάν επιθυμούν να αγοράσουν ή να πουλήσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Οι όροι περιλαμβάνουν την παροχή δεδομένων για τους πραγματικούς δικαιούχους και τον καθορισμό του "σκοπού, του αντικειμένου, του περιεχομένου και των βασικών όρων της συναλλαγής".
Ενώ η εκχώρηση σε οντότητες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις μπορεί να επιτρέπεται εάν οι τράπεζες και οι επενδυτές μπορούν να λάβουν ειδικές άδειες από αρχές όπως το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ, δεν είναι σαφές πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσουν οι αιτήσεις, ανέφεραν ειδικοί.
Υπάρχει επίσης έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το εάν οι δυτικοί δανειστές μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εκπτώσεις για τον επαναπατρισμό των κερδών από τη διαχείριση αυτών των εκπτώσεων ή τα έσοδα από τις πωλήσεις των δικών τους περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα εάν οι αγοραστές υπόκεινται σε κυρώσεις.
Η γαλλική Societe Generale έχει μάλιστα προειδοποιήσει για την πιθανότητα η Ρωσία να κατασχέσει τα τραπεζικά της περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου 99,97% της Rosbank.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει στα συστήματα διακανονισμού στο μπλοκ να ολοκληρώνουν συναλλαγές μετοχών, ομολόγων ή παραγώγων σε ρούβλια, το μόνο νόμισμα στο οποίο θα μπορούσαν να πληρώσουν πολλές ρωσικές εταιρείες.
Οι τράπεζες έχουν μόλις εβδομάδες στη διάθεσή τους για να κλείσουν εκκρεμή συμβόλαια, όπως παράγωγα με Ρώσους πελάτες που έχουν υποστεί κυρώσεις, και να διασφαλίσουν επιμελώς ότι κάθε εναπομένουσα συναλλαγή με πελάτες που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις δεν παραβιάζει έμμεσα τους περιορισμούς.
"Ο αντίκτυπος και οι απαιτούμενες ενέργειες θα εξαρτηθούν από τις ατομικές τους συνθήκες", δήλωσε η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων για τα μέλη της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης