Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς β’ αναμνηστική δόση εμβολίου για covid στους ενήλικες – Αίτημα Moderna σε FDA

Προς β’ αναμνηστική δόση εμβολίου για covid στους ενήλικες – Αίτημα Moderna σε FDA
Πρόσφατη έρευνα έκανε λόγο για οριακό όφελος από μια δεύτερη αναμνηστική δόση με εμβόλια mRNA σε νεαρούς ενήλικες χωρίς προβλήματα υγείας.
Σχετικά Άρθρα

Αίτημα στην αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων (FDA) για την έγκριση μιας δεύτερης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της κατά της covid-19 για όλους τους ενήλικες ανακοίνωσε ότι υπέβαλε η Moderna.
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως το αίτημα που κατατέθηκε αφορά «τους ενήλικες άνω των 18 ετών που έχουν ήδη λάβει μία αναμνηστική δόση».
Υπενθυμίζεται πως πριν μερικές ημέρες οι Pfizer και BioNTech ζήτησαν από τον FDA να εγκρίνει τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου τους κατά της covid-19, αλλά μόνο για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.
Η Moderna υποστηρίζει ότι επέλεξε να συμπεριλάβει όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών προκειμένου «να προσφέρει ευελιξία» στις υγειονομικές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να ορίσουν «την κατάλληλη χρήση» της δόσης αυτής, για παράδειγμα για τους ηλικιωμένους ή όσους πάσχουν από συννοσηρότητες.

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Παράλληλα αναφέρει ότι έχει βασίσει μέρος του αιτήματός της «στα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ μετά την εμφάνιση της παράλλαξης Omicron.
Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να χορηγεί τέταρτη δόση εμβολίου κατά της covid-19 από τις αρχές Ιανουαρίου στους άνω των 60 ετών, ενώ από τα τέλη του ίδιου μήνα το πρόγραμμα επεκτάθηκε για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ποιοι χορηγούν τέταρτη δόση

Ήδη κάποιες χώρες - όπως η Δανία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Σουηδία - χορηγούν τέταρτη δόση εμβολίου σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι πιο ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.
Στην Ελλάδα τέταρτη δόση έχει εγκριθεί για τους ανοσοκατεσταλμένους.

Οριακό όφελος

Ωστόσο ισραηλινή έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine ανέφερε ότι μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υφιστάμενα εμβόλια mRNA προσφέρει «οριακό όφελος» στην προστασία από μόλυνση από covid-19 στους νεαρούς ενήλικες χωρίς προβλήματα υγείας.
Πάντως, η μελέτη σημείωνε ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες καθώς τα συμπεράσματα της βασίστηκαν σε μικρό αριθμό ατόμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης