Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Αμετάβλητα επιτόκια στο 14% για 3ο διαδοχικό μήνα, παρά την έκρηξη του πληθωρισμού

Τουρκία: Αμετάβλητα επιτόκια στο 14% για 3ο διαδοχικό μήνα, παρά την έκρηξη του πληθωρισμού
Η κίνηση έρχεται εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκιά της για τρίτο συνεχόμενο μήνα την Πέμπτη,, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις.
Η κίνηση έρχεται εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας που πρόκειται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στον εγχώριο πληθωρισμό.
Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) της Τουρκίας εκτινάχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο σε υψηλό δύο δεκαετιών στο 54,4% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η κεντρική τράπεζα, υπό την ηγεσία του διοικητή Şahap Kavcoğlu, θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας στο 14%.

«Εκρηξη» πληθωρισμού στο 54,5%

Οι υψηλότερες εγχώριες τιμές ενέργειας και η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού στην αρχή του έτους, καθώς και η απότομη πτώση της λίρας στα τέλη του 2021 έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό στο 54,4% τον Φεβρουάριο, τον υψηλότερο σχεδόν των 20 ετών.
Παρά την περαιτέρω άνοδο του ποσοστού πληθωρισμού, η επιδίωξη του «νέου οικονομικού μοντέλου» από την κεντρική τράπεζα, που υποστηρίζεται από την αδύναμη λίρα και τα χαμηλά επιτόκια, σημαίνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι εκτός συζήτησης.
Οι υψηλότερες παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων ως αποτέλεσμα της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στρέφονται ανοδικά.
Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε, ωστόσο, ότι «αναμένει [η] διαδικασία αποπληθωρισμού να ξεκινήσει με βάση τα μέτρα που λαμβάνονται και επιδιώκονται αποφασιστικά για βιώσιμες τιμές και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μαζί με τη μείωση του πληθωρισμού, λόγω της επίδρασης βάσης και της επίλυσης των συνεχιζόμενων περιφερειακή σύγκρουση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης