Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov σε Cavusoglu για Ουκρανικό: Πολύτιμη για εμάς η ισορροπημένη στάση της Τουρκίας - Οι Ουκρανοί κάνουν show

Lavrov σε Cavusoglu για Ουκρανικό: Πολύτιμη για εμάς η ισορροπημένη στάση της Τουρκίας - Οι Ουκρανοί κάνουν show

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετέβη στη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του

Σχετικά Άρθρα

Για την ισορροπημένη στάση της Τουρκίας στο Ουκρανικό, ευχαρίστησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu, σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση τους στη Μόσχα.
«Έχουμε κάποιες διαφορές απόψεων σχετικά με την Ουκρανία. Ωστόσο, η ισορροπημένη στάση της Τουρκίας είναι πολύτιμη για εμάς. Είναι πολύ σημαντικό και πολύτιμο για εμάς η Άγκυρα να εκπληρώσει πλήρως τη Σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο Cavusoglu υπογράμμισε ότι «ως χώρα που διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές (Ρωσία και Ουκρανία), διατηρήσαμε τον ρόλο μας ως έντιμος μεσολαβητής, παρά τις δυσκολίες. Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρη θέση από την αρχή στη ρωσο-ουκρανική κρίση, έδειξε ξεκάθαρα την ισορροπημένη και αντικειμενική στάση της».

Lavrov: Στόχος μας είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Lavrov επεσήμανε πως ο πρόεδρος, Vladimir Putin, έχει επανειλημμένως πει πως θα μπορούσε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky. Ωστόσο, σχολίασε ότι «η ουκρανική πλευρά τείνει να θέλει να έχει συναντήσεις και συνομιλίες με τη ρωσική μόνο για λόγους δημοσιότητας».
«Οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία γίνονται πάνω σε κάποια βάση, μεταξυ ποιών γίνονται, πότε γίνονται κλπ. Και οι δυο πλευρές συνεχιζουν να βρίσκονται σε επαφή, συζητούν και έχουμε μια αίσθηση πως η ουκρανική πλευρά κάνει show για να τροφοδοτήσει τα κοινωνικά δίκτυα. Υπαναχωρούν σε συγκεκριμνένες δεσμεύσεις και αυτό είναι μάθημα που πήραμε, οπότε είμαστε επιφυλακτικοί» ανέφερε ο Lavrov.
Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε τους πολίτες του Donbas από το Κίεβο. Στόχος μας είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας».
O Lavrov δεν δίστασε να εκτοξεύσει τα βέλη του κατά της Δύσης που «συνεχίζει να υποστηρίζει τα fake news του Κιέβου, αδιαφορώντας για όσα έχουν περάσει οι ρωσόφωνοι του Donbas», ενώ τόνισε ότι «η ρωσική πλευρά συλλέγει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».
Τέλος, ο Lavrov δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει την επικοινωνία σε τριμερές επίπεδο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - Ουκρανίας - Τουρκίας.

Cavusoglu: Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών. «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «προτεραιότητα τώρα η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη».
Μάλιστα, ο Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια συνάντηση μεταξύ Putin και Zelensky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης