Τελευταία Νέα
Διεθνή

Medinsky (Ρώσος διαπραγματευτής): Σκληρές οι διαπραγματεύσεις, θέλουμε ειρήνη στην Ουκρανία – Τι προτείνει το Κίεβο

Medinsky (Ρώσος διαπραγματευτής): Σκληρές οι διαπραγματεύσεις, θέλουμε ειρήνη στην Ουκρανία – Τι προτείνει το Κίεβο
Θέλουμε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία που δεν θα συμμετέχει σε στρατιωτικά μπλοκ, όπως το ΝΑΤΟ είπε ο Medinsky
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία είναι «σκληρές» διατύπωσε ο Vladimir Medinsky, επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, επισημαίνοντας πως η Ρωσία επιδιώκει «ειλικρινά» την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.
«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και προχωρούν αργά.
Σίγουρα θα θέλαμε όλο αυτό να γίνει πιο γρήγορα, αυτή είναι η ειλικρινής πρόθεση της ρωσικής πλευράς.
Θέλουμε να φτάσουμε σε μια ειρηνευτική συμφωνία το συντομότερο δυνατό» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Medinsky.

Τι ζητάμε από την Ουκρανία

«Θέλουμε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία που δεν θα συμμετέχει σε στρατιωτικά μπλοκ, όπως το ΝΑΤΟ, που θα είναι μια φιλική χώρα, που θα είναι ένας γείτονας, με τον οποίο θα μπορούμε να αναπτύξουμε σχέσεις και να οικοδομήσουμε το μέλλον μας» είπε ο Medinsky.
Ο Ρώσος διαπραγματευτής σημείωσε πως στόχος είναι ανάμεσα στα πολλά και περίπλοκα ζητήματα, να εντοπιστούν εκείνα τα θέματα που μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία, έτσι ώστε σταδιακά και βήμα – βήμα να υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Μοντέλο Σουηδίας, Αυστρίας

Σύμφωνα με τον Medinsky, το Κίεβο προτείνει η Ουκρανία να εξελιχθεί σε ένα μοντέλο Σουηδίας ή Αυστρίας όσον αφορά το αποστρατιωτικοποιημένο της καθεστώς, διατηρώντας ωστόσο δικές της ένοπλες - χερσαίες και ναυτικές - δυνάμεις.
«H διατήρηση και ανάπτυξη του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και μια ολόκληρη γκάμα θεμάτων που σχετίζονται με το μέγεθος του ουκρανικού στρατού είναι υπό συζήτηση.
Η Ουκρανία προτείνει μια αυστριακή, σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατικοποιημένου κράτους, αλλά ταυτόχρονα ενός κράτους που έχει δικό του στρατό και ναυτικές δυνάμεις.
Όλα αυτά τα θέματα συζητούνται σε επίπεδο ηγεσιών των Υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας» τόνισε ο Medinsky, επισημαίνοντας πως βάσει των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, η Ουκρανία «ακόμα και σήμερα έχει ουδέτερο καθεστώς».

Στην ατζέντα Κριμαία, Donbass

Όπως είπε ο Medinsky, ιδιαίτερα σημαντικό για τη Ρωσία είναι το θέμα της Κριμαίας και του Donbass, όπως επίσης και μια σειρά ανθρωπιστικών θεμάτων, όπως η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών, το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας, κα.
Σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή, το θέμα της «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών, καθώς όπως είπε, «το ζήτημα των αυστηρότερων ποινών σε όσους υμνούν το Ναζισμό, το νέο-ναζισμό και τον εξτρεμισμό που βασίζεται σε αυτές τις ιδέες, είναι σημαντικό στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης