Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία ανακοίνωσε κυρώσεις σε Biden, Βlinken και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ - Σκωπτική διάθεση από Λευκό Οίκο

Η Ρωσία ανακοίνωσε κυρώσεις σε Biden, Βlinken και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ - Σκωπτική διάθεση από Λευκό Οίκο
Υπενθυμίζεται πως στις 11 Μαρτίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάκληση του καθεστώτος του «πιο ευνοημένου έθνους» για τη Ρωσία

Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Anthony Blinken, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ρωσικές κυρώσεις επιβάλλονται επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, στον σύμβουλο επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, στον αρχηγό της CIA και σε άλλους.
«Σε απάντηση σε μια σειρά πρωτοφανών κυρώσεων… από τις 15 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η ρωσική ‘stop list’ περιλαμβάνει βάσει αμοιβαιότητας τον Πρόεδρο J. Biden, τον υπουργό Εξωτερικών A. Blinken, τον υπουργό Άμυνας L. Austin και τον Πρόεδρο της ο Γενικός Επιτελάρχης M. Milley, καθώς και ένας αριθμός αρχηγών τμημάτων και γνωστών προσωπικοτήτων της Αμερικής», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται πως στις 11 Μαρτίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάκληση του καθεστώτος του «πιο ευνοημένου έθνους» για τη Ρωσία, καταφέρνοντας νέο σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη Μόσχα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαγορευτούν οι εισαγωγές διαμαντιών, χαβιαριού και βότκας.
Η επιβολή μεγάλων δασμών, αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά το ρωσικό εμπόριο στις ΗΠΑ.
Ανακοίνωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα προσθέσουν τα ονόματα αρκετών ακόμη Ρώσων ολιγαρχών στη λίστα με τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις. Πρόσθεσε ότι το σύνολο των παγκόσμιων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και οι έλεγχοι των εξαγωγών, «συνθλίβουν τη ρωσική οικονομία».

ΗΠΑ: Σκωπτική αντίδραση στις ρωσικές κυρώσεις

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι η Ρωσία μπορεί να επέβαλε κατά λάθος κυρώσεις σε βάρος του πατέρα του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν βρίσκεται στη ζωή, επειδή παρέλειψε το «τζούνιορ» στο ακριβές όνομα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών (σ.σ. Τζόζεφ Ρόμπινετ Μπάιντεν τζούνιορ).
Σε αντίποινα για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της, η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι συμπεριέλαβε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών Λόιντ Όστιν, τον αρχηγό της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ σε μια λίστα απαγόρευσης εισόδου στη Ρωσία.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι “ τζούνιορ”, επομένως μπορεί να έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του πατέρα του, ας αναπαυθεί εν ειρήνη», δήλωσε σκωπτικά η Ψάκι και συμπλήρωσε: «Κανείς μας δεν σχεδιάζει ταξίδια αναψυχής στη Ρωσία, κανείς μας δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους δεν θα έχει πρόσβαση, οπότε θα προχωρήσουμε μπροστά», συμπλήρωσε.
Η κίνηση της Ρωσίας είχε μάλλον συμβολικό χαρακτήρα, αφού το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι εάν χρειαστεί θα διασφαλίσει πως τυχόν επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τη συγκεκριμένη λίστα θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν.
«Νομίζω πως είμαστε βέβαιοι ότι εάν χρειαστεί να έχουμε... άμεσες ή έμμεσες διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, θα μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης