Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος και covid προκαλούν τριγμούς στις αγορές - O DAX -2%, o Hang Seng -5,5%

Πόλεμος και covid προκαλούν τριγμούς στις αγορές - O DAX -2%, o Hang Seng -5,5%
Οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να προχωρήσει την Τετάρτη 16/3 στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018
Σχετικά Άρθρα
Τριγιμούς προκαλούν στα διεθνή χρηματιστήρια οι εξελίξεις που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να προχωρήσει την Τετάρτη 16/3 στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 2% στις 13.643 μονάδες.
Στις 7.087 μονάδες με πτώση 1,5% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 1,8% στις 23.002 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματευόταν με πτώση 1,4% στις 8.122 μονάδες.
Κλειστό θα παραμένει το χρηματιστήριο της Μόσχας, τουλάχιστον έως τις 18 Μαρτίου 2022.
Το ρούβλι ενισχύεται στα 110,997 ανά δολάριο.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν πτώση 0,6%. 
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) παραμένει σχεδόν αμετάβλητο στα 114,25 ευρώ.

Sell off στην Ασία, ο Hang Seng στο -5,5%

Συνεχίζεται το ξεπούλημα στις αγορές της Ασίας, με το νέο κύμα covid 19 στην Κίνα και τον πόλεμο στην Ουκρανία, να προκαλούν βαριές απώλειες σε ηπειρωτική Κίνα και Χονγκ Κονγκ.
Tα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα έπληξαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών που ήδη ανησυχούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε τρία χρόνια που θα μπορούσε να έρθει αυτή την εβδομάδα από τη Federal Reserve.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 1,97%, λόγω της έντονης αδυναμίας των κινεζικών μετοχών.
Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 8,2% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος την Τρίτη, σημειώνοντας πτώση 4% μετά από πώληση σχεδόν 5% μια ημέρα νωρίτερα.
Από τον Μάρτιο ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ έχει υποχωρήσει 17% από τον Μάρτιο.
Ο τεχνολογικός δείκτης έχει υποστεί βαρύ πλήγμα, με πτώση σχεδόν 30% αυτόν τον μήνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επόμενη ρυθμιστική καταστολή από τις αρχές των ΗΠΑ και της Κίνας στον τομέα.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 4,95% στις 3.063 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο διέγραψε τις απώλειες και έκλεισε με οριακή άνοδο 0,15% στθις 25.346 μονάδες.
hang_seng_2.JPG
Πτώση 5% στο πετρέλαιο, το brent στα 101 δολ.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς οι προοπτικές των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επίτευξη κάποιου είδους λύσης αμβλύνουν τις άμεσες ανησυχίες για διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού.
Αυτές οι απώλειες επεκτάθηκαν και στην ασιατική συνεδρίαση, ωστόσο, η εστίαση των επενδυτών είχε μετατοπιστεί στην πλευρά της ζήτησης, με το νέο κύμα κρουσμάτων στην Κίνα να σκιάζει τις προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Το πετρέλαιο τύπου brent υποχωρεί 5,46% στα 101,03 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση 5,4% στα 97,55 δολ. το βαρέλι.

Νευρικότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Γενικότερα, η έλλειψη σημαντικής προόδου που παρατηρήθηκε στις συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας τη Δευτέρα ενίσχυσε τη νευρικότητα στις αγορές μετοχών, ενώ τώρα αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέων εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει το Πεκίνο να μην παράσχει στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς αυξάνονται οι κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες.
«Το ερώτημα που θέτουμε είναι εάν οι αγορές έχουν φτάσει στο μέγιστο της πτώσης», δήλωσε στο Reuters ο Jack Siu, επικεφαλής επενδύσεων της Credit Suisse για την ευρύτερη Κίνα.
Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν πολλά άσχημα νέα, θα μπορούσαν να υπάρξουν χειρότερα, οι τιμές των μετοχών έχουν πέσει σημαντικά και δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με οποιεσδήποτε αποφάσεις από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για τις κινεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες εκεί».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης