Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικό θρίλερ στην Ουκρανία, με νέες επαφές 15/3 - «Απορρίπτουμε παραχώρηση Κριμαίας - Donbass στη Ρωσία»

Διπλωματικό θρίλερ στην Ουκρανία, με νέες επαφές 15/3 - «Απορρίπτουμε παραχώρηση Κριμαίας - Donbass στη Ρωσία»
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε να παραμείνουν οι Ρώσοι στην Κριμαία και στο Ντονμπάς, ο πρόεδρος Zelensky δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στον λαό μας για ποιο λόγο πέθαναν τόσοι άνθρωποι, από το 2014 μέχρι σήμερα» είπε η Ουκρανή αντιπρόεδρος
Σχετικά Άρθρα

Διακόπηκαν οι δαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες ωστόσο θα συνεχιστούν αύριο Τρίτη 15 Μαρτίου 2022, καθώς η διακοπή οφείλεται σε τεχνικούς λόγους.
Οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, προσελκύουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, τη στιγμή που αν και η Ρωσία εντείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, πολλαπλασιάζονται τα μηνύματα τόσο από τη Μόσχα όσο και από το Κίεβο ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η πρόσφατη τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ενώ και το Κίεβο διαρρέει πως η ρωσική πλευρά έχει αρχίσει να μιλά εποικοδομητικά και ότι μέσα στις επόμενες ημέρες μπορεί να επιτευχθούν κάποια κυριολεκτικά αποτελέσματα, αφήνοντας έτσι ελπίδες για συμφωνία.
Συνεπώς το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μπορεί και να φέρει απτά αποτελέσματα, όπως μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που με τη σειρά της θα άνοιγε το δρόμο για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών και για μια συνάντηση των προέδρων Vladimir Putin και Volodymyr Zelensky, την οποία επιθυμεί διακαώς το Κίεβο δεδομένου ότι νιώθει «ασφυκτικό» τον στρατιωτικό κλοιό της Ρωσίας.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov και της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba στην Τουρκία αλλά και από τις επαφές μεταξύ αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας δείχνουν ότι παρά τις δυσκολίες, και οι δύο πλευρές αναζητούν λύση στην κρίση.
Η Ρωσία ως επιτιθέμενη προσπαθεί να ελέγξει όσο μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να έχει καταλάβει το Κίεβο, την πρωτεύουσα, αλλά μέχρι στιγμής φέρεται να μετρά και μεγάλο αριθμό απωλειών ειδικά τεθωρακισμένων και άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων που αποτελεί απόδειξη ότι η πιο αδύναμη στρατιωτικά Ουκρανία έχει καταφέρει να αντισταθεί, κάτι που εν πολλοίς σημαίνει ότι παρά την σφοδρότητα των επιθέσεων... το Κίεβο ακόμη αντέχει.
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό και τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της κάθε πλευράς, ενώ σε νέο μήνυμα του ο πρόεδρος Zelensky έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις, αναφερόμενος στις σημερινές συνομιλίες, οι οποίες όπως είπε, συνεχίζονται, επισημαίνοντας πως θα υπάρξει πληροφόρηση αργότερα εντός της ημέρας.

Αντιπρόεδρος Ουκρανίας: Απορρίπτουμε παραχώρηση της Κριμαίας και του Ντονμπάς στη Ρωσία

Πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La7 η Ουκρανή αντιπρόεδρος Irina Verestsuk αναφέρθηκε στις θέσεις της χώρας της, η οποία εδώ και 19 ημέρες δέχεται ρωσική επίθεση.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε να παραμείνουν οι Ρώσοι στην Κριμαία και στο Ντονμπάς, ο πρόεδρος Zelensky δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στον λαό μας για ποιο λόγο πέθαναν τόσοι άνθρωποι, από το 2014 μέχρι σήμερα.
Ο Putin δολοφονεί αμάχους, και είναι σαφές ότι οι όροι αυτοί δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί», είπε η Ουκρανή αντιπρόεδρος.
«Ζητούμε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τα κέντρα πυρηνικής ενέργειας, διαφορετικά ο πόλεμος αυτός μπορεί να επεκταθεί σε χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία. Αυτό που χρειάζεται, άμεσα, είναι κατάπαυση του πυρός και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε η Irina Verestsuk.
Μιλώντας στο ιταλικό κανάλι La7, υπογράμμισε επίσης ότι «η χώρα της είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει να κερδίσει, αν δεν επιβληθούν ζώνες απαγόρευσης πτήσεων» και ότι «η Ουκρανία χρειάζεται άμεσα συστήματα αεράμυνας».
«Χωρίς τις ζώνες αυτές, δεν θα μπορέσουμε να προφυλάξουμε τα κέντρα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για όλους», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας.
Η Irina Verestsuk εξέφρασε την άποψη ότι «είναι η στάση της Δύσης που επέτρεψε στον Πούτιν να φερθεί με τον τρόπο αυτόν στην Ουκρανία, διότι το 2014 δεν επιβλήθηκαν στη Ρωσία βαριές και καθοριστικές κυρώσεις».
«Ο Putin πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του και να θεωρηθεί υπεύθυνος για τα όσα έχουν συμβεί.
Θέλουμε να επανεντάξουμε στην επικράτειά μας όλες τις περιοχές που η Ρωσία μας αφαίρεσε.
Θα μπορούσε να γίνει και με απόφαση διεθνούς οργανισμού» είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης