Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Η Δύση επιχειρεί να διακόψει τις πιστωτικές γραμμές με την Κίνα – Κανονικά η εξυπηρέτηση του χρέους

Ρωσία: Η Δύση επιχειρεί να διακόψει τις πιστωτικές γραμμές με την Κίνα – Κανονικά η εξυπηρέτηση του χρέους

Έχουν «παγώσει» ρωσικά αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα και χρυσό ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων, από τα συνολικά αποθέματα ύψους 640 δισ. δολαρίων

Σχετικά Άρθρα

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν «παγώσει» ρωσικά αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα και χρυσό ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων, από τα συνολικά αποθέματα ύψους 640 δισ. δολαρίων που διαθέτει η Ρωσία.
Αυτό υποστήριξε σε σημερινή συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022.

Συναλλαγματικά αποθέματα και άνοιγμα στην Κίνα

Ο Ρώσος υπουργός αποκάλυψε, επίσης, πως η Δύση ασκεί έντονες πιέσεις και προς την Κίνα, τη δεύτερη οικονομία στον κόσμος, τις συναλλαγές με τη Ρωσία, αλλά και να παρεμποδίσει την πρόσβαση της στα συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει η Μόσχα σε κινεζικό γουάν.
Όμως, εξέφρασε την εκτίμηση πως το Πεκίνο δεν θα ενδώσει στις πιέσεις αυτές.
«Νομίζω πως ο συνεταιρισμός μας με την Κίνα θα συνεχίσει να μας επιτρέπει να διατηρήσουμε τη συνεργασία που έχουμε επιτύχει και μάλιστα, όχι μόνο να την διατηρήσουμε, αλλά και να την αυξήσουμε σε ένα περιβάλλον όπου οι δυτικές αγορές είναι κλειστές» τόνισε.
Russia Is Set for Venezuela-Style Debt Default, Morgan Stanley (MS) Says -  Bloomberg
Εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων

Τέλος ο κ. Siluanov αποκήρυξε την σεναριολογία για τον κίνδυνο πτώχευσης της χώρας του ξεκαθαρίζοντας πως όλες οι υποχρεώσεις της Ρωσίας όσον αφορά την αποπληρωμή των χρεών της θα εξυπηρετηθούν, αν και εξήγησε ότι για όσο διάστημα τα κρατικά αποθέματα έχουν «παγώσει» η αποπληρωμή προς τους πιστωτές θα γίνεται σε ρούβλια.

Υποβάθμιση από τη Fitch και η αποπληρωμή σε ρουβλια

Λόγω των κυρώσεων της Δύσης η Μόσχα έχει σχεδόν αποκλειστεί από τις διεθνείς χρηματαγορές.
Για το λόγο αυτό ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Τετάρτη 9 Μαρτίου  την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας ρίχνοντας στα…τάρταρα τα ρωσικά ομόλογα.
Παράλληλα ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι μια στάση πληρωμών είναι ζήτημα χρόνου.
Σε παρόμοια υποβάθμιση προέβησαν και άλλοι οίκοι αξιολόγησης.
Ο Fitch αιτιολογεί την απόφασή του με «εξελίξεις, οι οποίες υποσκάπτουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να αποπληρώσει τα δημόσια χρέη» εννοώντας προφανώς την πρόσφατη προεδρική απόφαση, με την οποία η Μόσχα αποκτά τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους της σε ρούβλια αντί σε ξένο νόμισμα.
Debt deadline and central bank hikes loom in Russia - Blog
Η Ρωσία διατηρεί το αξιόχρεο

Η Ρωσία είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.
'Τα δημόσια ταμεία είναι γεμάτα και λόγω της ενεργειακής κρίσης, η οποία επί μήνες κρατά σε υψηλό επίπεδο τις τιμές ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο διασφαλίζοντας στη Μόσχα αυξημένα έσοδα.
Το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg τοποθετεί το ρωσικό χρέος σε ξένους πιστωτές κοντά στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW Marcell Frazier επιβεβαιώνει στην DW ότι «το ρωσικό δημόσιο έχει πολύ περιορισμένο εξωτερικό χρέος».
Russia | Personal Loans Debt: RUB | CEIC
Περιορισμένο το εξωτερικό χρέος

Χάρη στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου η Ρωσία διασφαλίζει υψηλό εμπορικό πλεόνασμα και κατάφερε τα τελευταία χρόνια να περιορίσει σημαντικό το εξωτερικό της χρέος.
Τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ανέρχονται σε 640 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως προαναφέρθηκε.
Μεγάλο μέρος τους όμως βρίσκεται στο εξωτερικό και έχει παγώσει λόγω των κυρώσεων της Δύσης.
Και γι αυτό το λόγο ο γερμανός οικονομολόγος Marcell Frazier θεωρεί ότι η στάση πληρωμών είναι ζήτημα μηνών. 31298b5f1a177a4e51cb7c52f3fe1eda.jpg
Russian banks are seeking refuge in a Chinese payment system — Quartz
Η αμυντική γραμμή του Κρεμλίνου

Μια στάση πληρωμών της Ρωσίας ωστόσο δεν θα έχει επιρροή στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα ακριβώς επειδή το εξωτερικό χρέος είναι περιορισμένο.
Δεν αποκλείεται ωστόσο το Κρεμλίνο να αποπειραθεί να προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στις διεθνείς χρηματαγορές μέσω κυβερνοεπιθέσεων ή μεταφορών χρημάτων στις αγορές συναλλάγματος.

Οι ωριμάσεις ομολόγων και οι τόκοι

Ίσως μέσα στην επόμενη εβδομάδα υπάρξουν εξελίξες, διότι η Μόσχα θα κληθεί να αποιπληρώσει τόκους ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τον επόμενο μήνα θα πρέπει να καταβάλει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ για ομόλογα που λήγουν.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley έγραψε πάντως στους πελάτες της ότι «η στάση πληρωμών είναι το επικρατέστερο σενάριο».

Τεχνική διαχείριση

Η κεντρική τράπεζα στη Μόσχα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αντισταθεί στο καθοδικό σπιράλ της ρωσικής οικονομίας.
Έτσι περιόρισε δραστικά το εμπόριο συναλλάγματος και δεν επιτρέπει πλέον στους Ρώσους να κάνουν ανάληψη πάνω από 10.000 δολάρια ούτε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πωλούν ξένο συνάλλαγμα.
Ακόμα όμως και σε περίπτωση που η Ρωσία κηρύξει στάση πληρωμών αυτό δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε πτώχευση.
Μετά την πρώτη στάση πληρωμών δίνεται διορία 30 ημερών.
Κατά συνέπεια η στάση πληρωμών θα μας απασχολήσει το νωρίτερο μέσα Απριλίου.
Και επειδή η Ρωσία διαθέτει επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα, απλά δεν έχει πρόσβαση σε αυτά λόγω των κυρώσεων, τότε θα έχουμε να κάνουμε με στάση πληρωμών απλά σε τεχνικό επίπεδο.
Russian Government Bonds | Barron's
Το κόστος της εισβολής

Το κόστος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα γίνει πολύ πιο ξεκάθαρο αυτή την εβδομάδα, με μια μέχρι πρότινος αδιανόητη κρατική χρεοκοπία να διαφαίνεται, πιθανά περισσότερα έκτακτα μέτρα από την κεντρική τράπεζα και εγγυημένο κραχ του χρηματιστηρίου εάν ανοίξει ξανά.

Μνήμες από το 1991

Η «ειδική επιχείρηση» της Μόσχας στον πρώην Σοβιετικό γείτονά της έχει αποκόψει τη Ρωσία από βασικά μέρη των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών από τη Δύση, πυροδοτώντας τη χειρότερη οικονομική κρίση της από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Russia Gas Supplies To China | Barron's
Impact on foreign-backed projects in Russia and Russia's investments  elsewhere - Design Build Network
Η κρίσiμη συναλλαγή


Την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2022 μπορεί να καταγραφεί ένα ακόμη χαμηλό.
Η κυβέρνηση πρόκειται να πληρώσει 117 εκατομμύρια δολάρια για δύο από τα ομόλογά της σε δολάρια.
Αλλά έχει ήδη σηματοδοτήσει ότι δεν θα το πράξει, ή αν το κάνει, θα είναι σε ρούβλια, ισοδυναμεί με προεπιλογή.
Τεχνικά έχει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών, αλλά αυτό είναι ένα δευτερεύον σημείο.
Εάν συμβεί, θα αντιπροσωπεύει την πρώτη διεθνή χρεοκοπία της χώρας από την επανάσταση των Μπολσεβίκων πριν από έναν αιώνα και πλέον.

Τα ομόλογα των Gazprom και Rosneft

«Η αθέτηση πληρωμών είναι αρκετά επικείμενη», δήλωσε ο Roberto Sifon, κορυφαίος αναλυτής της S&P Global, η οποία μόλις "έπληξε" τη Ρωσία με τη μεγαλύτερη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας που έγινε ποτέ στον κόσμο.
To γεγονός ότι οι κρατικοί ενεργειακοί γίγαντες Gazprom και Rosneft πραγματοποίησαν διεθνείς πληρωμές ομολόγων τις τελευταίες ημέρες και περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια από κρατικά αποθεματικά που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί αφήνουν ένα περιθώριο ελπίδας που μπορεί να μην συμβεί, αν και αυτές οι πιθανότητες φαίνονται ζοφερές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης