Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλησιάζουν το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις – Συνομιλίες με Putin στο Ισραήλ προτείνει ο Zelensky, κατάπαυση του πυρός ζητεί η Δύση

Πλησιάζουν το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις – Συνομιλίες με Putin στο Ισραήλ προτείνει ο Zelensky, κατάπαυση του πυρός ζητεί η Δύση
Συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το Κίεβο, σε κλοιό αρκετές ουκρανικές πόλεις - Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο
Σχετικά Άρθρα

(upd 6) Νέοι βομβαρδισμοί των ουκρανικών πόλεων από τον ρωσικό στρατό κατά την 17η ημέρα του πολέμου ενώ έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων.
Σε κλοιό βρίσκονται αρκετές πόλεις όπως η Μαριούπολη, το Χάρκοβο και το Σούμι, ενώ πλησιάζουν το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις, με όσους κατοίκους έχουν μείνει πίσω να δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πόλη τους.
Για συνέχιση των μαχών βορειοδυτικά του Κιέβου έκανε λόγο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας πως ο κύριος όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz
ζήτησαν εκ νέου την κατάπαυση του πυρός
Η Μόσχα από την  πλευρά της προειδοποιεί το ΝΑΤΟ, πως οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία θα αποτελέσουν στρατιωτικούς στόχους.
Την ίδια ώρα έτοιμος για συνομιλίες με τον Vladimir Putin στην Ιερουσαλήμ δηλώνει τώρα ο Zelensky, επιβεβαιώνοντας το έντονο παρασκήνιο με την εμπλοκή του Ισραήλ και την προτροπή αποδοχής των ρωσικών όρων, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος.

Η μάχη του Κιέβου

Η επιχειρησιακή ηρεμία στη μάχη για το Κίεβο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.
Νέες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκ νέου μια μαζική επίθεση στην περιοχή, τον κύριο στόχο του πολέμου.
Παρά την ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση με πολλούς άξονες επίθεσης σε ολόκληρη την Ουκρανία, η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει περισσότερη στρατιωτική δύναμη δυτικά και ανατολικά του Κιέβου, σε μια προσπάθεια πιθανώς να περικυκλώσει και να διεισδύσει στην πόλη.
Δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν από την αμερικανική εταιρεία Maxar αποκαλύπτουν την πολύ πρόσφατη δραστηριότητα της Ρωσίας κοντά στο αεροδρόμιο Hostomel, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων μονάδων και πυροβολικού.
«Η Ρωσία πιθανότατα επιδιώκει να επαναφέρει και να επανατοποθετήσει τις δυνάμεις της για μία νέα επιθετική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες», όπως ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
«Αυτό θα περιλαμβάνει πιθανώς επιχειρήσεις εναντίον της πρωτεύουσας, του Κιέβου».
Σύμφωνα με αναλυτές, το Κίεβο θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια σκληρή άμυνα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ στόχος των Ρώσων είναι να αναγκάσουν την ουκρανική ηγεσία να δεχθεί μία συμφωνία με τους όρους τους.

Ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου

Μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
«Πιθανόν θα υποστήριζε μια ρωσική απόπειρα να περικυκλωθεί η πόλη (του Κιέβου). Θα μπορούσε επίσης να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Ρωσίας να μειώσει την ευαλωτότητά της στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών, που έχουν επιφέρει σημαντικό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες βορειοδυτικά του Κιέβου, ο όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, συμπλήρωσε το υπουργείο.
Περικυκλωμένες παραμένουν οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίγκοφ, Σούμι και Μαριούπολη, ενώ πλήττονται από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Επλήγη κονβόι αμάχων - Επτά νεκροί

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι επτά άμαχοι έχασαν τη ζωή τους όταν ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν εναντίον αυτοκινητοπομπής σε περιοχή δυτικά του Κιέβου, όπως ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πυροβόλησε εναντίον συνοδείας αμάχων που είχαν εκτοπιστεί από το χωριό Περεμόχα, αναφέρει το Reuters.
«Μετά την επίθεση, οι κατακτητές ανάγκασαν τους υπόλοιπους να γυρίσουν πίσω στην Περεμόχα και δεν τα αφήνουν να βγουν από το χωριό», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών σε δήλωση.

Zelensky: Έτοιμος για συνομιλίες με Putin στην Ιερουσαλήμ

Περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.
Μιλώντας κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης τύπου, ο Zelensky είπε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα.
Είπε, επίσης, ότι η Δύση θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, όμως χαιρέτισε τις προσπάθειες του Νaftali Bennett να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως πρότεινε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.
Οι περισσότερες ουκρανικές επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε κατά τα άλλα o Zelensky.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Zelensky είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι η ρωσική εισβολή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Άρχισε μία συζήτηση, η Ρωσία εγκατέλειψε τα τελεσίγραφα»

Οι συνομιλίες μεταξύ της ουκρανικής και ρωσικής αντιπροσωπείας για τον τερματισμό της σύγκρουσης συνεχίζονται, «μια συζήτηση έχει αρχίσει», δήλωσε αργότερα το Σάββατο (12/3) ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Οι διπλωμάτες μας εργάζονται και συζητούν λεπτομέρειες της ατζέντας που θα μπορούσαν να υπάρχουν μεταξύ μας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Zelensky κατά τη διάρκεια συνάντησης με ξένους δημοσιογράφους στο Κίεβο το Σάββατο (12/3/2022).
«Χαίρομαι, καταρχήν, που υπάρχει τουλάχιστον ένα μήνυμα από τη Ρωσική Ομοσπονδία», σημείωσε.
Το γεγονός ότι η Ρωσία έχει εγκαταλείψει μια τακτική των τελεσιγράφων είναι μια «θεμελιωδώς διαφορετική προσέγγιση», πρόσθεσε.
Τάχθηκε επίσης υπέρ της συμμετοχής δυτικών ηγετών στις συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας.
Όχι μόνο η Ρωσία, αλλά και οι ηγέτες άλλων χωρών θα πρέπει να δώσουν εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία, συμπλήρωσε.

Το Ισραήλ διαψεύδει ότι ζήτησε από τον Zelensky τον ουκρανό Πρόεδρο να παραδοθεί

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και Ισραηλινός αξιωματούχος διέψευσαν το Σάββατο (12/3/2022) αναφορές, που έφεραν το Ισραήλ να προτρέπει τον Volodomyr Zelensky να παραδοθεί στη Ρωσία.
Το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε διπλωματικές προσπάθειες σε μία προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett είχε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ενώ μίλησε τηλεφωνικά και με τον Zelensky.
Πληροφορίες, που μεταδόθηκαν από την Jerusalem Post και τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ανέφεραν, πως ο Bennet είχε παροτρύνει την Ουκρανία να υποχωρήσει στη Ρωσία.
Η Ισραηλινή κυβέρνηση πρότεινε στον Zelensky τον ουκρανό Πρόεδρο να παραδοθεί αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.
Είναι το μόνο θέμα που δεν εξετάζουμε, ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας: Το Κίεβο δηλώνει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ελέγξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία την ενημέρωσε το Σάββατο 12/03 πως η Ρωσία σκοπεύει να αναλάβει τον πλήρη και μόνιμο έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, αλλά ότι η Ρωσία αργότερα το αρνήθηκε σύμφωνα με τον Guardian.
«Ο πρόεδρος της ουκρανικής διαχειρίστριας εταιρίας Energoatom του πυρηνικού σταθμού, Petro Kotin, ανέφερε σε επιστολή προς τον γενικό διευθυντή ότι σχεδόν 400 Ρώσοι στρατιώτες "είναι μονίμως παρόντες" (στη Ζαπορίζια)", πρόσθεσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.
Η ΙΑΕA ανακοίνωσε ότι η ουκρανική ρυθμιστική αρχή την είχε επίσης ενημερώσει ότι οι προσπάθειες για την επισκευή κατεστραμμένων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ συνεχίζονται και ότι οι γεννήτριες ντίζελ παρέχουν εφεδρική ισχύ σε συστήματα σχετικά με την ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ στέλνουν οπλισμό στην Ουκρανία

Νέα παρτίδα όπλων αποστέλλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Η νέα βοήθεια των ΗΠΑ για την Ουκρανία, η οποία εγκρίθηκε το Σάββατο (12/3/2022) από τον πρόεδρο Joe Biden, θα παράσχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων αντιτεθωρακισμένων, αντιαεροπορικών συστημάτων και φορητών όπλων, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβουν απάντηση οι δυτικές αποστολές όπλων προς το Κίεβο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Finincial Times .
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov δήλωσε το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 ότι «η τροφοδοσία της Ουκρανίας με όπλα από μια ολόκληρη σειρά χωρών» δεν είναι απλώς μια επικίνδυνη κίνηση, αλλά κάτι που μετατρέπει αυτές τις νηοπομπές σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα.

kyiv_map.JPG00_5.jpg

kyiv.JPG
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Putin με Macron και Scholz

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz είχαν μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο (12/3/2022) με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, την επομένη της συνόδου των Βερσαλλιών, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.
Οι τρεις ηγέτες είχαν ήδη μια τηλεφωνική συνδιάλεξη την Πέμπτη (10/3), κατά τη διάρκεια της οποίας η Γαλλία και η Γερμανία «αξίωσαν από τη Ρωσία μια άμεση κατάπαυση του πυρός».
Μετά τη συνάντησή τους στις 7 Φεβρουαρίου στο Κρεμλίνο, ο Macron είχε εννέα τηλεφωνικές συνομιλίες, περιλαμβανομένης εκείνης της περασμένης Πέμπτης, με τον Putin, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ελιζέ.

Putin κατά Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας στον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron και στον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz που του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης από αυτό που η Ρωσία ονομάζει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ο Putin έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τους δύο ηγέτες, για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων», για «απαγωγές αμάχων» και τη «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες.
«Ο Vladimir Putin παρότρυνε τον Macron και τον Scholz να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.
Επιπλέον, ο Putin ενημέρωσε τους Macron και Scholz σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Macron: Ο Putin δεν είναι πρόθυμος για τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κ
ατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας το Σάββατο (12/3/2022) με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και τον καγκελάριο της Γερμανίας Olaf Scholz , είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, Macron και Scholz επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, οι κατηγορίες του Vladimir Putin σχετικά με «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα», αντέδρασε το Ελιζέ, έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του Ρώσου προέδρου με τους Macron και Scholz.
Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επισήμανε η γαλλική προεδρία.

Kuleba: Έτοιμοι να διαπραγματευτούμε αλλά όχι να παραδοθούμε

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό του πολέμου τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχθεί κανένα τελεσίγραφο, δήλωσε το Σάββατο (12/3/2022) ο υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Renew Democracy Initiative, ο Kuleba. δήλωσε ότι θα σώζονταν ζωές αμάχων εάν η Ουκρανία είχε μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερα επιθετικά αεροσκάφη για να καταστρέψει μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς.
Πρόεδρος της Renew Democracy Initiative είναι ο Ρώσος τέως παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Garry Kasparov.
Kαταστράφηκε η πόλη Βολνοβάχα

Η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή, όμως οι μάχες συνεχίζονται εκεί, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να την περικυκλώσουν, δήλωσε το Σάββατο (12/3/2022) ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Pavlo Kyrylenko.

Δραματική η κατάσταση στην Μαριούπολη - Βομβαρδίστηκε ένα τζαμί

Η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, μετά από δώδεκα ημέρες πολιορκίας, πλέον βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες, ενώ τις τελευταίες ημέρες άνθρωποι τσακώνονται για τρόφιμα.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το Σάββατο 12/3 ότι βομβαρδίστηκε ένα τζαμί που φιλοξενούσε αμάχους, μεταξύ των οποίων Τούρκοι.
«Το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και της συζύγου του Ροξελάνα στη Μαριούπολη βομβαρδίστηκε από τους ρώσους εισβολείς», ανέφερε το υπουργείο με μήνυμα στο Twitter.
«Περισσότεροι από 80 ενήλικοι και παιδιά φιλοξενούνται εκεί, μεταξύ των οποίων τούρκοι πολίτες», πρόσθεσε, δίχως να διευκρινίσει πότε έγινε ο βομβαρδισμός.
Στο μεταξύ, η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι «απελπιστική», όπως προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
«Ο εχθρός εξακολουθεί να αποκλείει τη Μαριούπολη», δήλωσε την Παρασκευή 11/3 το βράδυ ο V. Zelensky, σημειώνοντας πως «τα ρωσικά στρατεύματα δεν άφησαν να μπει η βοήθειά μας στην πόλη», υποσχόμενος να προσπαθήσει άλλη μια φορά να μεταφερθούν εκεί το Σάββατο, τρόφιμα, νερό και φάρμακα. «Η πολιορκημένη Μαριούπολη είναι αυτή τη στιγμή η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη. 1.582 άμαχοι σκοτωμένοι σε 12 ημέρες, θαμμένοι μέσα σε κοινούς τάφους όπως αυτός», κατήγγειλε από την πλευρά του χθες, Παρασκευή, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, με μήνυμά του στο Twitter που συνοδευόταν από την φωτογραφία μιας τάφρου.

Φωτιές και εκτεταμένες ζημιές στη Μαριούπολη

Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν το πρωί του Σαββάτου (12/3/2022) δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε αστικές υποδομές και σε πολυκατοικίες σε όλη την πόλη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ιδιωτική αμερικανική εταιρία.
Η Maxar Technologies ανακοίνωσε ότι φαίνονται πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα της πόλης-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και δεκάδες πολυώροφες πολυκατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις φωτογραφίες αυτές.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba δήλωσε ότι η Μαριούπολη πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στη χώρα του, αλλά η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.
Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι στη Μαριούπολη σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και ενός αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή (11/3).
Δεν κατέστη άμεσα δυνατό για το Reuters να επαληθεύσει τον αριθμό των θυμάτων.

mariupol.JPG

Καταστράφηκαν αντικαρκινικό νοσοκομείο και κατοικίες στο Νικολάεφ

Τη Ρωσία για βομβαρδισμούς και την καταστροφή αντικαρκινικού νοσοκομείου και κτιρίων κατοικιών στη νότια πόλη Νικολάεφ, κατηγορούν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Στη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής γιατρό του νοσοκομείου, Maksim Beznosenko, αρκετές εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονταν στο νοσοκομείο, όμως κανείς δεν σκοτώθηκε, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο.
Σημειώνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει τις επιθέσεις τους στο Νικολάεφ, 470 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν την πόλη.
Επίσης, οι βομβαρδισμοί έπληξαν και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, στο οποίο βρίσκονταν ασθενείς, ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος.
«Βομβάρδισαν πολιτικές ζώνες, χωρίς κανέναν στρατιωτικό στόχο. Εδώ υπάρχει ένα νοσοκομείο, ένα ορφανοτροφείο, ένα οφθαλμολογικό κέντρο», όλα τους βρίσκονταν στη συνοικία Ινγκούλσκι, στο βόρειο τμήμα της πόλης, ανέφερε ο επικεφαλής του νοσοκομείου.

Ρωσικό υπ. Άμυνας: Μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί 3.491 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής

Στην Ουκρανία μέχρι στιγμής τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει 3.491 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, δήλωσε το Σάββατο 12/3 ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Konashenkov τόνισε πως οι Ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν την επίθεση στην Ουκρανία σε ένα ευρύ μέτωπο».
Σημειώνεται ότι το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επαληθεύσει τη δήλωσή του.
1_108.jpg

Πάνω από 2,5 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ουκρανία, από τους οποίους 116.000 είναι πολίτες τρίτων χωρών, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους αριθμούς που δόθηκαν στις 11/3 στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη.
Σ' αυτούς προστίθενται περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, F. Grandi.
Οι πρόσφυγες κατευθύνονται οι περισσότεροι προς την Πολωνία , η οποία υπολογίζει, σύμφωνα με τους συνοριοφύλακές της, ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα από τις 24 Φεβρουαρίου.
Capture123.JPG
1_13.png


Διάψευση από Λευκορωσία

Η Λευκορωσία δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, όμως στέλνει πέντε τακτικές μονάδες τάγματος στα σύνορά της εκ περιτροπής για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις που έχουν ήδη σταθμεύσει εκεί, δήλωσε το Σάββατο (12/3/2022) ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας Viktor Gulevich.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας προειδοποίησε τη Λευκορωσία να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, λέγοντας πως το Κίεβο επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση προς τη Λευκορωσία παρά το γεγονός ότι η χώρα χρησιμοποιείται ως σημείο απογείωσης για τα ρωσικά αεροσκάφη.
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η μεταφορά στρατευμάτων δεν συνδέεται επ΄ουδενί με οποιαδήποτε προετοιμασία και ειδικά όχι με τη συμμετοχή των Λευκορώσων στρατιωτών στις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ουκρανικό έδαφος», τόνισε ο Gulevich.

Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, και ότι είναι «καταστροφική» σε ορισμένες πόλεις, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.
«Η κατάσταση στην Ουκρανία, δυστυχώς, συνεχίζει να επιδεινώνεται γρήγορα και, σε ορισμένες πόλεις, έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις», δήλωσε ο στρατηγός Mikhail Mizintsev, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι: Οι Ρώσοι ετοιμάζουν ψευδοδημοψήφισμα στη Χερσώνα

Οι Ρώσοι θέλουν να σκηνοθετήσουν ένα δημοψήφισμα για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας στη Χερσώνα, πόλη κοντά στην Κριμαία, την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στις 3 Μαρτίου, όπως κατηγόρησαν το Σάββατο 12/03 αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι.
"Μετά το σενάριο του 2014, οι Ρώσοι προσπαθούν απεγνωσμένα να οργανώσουν ένα ψεύτικο 'δημοψήφισμα' για μια ψεύτικη 'λαϊκή δημοκρατία' στη Χερσώνα", έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Kuleba.
Αναφερόταν στο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Κριμαία το 2014 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, που θεωρείται παράνομη από το Κίεβο και τους Δυτικούς.
"Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμιά λαϊκή υποστήριξη, αυτό θα είναι εξ ολοκλήρου σκηνοθετημένο", προέβλεψε, ζητώντας να επιβληθούν "αυστηρές κυρώσεις" κατά της Ρωσίας, εάν αυτό συμβεί.
"Επί του παρόντος, οι εισβολείς καλούν τους βουλευτές του περιφερειακού συμβουλίου για να τους προτείνουν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μια 'ανεξάρτητη δημοκρατία'", αναφέρει στο Telegram η αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ουκρανικου κοινοβουλίου Λιουντμίλα Ντενισόβα.
Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης