Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκλεισαν οι δύο κορυφαίοι προμηθευτές νέον της Ουκρανίας – Επιστροφή στα προβλήματα για τη βιομηχανία τσιπ

Έκλεισαν οι δύο κορυφαίοι προμηθευτές νέον της Ουκρανίας – Επιστροφή στα προβλήματα για τη βιομηχανία τσιπ
Οι δύο κορυφαίοι προμηθευτές νέον της Ουκρανίας, που παράγουν το μισό της παγκόσμιας προσφοράς, σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους
Σχετικά Άρθρα

Οι δύο κορυφαίοι προμηθευτές νέον της Ουκρανίας, οι οποίοι παράγουν περίπου το μισό της παγκόσμιας προσφοράς του βασικού αυτού συστατικού για την παραγωγή τσιπ, σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους, λόγω του πολέμου.
Το γεγονός αυτό ενδέχεται να αυξήσει τις και να επιδεινώσει το πρόβλημα της έλλειψης ημιαγωγών.
Περίπου το 45% έως 54% της παγκόσμιας προσφοράς νέον που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ημιαγωγών, προέρχεται από δύο ουκρανικές εταιρείες, την Ingas και την Cryoin, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε στοιχεία της εταιρείας έρευνας αγοράς Techcet.
Η παγκόσμια κατανάλωση νέον για την παραγωγή τσιπ έφτασε τους περίπου 540 μετρικούς τόνους πέρυσι, εκτιμά η Techcet.
Και οι δύο ουκρανικές εταιρείες έχουν όμως διακόψει τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με εκπροσώπους τους με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία.
Η αναστολή των δραστηριοτήτων των δύο ουκρανικών εταιρειών σκιάζει την παγκόσμια παραγωγή τσιπ, που ταλανίζεται ήδη από ελλείψεις λόγω της πανδημίας του covid 19 η οποία ενίσχυσε τη ζήτηση για κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και σταδιακά αυτοκίνητα, υποχρεώνοντας ορισμένες εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή τους.
Αν και οι εκτιμήσεις σχετικά με το ποσό των αποθεμάτων νέον που διατηρούν οι κατασκευαστές τσιπ ποικίλουν, η παραγωγή τσιπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας κρατήσει πολύ, αναφέρει ο Angelo Zino, αναλυτή της CFRA.
«Εάν τα αποθέματα εξαντληθούν ως τον Απρίλιο και οι κατασκευαστές τσιπ δεν έχουν κλειδώσει παραγγελίες νέον σε άλλες περιοχές του κόσμου, τελικά θα έχουν μείζον πρόβλημα στην αλυσίδα εφοδιασμού και αδυναμία παραγωγής του τελικού προϊόντος για πολλούς βασικούς πελάτες», είπε.
Πριν από την γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ingas παρήγαγε 15.000 έως 20.000 κυβικά μέτρα νέον το μήνα για πελάτες στην Ταϊβάν, την Κορέα, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, με περίπου το 75% να πηγαίνει στις βιομηχανία τσιπ, είπε ο Nikolay Avdzhy, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της εταιρείας. σε e mail στο Reuters.
Η εταιρεία εδρεύει στη Μαριούπολη, η οποία είναι υπό την πολιορκία του ρωσικού στρατού.
Η Cryoin, η οποία παρήγαγε περίπου 10.000 έως 15.000 κυβικά μέτρα νέον το μήνα και βρίσκεται στην Οδησσό, διέκοψε τη λειτουργία της στις 24 Φεβρουαρίου όταν άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, προκειμένου να μην διακυβεύσει την ασφάλεια των υπαλλήλων της.
Σύμφωνα με τη Lita Shon-Roy, πρόεδρο της Techcet, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές chip, όπως η Intel, η Samsung και η TSMC, έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη και πρόσβαση σε αποθέματα που μπορεί να τους καλύπτουν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, δύο μήνες ή περισσότερο», είπε.
Ωστόσο, πολλές άλλες εταιρείες παραγωγής τσιπ μικρότερου μεγέθους μπορεί να έχουν πρόβλημα, καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης