Τελευταία Νέα
Αυτοκίνητο

Κίνα: Η παγκόσμια έλλειψη σε τσιπ πλήττει την αυτοκινητοβιομηχανία

Κίνα: Η παγκόσμια έλλειψη σε τσιπ πλήττει την αυτοκινητοβιομηχανία

Φρένο στην κινέζικη αγορά αυτοκινήτου - Αναμένεται μικρή ανάκαμψη το επόμενο τρίμηνο

Μια παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών (τσιπ) πλήττει την παραγωγή αυτοκινήτων στην Κίνα, θέτοντας σε κίνδυνο την ελπίδα ότι η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο θα μπορούσε να ηγηθεί της ανάκαμψης στον τομέα, προειδοποιούν στελέχη της βιομηχανίας.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο έπρεπε να προσαρμόσουν τις γραμμές συναρμολόγησης λόγω των ελλείψεων, που οφείλονται σε καθυστερήσεις στην κατασκευή που ορισμένοι κατασκευαστές ημιαγωγών κατηγορούν για μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη από την πανδημία.
Η Volkswagen AG, η μεγαλύτερη ξένη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας που ελπίζει να πουλήσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια οχήματα στη χώρα, δήλωσε ότι η κατάσταση δεν είχε βελτιωθεί το δεύτερο τρίμηνο.
Ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου στην Κίνα, Stephan Woellenstein, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόση παραγωγή θα μπορούσε να χάσει η Volkswagen, λόγω της έλλειψης τσιπ.
«Είναι σαν μια τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο επικεφαλής της BMW στην Κίνα, Jochen Goller στο σόου της Σαγκάης, προσθέτοντας ότι η έλλειψη άσκησε πίεση στις αγορές της BMW. Ωστόσο, είπε ότι η BMW δεν είχε μειώσει την παραγωγή λόγω του προβλήματος, καθώς έκανε πρώιμες παραγγελίες μάρκες.
Ο William Li, διευθύνων σύμβουλος της Nio, δήλωσε ότι αναμένει αρνητικό αντίκτυπο από την έλλειψη τσιπ στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων το δεύτερο τρίμηνο.

Τους χάλασαν τα σχέδια

Στην αγορά της Κίνας, όπου πωλήθηκαν πάνω από 25 εκατομμύρια οχήματα πέρυσι, είχαν στραμμένα τα βλέμματα για πωλήσεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι Volkswagen και General Motors, μετά το πλήγμα που υπέστη παγκοσμίως ο κλάδος από την πανδημία.
Σε μειονεκτική θέση όμως, εμφανίζεται πλέον και η Κίνα καθώς τα νέα για μειωμένη παραγωγή και διάθεση τσιπ έκαναν ήδη την εμφάνισή τους από πέρυσι. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά σε εργοστάσιο κατασκευής τσιπ της Renesas Electronics στην Ιαπωνία.
Το 2019, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιπροσώπευαν περίπου το ένα δέκατο της αγοράς ημιαγωγών 429 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον McKinsey, με τους NXP Semiconductor, Infineon και Renesas να είναι μεταξύ των βασικών προμηθευτών του κλάδου.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Nissan Motor, Ford Motor και Nio δήλωσαν ότι έχουν μειώσει την παραγωγή λόγω έλλειψης τσιπ.
Η μειωμένη παραγωγή τσιπ έπληξε την κινεζική αγορά κατά 5% έως 8% τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, αναμένοντας πτωτικές τάσεις από το επόμενο τρίμηνο με αποτέλεσμα τα εγχώρια αποθέματα σε αυτοκίνητα να συνεχίσουν να μειώνονται, με κάποια μοντέλα ίσως και να εξαντλούνται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης