Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο «άλμα» 22% στις τιμές των τροφίμων προβλέπει ο ΟΗΕ - Είχαν αύξηση 20,7% κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2022

Νέο «άλμα» 22% στις τιμές των τροφίμων προβλέπει ο ΟΗΕ - Είχαν αύξηση 20,7%  κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2022
Νέα άνοδο των τιμών των τροφίμων και των ζωοτροφών κατά 22% προβλέπει για τους επόμενους μήνες ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ
Σχετικά Άρθρα

Έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, (FAO) αποτυπώνει τις εκτεταμένες συνέπειες του πολέμου στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, με τον αντίκτυπο να εκτείνεται πολύ πέρα από την επόμενη σεζόν, αναφέρει το Bloomberg.
Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα δέκατο όλων των θερμίδων που διακινούνται παγκοσμίως και αυτές οι ροές έχουν καταπνιγεί από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στα τέλη του περασμένου μήνα.
Το αυξανόμενο κόστος παραγωγής σημαίνει ότι άλλες χώρες θα είναι σε θέση μόνο εν μέρει να αντισταθμίσουν την «ξαφνική και απότομη μείωση» των εξαγωγών σιτηρών και ηλίανθου στη Μαύρη Θάλασσα την ερχόμενη σεζόν 2022-2023, δήλωσε ο FAO.
Αυτό πιθανότατα θα ωθήσει τις διεθνείς τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών κατά 22% υψηλότερα και ένα «σημαντικό» χάσμα προσφοράς θα παραμείνει στο μέλλον, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και η ενέργεια παραμείνει ακριβή.
«Οι πιθανές διαταραχές στις γεωργικές δραστηριότητες αυτών των δύο μεγάλων εξαγωγέων βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσαν να κλιμακώσουν σοβαρά την επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως», δήλωσε ο Qu Dongyu, γενικός διευθυντής του FAO, προσθέτοντας ότι η πείνα μπορεί επίσης να αυξηθεί στην Ουκρανία.
«Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και των εισροών είναι ήδη υψηλές και ασταθείς»
Επιπλέον, ορισμένα χωράφια βυθίζονται σε ζώνες συγκρούσεων και οι παραγωγοί είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη διάδοση λιπασμάτων και χημικών.
Η ρωσική παραγωγή δεν είναι πιθανό να έχει μεγάλες επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα, αλλά το αγροτικό εισόδημα θα μπορούσε να μειωθεί από τις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων, που επιβαρύνουν τις μελλοντικές συγκομιδές.
Ο πόλεμος έχει επίσης πυροδοτήσει ένα κύμα προστατευτισμού καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να εξασφαλίσουν εγχώριες προμήθειες τροφίμων.
Ο FAO προέτρεψε τα έθνη να διατηρήσουν τη ροή του εμπορίου, τονίζοντας ότι τέτοιοι εμπορικοί φραγμοί θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την άνοδο των τιμών στις διεθνείς αγορές.
unnamed_2_4.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης