Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει η Ρωσία για βιολογικά όπλα στην Ουκρανία - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Επιμένει η Ρωσία για βιολογικά όπλα στην Ουκρανία - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η ρωσική αποστολή ζήτησε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 11 Μαρτίου για να συζητηθούν οι στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στο έδαφος της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει την Παρασκευή 11/03/2022 κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, λένε διπλωμάτες, προκειμένου να συζητήσουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας, που γίνονται χωρίς στοιχεία, για αμερικανικές «βιολογικές δραστηριότητες» στην Ουκρανία- μια κίνηση που χαρακτηρίζεται από την Ουάσινγκτον ως απόπειρα χειραγώγησης.
«Η ρωσική αποστολή ζήτησε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 11 Μαρτίου για να συζητηθούν οι στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στο έδαφος της Ουκρανίας» είπε ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη μέσω Twitter.
Οι ΗΠΑ την Τετάρτη διέψευσαν τους ανανεωμένους ρωσικούς ισχυρισμούς πως η Ουάσινγκτον λειτουργούσε εργαστήρια βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τους «γελοίους» και σημειώνοντας πως η Μόσχα ίσως να προετοιμάζεται για χρήση χημικού ή βιολογικού όπλου.
«Αυτό είναι ακριβώς το είδος προσπάθειας για προβοκάτσια που έχουμε προειδοποιήσει ότι ίσως άρχιζε η Ρωσία για να δικαιολογήσει μια επίθεση με βιολογικά ή χημικά όπλα» είπε η  εκπρόσωπος της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ την Πέμπτη.
«Η Ρωσία έχει ένα καλά καταγεγραμμένο ιστορικό χρήσης χημικών όπλων και διατηρεί εδώ και πολύ καιρό πρόγραμμα βιολογικών όπλων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου...δεν θα αφήσουμε τη Ρωσία να τη γλιτώσει κάνοντας “gaslighting” (χειραγώγηση/ παραπλάνηση)» πρόσθεσε η ίδια.
Αργά την Τρίτη η Ρωσία επανέλαβε τις κατηγορίες πως οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ουκρανικά εργαστήρια για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων. Τέτοιου είδους ισχυρισμοί στα ρωσικά ΜΜΕ είχαν αυξηθεί εν όψει της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έγιναν τελευταία και από την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova.

Η παραδοχή της Victoria Nuland για τις εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας

«Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας και είμαστε πράγματι ανήσυχοι αυτό το διάστημα για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να αποπειραθούν να τις καταλάβουν», παραδέχθηκε η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, Viktoria Nuland, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.
«Συνεργαζόμαστε κατά συνέπεια με τους Ουκρανούς για τους τρόπους να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα υλικά που συνδέονται με αυτή την έρευνα να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων», πρόσθεσε.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Marco Rubio τόνισε ότι η «ρωσική προπαγάνδα» μιλά περί υποτιθέμενου ουκρανικού «σχεδίου» να χρησιμοποιηθούν «βιολογικά όπλα στη χώρα σε συντονισμό με το NATO».
«Αν σημειωνόταν περιστατικό ή επίθεση με βιολογικό ή χημικό όπλο στην Ουκρανία, θα ήταν 100% καθαρό για εσάς πως δράστες ήταν οι Ρώσοι;» ρώτησε ο γερουσιαστής την αξιωματούχο.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου», και «αυτή είναι κλασική ρωσική τεχνική, να κατηγορούν άλλους για αυτό που έχουν σκοπό να κάνουν οι ίδιοι», του απάντησε η Nuland.

www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης