Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ερευνητές Ισπανίας: Άχρηστες οι μάσκες, δεν προστάτευσαν από την μετάδοση του κορωνοϊού - Το παράδειγμα των παιδιών

Ερευνητές Ισπανίας: Άχρηστες οι μάσκες, δεν προστάτευσαν από την μετάδοση του κορωνοϊού - Το παράδειγμα των παιδιών
Η επιβολή μάσκας στα σχολεία «δεν συσχετίστηκε με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ή μετάδοση του SARS-CoV-2, υποδηλώνοντας ότι αυτή η παρέμβαση δεν ήταν αποτελεσματική», έγραψαν οι ερευνητές στο έγγραφο
Σχετικά Άρθρα

Η επιβολή μάσκας στα παιδιά στην Ισπανία, με αφορμή τα μέτρα της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν συνδέονταν με χαμηλότερο ποσοστό κρουσμάτων ή μετάδοσης, διαπίστωσαν ερευνητές σε νέα έρευνα που διεξήχθη στη χώρα.
Ειδικότερα, τα παιδιά 6 ετών και άνω στην Καταλονία, μια περιοχή της Ισπανίας, έπρεπε να φορούν μάσκες μόλις ανοίξουν ξανά τα σχολεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Οι ερευνητές συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης του COVID-19 σε μεγαλύτερα παιδιά με μικρότερα παιδιά για να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν εάν η υποχρεωτικότητα των μασκών ήταν αποτελεσματική στον στόχο της μείωσης της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στα σχολεία.
Η αναδρομική μελέτη εντόπισε ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό κρουσμάτων στην προσχολική ηλικία, όπου δεν υπήρχαν μέτρα επιβολής της μάσκας σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ομάδες που έπρεπε να φορούν μάσκες.
Τα πεντάχρονα παιδιά, για παράδειγμα, είχαν επίπτωση 3,1%, ενώ τα 6χρονα είχαν επίπτωση 3,5%
Η επιβολή μάσκας στα σχολεία «δεν συσχετίστηκε με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ή μετάδοση του SARS-CoV-2, υποδηλώνοντας ότι αυτή η παρέμβαση δεν ήταν αποτελεσματική», έγραψαν οι ερευνητές στο έγγραφο.
«Η μελέτη δείχνει ότι δεν υπήρξε σημαντική μείωση στη μετάδοση στα μαθήματα που ήταν καλυμμένα (6 έως 11 ετών) σε σύγκριση με εκείνα που δεν ήταν (3 έως 5)», είπε η Clara Prats, μία από τις συγγραφείς,  σύμφωνα με τους The Epoch Times.
Τα δεδομένα που αναλύθηκαν προήλθαν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η «ηλικιακή εξάρτηση» ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα σχολεία.
Με άλλα λόγια, όσο μεγαλώνει ένα παιδί, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει μια ανοσολογική απόκριση σαν του ενήλικα.
Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, οι ενήλικες είναι πιο πιθανό από τα παιδιά να προσβληθούν από συμπτωματικά κρούσματα COVID-19.
Οι Ισπανοί ερευνητές είπαν επίσης ότι επειδή τα μικρά παιδιά είναι πιθανό να μολυνθούν με άλλους κορωνοϊούς, θα έχουν περισσότερα διασταυρούμενα αντιδραστικά Τ κύτταρα, έναν τύπο κυττάρου που προστατεύει από τον COVID-19.
«Η διαβάθμιση ηλικίας στη μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι το κλειδί για την κατανόηση αυτών των αποτελεσμάτων, και αυτό σχετίζεται κυρίως με την ισχυρή/ισχυρή έμφυτη ανοσολογική απόκριση στα αναπνευστικά κύτταρα του βλεννογόνου που έχουν τα μικρότερα παιδιά σε σύγκριση με μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες », είπε ο Antoni Soriano-Andres, ένας άλλος από τους συγγραφείς.
Η μελέτη προστίθεται σε ένα σύνολο ερευνών που δείχνει ανάμεικτα αποτελέσματα αναφορικά με τις μάσκες.
Ο Δρ. Quique Bassat, ένας από τους συγγραφείς, ισχυρίστηκε ότι η διαβάθμιση ηλικίας σημαίνει ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μάσκες λειτουργούσαν καλά, αλλά ο Δρ Jonathan Darrow, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που ανέλυσε μελέτες για τις μάσκες το 2021 , διαφώνησε.
«Αυτή είναι μια ακόμη μελέτη που αποτυγχάνει να παράσχει καλά στοιχεία ότι οι μάσκες μειώνουν ουσιαστικά τη μετάδοση, και αυτό υποδηλώνει ότι εάν μειώνουν τη μετάδοση, δεν τη μειώνουν πολύ», είπε ο Darrow.
«Φυσικά, είναι πάντα πιθανό σε κάποιο άλλο πλαίσιο οι μάσκες να λειτουργούν καλύτερα (π.χ. καλύτερες μάσκες, καλύτερη συμμόρφωση, λιγότερο άγγιγμα προσώπου κ.λπ.).»

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης