Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποκαλύπτουν την έκθεσή τους στη Ρωσία - Θα γράψουν ζημιές που θα αναστείλουν τα μερίσματα

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποκαλύπτουν την έκθεσή τους στη Ρωσία - Θα γράψουν ζημιές που θα αναστείλουν τα μερίσματα

Οι ζημιές που θα γράψουν δεν απειλούν τη σταθερότητά τους, αλλά θα αναστείλουν τη διανομή μερίσματος

Σχετικά Άρθρα

H Credit Suisse ανακοίνωσε ότι στα τέλη του 2021 η έκθεσή στη Ρωσία έφτανε τα 1,6 δισ. ελβετικά φράγκα, καθιστάμενη έτσι η τελευταία ευρωπαϊκή τράπεζα που αποκάλυψε το μέγεθος των πιθανών ζημιών της από τον πόλεμο Ρωσίας –Ουκρανίας και κυρίως τις δυτικές κυρώσεις που έχουν αποκλείσει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas έχουν επίσης αποκαλύψει ότι έχουν έκθεση αξίας κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ στη Ρωσία.
Αυτό σημαίνει ότι σε ένα ακραίο σενάριο, οι τράπεζες θα μπορούσαν να γράψουν ζημιές αρκετών δις ευρώ αν η Μόσχα κατάσχει περιουσιακά στοιχεία και οι κυρώσεις καταστήσουν άνευ αξίας τίτλους που σχετίζονται με τη Ρωσία.
Η Deutsche Bank δήλωσε ότι η έκθεσή της στον πιστωτικό κίνδυνο στη Ρωσία και την Ουκρανία ήταν 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι μείωσε περαιτέρω την έκθεσή της στη Ρωσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Οι δυτικές εταιρείες αποχώρησαν μαζικά από τη Ρωσία καθώς οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις με στόχο να περιορίσουν την πρόσβαση της Μόσχας σε χρηματοδότηση ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση».
Τράπεζες, ασφαλιστικές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, που σπάνια κάνουν πολιτικές δηλώσεις, έχουν προσπαθήσει να πάρουν αποστάσεις από τη Ρωσία και να αποτιμήσουν το άνοιγμά τους, καθώς η πολεμική σύγκρουση μπαίνει στην τρίτη της εβδομάδα.
Ενώ οι πιθανές ζημιές που ενδέχεται να καταγράψουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι αρκετά μεγάλες ώστε να απειλήσουν τη σταθερότητά τους, αναλυτές και επενδυτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να εκτροχιάσουν τα σχέδιά τους για ανάκαμψη και να σταματήσουν τις πληρωμές μερισμάτων.
Η σύγκρουση επίσης εκτιμάται ότι θα ανατρέψει το προγραμματισμό των αυξήσεων επιτοκίων που σχεδίαζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Credit Suisse παρουσίασε για πρώτη φορά αναλυτικά την καθαρή πιστωτική της έκθεση στο τέλος του έτους στη Ρωσία, η οποία περιελάμβανε δανεισμό σε πλούσιους πελάτες, καθώς και χρηματοδοτήσεις εμπορικών συναλλαγών και επενδυτικής τραπεζικής.

Φόβος για κυβερνοεπιθέσεις

Εν τω μεταξύ, η BNP Paribas έχει αποκόψει το προσωπικό της με έδρα τη Ρωσία από τα εσωτερικά συστήματα υπολογιστών της, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την άμυνά της έναντι κάθε πιθανής επίθεσης στον κυβερνοχώρο, σε μια άλλη ένδειξη για το πώς η σύγκρουση μπορεί να πλήξει τα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η γαλλική τράπεζα πιστεύεται ότι είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που απέκλεισε το προσωπικό της στη Μόσχα από τα δίκτυα πληροφορικής της, έχει επίσης θέσει υπαλλήλους σε άλλα μέρη σε υψηλή επιφυλακή για απειλές στον κυβερνοχώρο που θα προέλθουν από τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης