Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση μετά το ράλι στις αγορές, λόγω ΕΚΤ και Ουκρανίας - Ο DAX -2,7%, το brent στα 116 δολ.

Πτώση μετά το ράλι στις αγορές, λόγω ΕΚΤ και Ουκρανίας - Ο DAX -2,7%, το brent στα 116 δολ.
H EKT εξέπληξε στις αγορές ανακοινώνοντας αλλαγές στις μηνιαίες αγορές μέσω του ΑPP
Σχετικά Άρθρα
Κλιμακώνονται οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την απόφαση-έκπληξη από την ΕΚΤ για επιτάχυνση του QE, αλλά και την άκαρπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλλεια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε πτώση 2,12%, ύστερα από ράλι στην προηγούμενη συνεδρίαση, κατά την οποία ο δείκτης αναφοράς κατέγραψε την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 3,17% στις 13.408 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 1,45% στις 7.086 μονάδες.
Στις 6.192 μονάδες με πτώση 3,06% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 4,10% στις 22.911 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματευόταν με πτώση 1,29% στις 8.057 μονάδες.
Στο ταμπλό, oι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, ενώ οι μετοχές των εταιριών ακινήτων και υγείας κατέγραψαν μικρές απώλειες.
Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών κινήθηκαν ανοδικά στην αρχή της συνεδρίασης.
Κλειστό παραμένει το χρηματιστήριο της Μόσχας.
Το ρούβλι ανακάμπτει στα 119,842 ανά δολάριο.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν πτώση 1%.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) υποχωρεί 7% στα 144 ευρώ.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να σημειώνει κέρδη 4% στα 113,39 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο 5% και τα 116,62 δολ. το βαρέλι.
DAX_4.JPG
Επιταχύνει το QE η ΕΚΤ

Σε αλλαγές των μηνιαίων αγορών ομολόγων μέσω του προγράμματος APP για τους επόμενους μήνες, προχώρησε η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου από το QE το γ΄τρίμηνο του 2022, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκπλήσσοντας τις αγορές.
Συγκεκριμένα, οι μηνιαίες αγορές θα ανέλθουν σε 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ θα επιβραδυνθούν στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022, κίνηση την οποία δεν ανέμεναν οι αγορές.
Φαίνεται ότι η ΕΚΤ «βιάζεται» να λάβει αποφάσεις για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και δεν χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.

Η ΕΚΤ αναφέρει επίσης ότι είναι πιθανή η λήξη του προγράμματος APP το τρίτο τρίμηνο του 2022.
«Εάν τα εισερχόμενα στοιχεία στηρίζουν την προσδοκία ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν θα εξασθενήσουν ακόμη και μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων μας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ολοκληρώσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP το τρίτο τρίμηνο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αναπροσάρμοσε τη φρασεολογία της όσον αφορά την ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων, σημειώνοντας ότι η όποια αναπροσαρμογή θα συμβεί «κάποιο διάστημα» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και θα είναι σταδιακή.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ χαρακτήρισε «πρόβλημα» για την Ευρώπη, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης