Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνειδητοποίησαν την πραγματικότητα και κούνησαν μαντίλι στο ΝΑΤΟ - Μετά την υστερία... η οπισθοχώρηση

Συνειδητοποίησαν την πραγματικότητα και κούνησαν μαντίλι στο ΝΑΤΟ - Μετά την υστερία... η οπισθοχώρηση
Από την υστερική ρητορεία κατά της Ρωσίας περάσαμε στη… συνειδητοποίηση της πραγματικότητας
Σχετικά Άρθρα

Με το που μπήκαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία άρχισε ταυτόχρονα μια άνευ προηγουμένου αντιρωσική προπαγάνδα.
Η Δύση «καταριόταν» οτιδήποτε ρωσικής προέλευσης, ακόμη και τον Τσαϊκόφσκι.
Αίφνης, σχεδόν όλοι μιλούσαν για μια νέα «ζωή» και σκοπό που απέκτησε το ΝΑΤΟ, ότι οι ευρωατλαντικές χώρες, τα κράτη της ΕΕ συσπειρώνονται κατά της Ρωσίας υπερβαίνοντας τις διαφορές τους. Από την Γεωργία έως τη Σουηδία οι «φωνές» για ένταξη στο ΝΑΤΟ ή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυνάμωναν συνεχώς.

Έξι μέρες κράτησε το «θαύμα»…

Από την υστερική ρητορεία κατά της Ρωσίας περάσαμε στη… συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Ταυτόχρονα φάνηκε φως στο βάθος του τούνελ με τερματισμό του πολέμου και συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας.
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Anderson χθες 8 Μαρτίου εκτόξευσε «ρουκέτα» δηλώνοντας ότι αίτημα της Σουηδίας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα αποσταθεροποιούσε την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη και το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και της περιοχής είναι να έχει μια σταθερή και διαφανή εξωτερική πολιτική…
Ο δε πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky έσπευσε με τη σειρά του να φανεί διαλλακτικός και ισχυρίστηκε ότι δεν ζητά την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ενώ λίγες μέρες πριν υπερθεμάτιζε υπέρ της ένταξης όσο το δυνατόν ταχύτερα.
Η δε Ρωσία «ανταποκρίθηκε» και έστειλε στη διεθνή κοινότητα μήνυμα που αναπτερώνει τις ελπίδες για σχετικά γρήγορη επίλυση της κρίσης.
Σήμερα 9 Μαρτίου 2022 η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova εξέπληξε δηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν στοχεύει στην ανατροπή της κυβέρνησης Zelensky ή την καταστροφή των υποδομών της χώρας και επανέλαβε ότι στόχος της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι να προστατεύσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Lugansk και να αποστρατιωτικοποιήσει την Ουκρανία και να εξαλείψει τη στρατιωτική απειλή για τη Ρωσία, η οποία – όπως είπε – προκύπτει από την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πεδίο σύγκλισης φαίνεται ότι διαμορφώνονται: Η Ουκρανία εκτός πολιτικών και στρατιωτικών μπλοκ (ΝΑΤΟ και ΕΕ). Το ερώτημα είναι πως θα υπάρξει λύση στο μείζον θέμα του Donetsk και Lugansk. Αναλυτές εκτιμούν ότι η λύση μπορεί να βρεθεί με παράλληλα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία και τις δυο αυτές περιοχές. Αν δηλαδή οι Ουκρανοί «θέλουν» τις περιοχές αυτές ως μέρος της Ουκρανίας αλλά με ευρύτατη αυτονομία – σημείο που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ομοσπονδοποίησης- και αν οι ρωσόφωνοι του Donetsk και του Lugansk θέλουν να (επαν)ενταχθούν στην Ουκρανία ή να παραμείνουν ανεξάρτητες…
Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσβατος.
Ωστόσο ήδη διαφάνηκαν οι δρόμοι για μια συμφωνία.
Το ερώτημα είναι εάν αυτοί στη Δύση που θέλουν να γονατίσουν μια και καλή την Ρωσία θα συνεχίσουν να έχουν ισχύ και να επηρεάζουν αποφασιστικά τα κέντρα εξουσίας.

Ανδρέας Πετσίνης
a.petsinis@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης