Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κομισιόν απειλεί να δεσμεύσει στις εγκαταστάσεις της Gazprom στην Ευρώπη

Η Κομισιόν απειλεί να δεσμεύσει στις εγκαταστάσεις της Gazprom στην Ευρώπη
Η ΕΕ θα μπορούσε να αναγκάσει την Gazprom να πουλήσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της στην ΕE
Σχετικά Άρθρα
Η ΕΕ θα μπορούσε να αναγκάσει την Gazprom να πουλήσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της στην Ενωση, όπως έχει ήδη υποστηρίξει, αφού η ρωσική εταιρεία απέτυχε να τις γεμίσει πριν από τον χειμώνα συμβάλλοντας στην αύξηση των τιμών, γράφουν οι Financial Times.
Η επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson είπε ότι οι Βρυξέλλες έχουν τη δυνατότητα να νομοθετήσουν έτσι ώστε οι εν λόγω δεξαμενές να χαρακτηριστούν εθνική υποδομή κρίσιμης σημασίας.
Αυτό θα επέτρεπε στις ρυθμιστικές αρχές να αξιολογήσουν εάν ένας ιδιοκτήτης εκτός ΕΕ «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού», σύμφωνα με σχετική πρόταση που μόλις δημοσιεύθηκε.
«Η εταιρεία επιδεικνύει ασυνήθιστη επιχειρηματική συμπεριφορά.
Το μέσο επίπεδο πλήρωσης των εγκαταστάσεων της Gazprom στην ΕΕ είναι περίπου 16%, ενώ οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις πλην Gazprom φτάνουν το 44%», ανέφερε το έγγραφο.
Ο ρωσικός κολοσσός διαθέτει οκτώ εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε πέντε χώρες της ΕΕ.
Η επίτροπος έθεσε στόχο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου το ποσοστό αποθήκευσης στην ΕΕ να αγγίξει το 90%, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική εξάρτηση από τις προμήθειες της Gazprom.
Οπως είπε στους δημοσιογράφους, οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους διαχειριστές που δεν συνεργάζονται να προχωρήσουν σε πωλήσεις.
Το μέτρο είναι μέρος ενός σχεδίου να μειωθούν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα εντός ενός έτους.
Η Μόσχα προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και περίπου το 25% του αργού πετρελαίου της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης