Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Αποχωρούν Visa και η Mastercard – Απάντηση με στροφή στις τράπεζες της Κίνας

Ρωσία: Αποχωρούν Visa και η Mastercard – Απάντηση με στροφή στις τράπεζες της Κίνας

Κάθε μία από τις εταιρείες παράγει περίπου το 4% του τζίρου της στη Ρωσία

Σχετικά Άρθρα

Αναστέλλουν τη λειτουργία τους στη Ρωσία η Visa και η Mastercard, σε μία κίνηση που απομονώνει περαιτέρω την οικονομία της χώρας από την διεθνή κοινότητα, έπειτα από την απόφαση του Vladimir Putin για εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022.
Η Visa επικαλέστηκε «την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα απαράδεκτα γεγονότα που εκτυλίσσονται», ενώ η Mastercard απέδωσε την κίνησή της «στην πρωτοφανή φύση της σύγκρουσης και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον».
Κάθε μία από τις εταιρείες παράγει περίπου το 4% του τζίρου της στη Ρωσία.

Τι αποφασίστηκε 

Η απόφασή τους έρχεται μερικές ώρες αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κάλεσε τις επιχειρήσεις να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με Αμερικανούς βουλευτές.
Η Visa και η Mastercard ανακοίνωσαν ότι οι συναλλαγές με τις κάρτες τους που έχουν εκδοθεί στη Ρωσία δεν θα πραγματοποιούνται πλέον έξω από τη χώρα, ενώ όσες κάρτες έχουν εκδοθεί έξω από τη Ρωσία δεν θα γίνονται δεκτές στο σύστημα τω εμπόρων τους ή στα ATM εντός της χώρας.

Εκκαθάριση των συναλλαγών

Όσοι καταναλωτές έχουν κάρτα Visa που εκδόθηκε στη Ρωσία, μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν για προϊόντα και υπηρεσίες στη χώρα, όμως η εταιρεία δεν θα εκκαθαρίζει τη συναλλαγή.
Αυτό θα πρέπει να γίνει από το εθνικό σύστημα πληρωμής καρτών της Ρωσίας.
Τα προϊόντα των Visa και Mastercard που έχουν εκδοθεί από ρωσικές τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι να λήξουν, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σε ανακοίνωσή της.

Τέλος και το PayPal

Την αναστολή των υπηρεσιών της στη Ρωσία είχε ανακοινώσει και η PayPal το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022, μπαίνοντας στη μακρά λίστα των εταιρειών που αποχωρούν από τη χώρα, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, αναστέλλουμε τις υπηρεσίες της PayPal στη Ρωσία», αναφέρει ο CEO της εταιρείας Dan Schulman, σε επιστολή του προς την ουκρανική κυβέρνηση.
Η PayPal γίνεται ένας ακόμα οργανισμός πληρωμών που κόβεις τις σχέσεις του με τη Ρωσία
. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης, αρκετές ρωσικές τράπεζες αποκλείονται από το παγκόσμιο σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT.
«Είναι πλέον πρακτικά αδύνατο να στείλεις χρήματα σε οποιοδήποτε άτομο στη Ρωσία», είπε στο CNBC ο Charles Delingpole, CEO της fintech startup ComplyAdvantage

Εισαγωγή του κινεζικου συστήματος 

Ως απάντηση στα παραπάνω, οι ρωσικές τράπεζες δήλωσαν την Κυριακή 6 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ότι σχεδίαζαν να εκδώσουν κάρτες χρησιμοποιώντας το σύστημα UnionPay της Κίνας.
Οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες Sberbank και Alfa Bank δήλωσαν ότι εργάζονται με στόχο τη διάθεση καρτών UnionPay.
«Η Sberbank εργάζεται για τη δυνατότητα έκδοσης καρτών συνεπώνυμων Mir-UnionPay.
Θα σας ενημερώσουμε αργότερα για το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας Sberbank.
Η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας Alfa Bank δήλωσε ότι «εργάζεται ήδη για την κυκλοφορία καρτών στο UnionPay, το εθνικό σύστημα πληρωμών της Κίνας».
Η Rosbank, η Tinkoff Bank και η Credit Bank of Moscow (MKB) θα υιοθετήσουν το σύστημα UnionPay, ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η οικονομία της Ρωσίας και ειδικότερα ο χρηματοπιστωτικός της τομέας τελεί υπό το βάρος των πρωτοφανών κυρώσεων μετά τις στρατιωτικές επιχιερήσεις την Ουκρανία.

Εκκαθαρίσεις συναλλαγών εντός Ρωσίας

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι οι κάρτες Visa και Mastercard που έχουν ήδη εκδοθεί από εγχώριεςτράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν εντός της Ρωσίας μέχρι τη λήξη τους, καθώς όλες οι πληρωμές στη Ρωσία γίνονται μέσω ενός εθνικού συστήματος.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι που ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν μαζί τους εναλλακτικά μέσα πληρωμής.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης