Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας και επιθετικός στόχος για ανάπτυξη 5,5% το 2022

Κίνα: Δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας και επιθετικός στόχος για ανάπτυξη 5,5% το 2022

Πτώση του πληθωρισμού στο 3% και αύξηση εισαγωγών και εξαγωγών το 2022

Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση της Κίνας σηματοδότησε την παροχή μεγαλύτερης δημοσιονομικής στήριξης στην οικονομία, θέτοντας έναν επιθετικό στόχο οικονομικής ανάπτυξης, επιδιώκοντας να επιδείξει σταθερότητα και αξιοπιστία, εν μέσω αυξανόμενων εγχώριων πιέσεων και παγκόσμιας αστάθειας που προέρχεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022.
Ενώ ο στόχος ανάπτυξης περίπου 5,5% για φέτος είναι ο χαμηλότερος σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες, είναι πάνω από τις συναινετικές προβλέψεις πιο κοντά στο 5% και πολύ υψηλότερος από την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επέκταση 4,8%.

Το Λαϊκό Κογκρεσο

Η μεγάλη «Αίθουσα του Λαού» στο Πεκίνο φιλοξενεί για μία ακόμη χρονιά τις εργασίες του Λαϊκού Κογκρέσου.
Πρόκειται για το νομοθετικό όργανο της Κίνας, με τη συμμετοχή 3.000 μελών, που καλούνται να επικυρώσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Θεωρείται το «μεγαλύτερο Κοινοβούλιο στον κόσμο», αν και οι βουλευτές δεν έχουν αναδειχθεί σε ελεύθερες εκλογές.
Κατά την έναρξη της φετινής συνόδου ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Keqiang προσπαθεί να καθησυχάσει το ακροατήριο, μιλώντας για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας το 2022.

Απασχόληση 

«Για φέτος αναμένουμε ότι ο δείκτης ανάπτυξης θα φτάσει το 5,5%, ενώ στις αστικές περιοχές δημιουργούνται 11 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία δεν ξεπερνά το 5,5%» λέει ο Li Keqiang .
«Παράλληλα ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 3%, ενώ αυξάνονται οι εισαγωγές και οι εξαγωγές». Όλα αυτά ακούγονται ευχάριστα, αλλά η αλήθεια είναι ότι για την Κίνα ο δείκτης ανάπτυξης 5,5% (έναντι 8,1% το 2021) είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 30 ετών. Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι, ενώ επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη, την ίδια στιγμή οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται κατά 7,1%.

«Ρουτίνα» τα περιοριστικά μέτρα

Μία αισιόδοξη εικόνα σκιαγραφεί Li Keqiang στον αγώνα κατά της πανδημίας.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός παραδέχεται ότι κατά καιρούς εμφανίζονται τοπικές εστίες της πανδημίας, τις οποίες άλλωστε ο ίδιος αναφέρει ως έναν από τους κύριους λόγους για την ανάσχεση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ωστόσο, επισημαίνει, «η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων έχει γίνει πλέον ρουτίνα, πάνω από το 85% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και οι όποιες τοπικές εστίες εμφανίζονται, αντιμετωπίζονται γρήγορα και με αποτελεσματικότητα».

Οι στρατηγικοί άγονες

Η στρατηγική εξόδου από την πανδημία, ο περιορισμός της ισχύος ξένων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούν, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εξαγγελίες, κύριες προτεραιότητες για τις εργασίες του Λαϊκού Κογκρέσου, που συνεχίζονται μέχρι τις 15 Μαρτίου στο Πεκίνο.
Για το 2022 η σύνοδος του Λαϊκού Κογκρέσου θεωρείται το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός στην Κίνα, μετά το συνέδριο του φθινοπώρου, στο οποίο κρίνεται και η επανεκλογή του σημερινού προέδρου της χώρας Xi Jinping,.
China Likely to Set Lowest GDP Target Since 1990s at Key Meeting - Bloomberg
China Likely to Set Lowest GDP Target Since 1990s at Key Meeting
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης