Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: «Ληστεία» ο εξαναγκασμός εταιρειών να εγκαταλείψουν τη χώρα – Ανθεκτικές οι ρωσικές τράπεζες

Ρωσία: «Ληστεία» ο εξαναγκασμός εταιρειών να εγκαταλείψουν τη χώρα – Ανθεκτικές οι ρωσικές τράπεζες
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin  διακόπτει τις συναντήσεις με εκπροσώπους ξένων επιχειρήσεων όπως ανακοίνωσε η ρωσική προεδρία - Πώς λειτουργεί το ανεξάρτητο σύστημα πληρωμών που έχει διαμορφώσει η Ρωσία με την Κίνα
Σχετικά Άρθρα

Δεν σχεδιάζει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin να πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους ξένων επιχειρήσεων στο εγγύς μέλλον και το Κρεμλίνο κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ορισμένες ξένες εταιρείες εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά, δήλωσε ο γραμματέας Τύπου της προεδρίας Dmitry Peskov, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, την Κυριακή 5 Μαρτίου 2022.
«Όχι, τέτοιες συναντήσεις δεν προγραμματίζονται σε αυτό το σημείο», σημείωσε ο Peskov στους δημοσιογράφους απαντώντας στη σχετική ερώτηση.
Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός τομέας της Ρωσίας δεν υπέστη το συντριπτικό πλήγμα το οποίο προβλεπόταν κατά την επιβολή των κυρώσεων παρά τη σημαντική διαρροή των καταθέσεων και την κατακόρυφη πτώση της ισοτιμίας του ρουβλιού.

«Κατανοούμε…»

«Υπάρχουν εταιρείες που αναγκάστηκαν να το κάνουν [να εγκαταλείψουν τη Ρωσία].
Καταλαβαίνουμε γιατί το κάνουν - ακόμη μια φορά, ο λόγος είναι η ίδια ληστεία, γιατί και οι ίδιες θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο αυτής της ληστείας», δήλωσε ο Peskov.

Επενδυτικό κλίμα

«Η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι μια χώρα που επιδιώκει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με ξένες επιχειρήσεις και ενδιαφέρεται να έχει ένα ελκυστικό επενδυτικό κλίμα», κατέληξε.

Ο αποκλεισμός από το SWIFT

Την ίδια ώρα, αρχίζουν να φαίνονται οι επιπτώσεις στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα, μετά την απόφαση για μερικό αποκλεισμό του από το σύστημα SWIFT, ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πρόκειται για έναν μηχανισμό αναγκαίο για την ολοκλήρωση μιας διεθνούς συναλλαγής, μετά την εκκαθάριση και τον διακανονισμό της. Με απλά λόγια, αν μία τράπεζα αποκλειστεί από το SWIFT, δεν μπορεί να εκτελέσει διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων.

Περιουσιακά στοιχεία 

Αυτό σημαίνει ότι περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας που βρίσκονται σε άλλες χώρες, «παγώνουν», ενώ οι ρωσικές εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις αποκλείονται από το διεθνές εμπόριο, καθώς δεν μπορούν ούτε να πληρωθούν από πελάτες ούτε να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ρωσικός ενεργειακός και ο αγροτικός τομέας αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από κάθε άλλον κλάδο, λόγω του εξαγωγικού τους χαρακτήρα.

Αναλήψεις μετρητών

Τα προβλήματα είναι ήδη εμφανή στη χώρα, καθώς οι αναλήψεις μετρητών από καταθέτες έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.
Επιπλέον, χθες η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η Sberbank Europe AG με έδρα στην Αυστρία, η οποία ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και οι θυγατρικές της σε Κροατία και Σλοβενία είναι πλέον αφερέγγυες ή είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν λίαν συντόμως στην κατάσταση αυτή.
Συγκεκριμένα, μπορεί να μην είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς καθίστανται απαιτητές.
Σημειώνεται ότι η Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της παρουσίασαν σημαντική διαρροή καταθέσεων ως αποτέλεσμα του αντίκτυπου της φήμης των γεωπολιτικών εντάσεων.
Κατά την ΕΚΤ αυτό οδήγησε σε επιδείνωση της θέσης ρευστότητάς τους, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα με ρεαλιστική πιθανότητα αποκατάστασή της τόσο σε επίπεδο ομίλου, όσο και σε κάθε θυγατρική του εντός της τραπεζικής ένωσης.
Πάντως, δεν συνέβη η χρεοκοπία των τραπεζικών ιδρυμάτων η οποία επιχειρήθηκε μέσω των κυρώσεων

Αποφάσεις και εναλλακτικό σύστημα πληρωμών 

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης καλείται τώρα να επιβεβαιώσει την αποτυχία ή την πιθανότητα αποτυχίας της αξιολόγησης της ΕΚΤ, ώστε στη συνέχεια να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει αποκλειστεί ξανά από το SWIFT το 2014, μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Κριμαία,
Για τον λόγο αυτό είχε σε συνεργασία με την Κίνα δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο σύστημα πληρωμών (MIR), για την εξυπηρέτηση των συναλλακτικών της αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται πως πολλές τράπεζες της χώρας θα το υιοθετήσουν για τη διεκπεραίωση κρίσιμων συναλλαγών, οι οποίες θα ολοκληρώνονται μέσω Κίνας.
Russian Economy Staggers Into 1998 'Times Three' With Foreign Exodus - BNN  Bloomberg
Τα κλειδιά για τη λειτουργία του

Το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, το λεγόμενο Swift δημιουργήθηκε πριν από περίπου 50 χρόνια και έχει έδρα στο Βέλγιο.
Εποπτεύεται από τις νομισματικές Αρχές των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και της Αγγλίας ενώ μέτοχοί του είναι περισσότερες από 2.000 ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες.
Στο σύστημα SWIFT συμμετέχουν περισσότερες από 11 εκατ. εμπορικές τράπεζες, κεντρικές τράπεζες και εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από 200 και πλέον χώρες παγκοσμίως.
Κάθε ημέρα λαμβάνει περισσότερα από 35 εκατ. εντολές για διεθνείς συναλλαγές, εκ των οποίων το 1% αφορά τη Ρωσία. Το SWIFT είναι σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως.
Russia - Economy | Britannica
Ποιες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία

Zara

Η ισπανική εταιρεία, πώλησης ειδών μόδας Inditex ανέστειλε τις εμπορικές συναλλαγές της στη Ρωσία, κλείνοντας τα 502 καταστήματά της και σταματώντας τις διαδικτυακές πωλήσεις, γνωστοποίησε σήμερα η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προς την ισπανική ρυθμιστική αρχή.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες η Inditex δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια των εργασιών και των εμπορικών συνθηκών στη Ρωσική Ομοσπονδία και αναστέλλει προσωρινά τη δραστηριότητά της», ανέφερε η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Zara.
Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8,5% του παγκόσμιου EBIT (σ.σ. κέρδη προ τόκων και φόρων) του ομίλου, πρόσθεσε η Inditex.

H&M

Η εταιρεία ένδυσης H&M Group, η οποία διαθέτει 168 καταστήματα στη Ρωσία, αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τα καταστήματά της στη Ρωσία.
«Ο όμιλος H&M νοιάζεται για όλους τους συναδέλφους και ενώνεται με όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που ζητούν ειρήνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουηδική εταιρεία λιανικής μόδας.

ΙΚΕΑ

Η Ikea, η μεγαλύτερη εταιρεία επίπλων στον κόσμο, διαθέτει 17 καταστήματα στη Ρωσία.
Η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες παραγωγής και λιανικής στη Ρωσία, καθώς και κάθε εμπόριο με τη σύμμαχό της Λευκορωσία.
Η Ikea είπε ότι 15.000 εργαζόμενοι θα επηρεαστούν άμεσα από το κλείσιμο στην περιοχή.
Όμως η εταιρεία θα συνεχίσει να τους πληρώνει, τουλάχιστον για λίγο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Η Volkswagen ανακοίνωσε ότι σταματά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση σταματά μέχρι νεωτέρας η παραγωγή στις εγκαταστάσεις της Volkswagen στην Kaluga και στο Nizhny Novgorod και οι εξαγωγές οχημάτων στη Ρωσία θα σταματήσουν με άμεση ισχύ.
Η Toyota Motor ανακοίνωσε επίσης ότι οι εξαγωγές οχημάτων της στη Ρωσία σταμάτησαν επ’ αόριστον, ακολουθώντας τις ανάλογες αποφάσεις άλλων ιαπωνικών εταιρειών όπως Honda και Mazda.
Πολλές δυτικές εταιρείες έχουν μπλοκάρει τη Ρωσία μετά την επίθεσή της στην Ουκρανία, με κάποιες από αυτές να επισημαίνουν ότι θα εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους στη χώρα.
Ωστόσο ορισμένες ιαπωνικές εταιρείες έχουν υιοθετήσει μια πιο διφορούμενη στάση.
Η Daimler Truck Holding AG ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και ίσως επανεξετάσει και τη συνεργασία της με την τοπική Kamaz PJSC. Οι Volvo Car AB και Volvo AB, ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις πωλήσεις αλλά και την παραγωγή στη Ρωσία.
Η Harley-Davidson   με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι αναστέλλει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη χώρα.
Η General Motors σταματά τις παραδόσεις οχημάτων στη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία εξάγει περί τα 3.000 οχήματα κάθε χρόνο στη Ρωσία.
Η αμερικανική Ford ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να «αποτραβηχτεί» από όλες τις κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει στη Ρωσία, αλλά όχι άμεσα.

Ενεργειακές εταιρείες

Από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους η BP, που είχε ξεκινήσει τις επενδύσεις στη χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι παραχωρεί το μερίδιό της (της τάξης του 20%) που κατείχε στην κρατικά ελεγχόμενη Rosneft, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαγραφή 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά το ένα τρίτο.
Η Shell, ανακοίνωσε ότι «λόγω της παράλογης πράξης στρατιωτικής εισβολής» τερματίζει τη συνεργασία της με την επίσης κρατικά ελεγχόμενη Gazprom, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης υγροποίησης φυσικού αερίου Sakhalin-II αλλά και της εμπλοκής στο πρόγραμμα του αγωγού Nord Stream 2 (ο οποίος μπλοκαρίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Γερμανία). Τα δύο συγκεκριμένα προγράμματα υπολογίζεται ότι ήταν αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Equinor, η μεγαλύτερη ενεργειακή της Νορβηγίας, επίσης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να αποχωρεί από τις κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει με τη Ρωσία, αξίας περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι παραπάνω κινήσεις αφήνουν τις Exxon Mobil και Total Energies να είναι οι μόνοι μεγάλοι παίκτες που συνεχίζουν τις δραστηριότητες εξόρυξης στη Ρωσία, με την τελευταία να ανακοινώνει ωστόσο ότι δεν θα διαθέτει πλέον κεφάλαια για νέα έργα στη Ρωσία.
Η Exxon έχει συμμετοχή στο Sakhalin-1 σε συνεργασία με την Rosneft και εταιρείες από την Ιαπωνία και την Ινδία, ενώ η Total Energies κατέχει μερίδιο στην Novatek PJSC, την μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης