Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ δεν αποκλείει εμπλοκή του απέναντι στον Putin - Blinken, Stoltenberg: Είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση

Το ΝΑΤΟ δεν αποκλείει εμπλοκή του απέναντι στον Putin - Blinken, Stoltenberg: Είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση
Τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών όσο και γγ του ΝΑΤΟ απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση προς τη Ρωσία χωρίς να αποκλείουν πια τη στρατιωτική λύση
Σχετικά Άρθρα

Σε αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία και τον Vladimir Putin φαίνεται πως προχωρούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, μιλώντας πλέον «ανοιχτά» για σύγκρουση.
Τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, όσο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση προς τη Μόσχα, διαμηνύοντας ότι σε περίπτωση που χρειαστεί «είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση». Κι αυτό τη στιγμή, που η Ρωσία κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιθέσεις στην Ουκρανία καταλαμβάνοντας μέχρι και το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia.
Στην Ουάσιγκτον έχει αρχίσει η συζήτηση σχετικά με τις επιλογές όσον αφορά την απάντηση στον Putin, καθώς φαίνεται πως ούτε οι οικονομικές κυρώσεις κάμπτουν τη στάση του, παρά το τεράστιο πλήγμα στην οικονομία και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του. Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στην τηλεόραση του OPEN, «όλοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη στρατιωτική λύση, αλλά ουδείς το παραδέχεται καθώς έχουν εγκλωβιστεί στις δημόσιες δηλώσεις τους ότι δεν θα σταλεί ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης να πολεμήσει για την Ουκρανία».
Από την πλευρά του, ο Blinken -προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- διεμήνυσε πως το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί όλους του τους συμμάχους και το έδαφός του έναντι μιας ρωσικής επίθεσης. «Η Συμμαχία μας είναι αμυντική. Δεν επιζητούμε τη σύγκρουση. Αλλά αν η σύγκρουση φτάσει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι για αυτό και θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Stoltenberg, ο οποίος διαμηνύοντας ότι «Είμαστε μία αμυντική συμμαχία, που δεν επιθυμεί τον πόλεμο. Ωστόσο δεν πρέπει να το παρεξηγεί κανείς αυτό. Θα υπερασπιστούμε κάθε μέλος μας».

Blinken: Είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση

Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί όλους του τους συμμάχους και το έδαφός του έναντι μιας ρωσικής επίθεσης, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η Συμμαχία μας είναι αμυντική. Δεν επιζητούμε τη σύγκρουση. Αλλά αν η σύγκρουση φτάσει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι για αυτό και θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Blinken, ενώ καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των αμάχων στην Ουκρανία.
«Και στη διάρκεια της νύκτας είδαμε επίσης αναφορές για επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού εργοστασίου. Αυτό απλώς καταδεικνύει την αφροσύνη αυτού του πολέμου και τη σημασία να τερματιστεί και τη σημασία η Ρωσία να απομακρύνει όλα της τα στρατεύματα και να δεσμευθεί σε διπλωματικές προσπάθειες καλή τη πίστει», κατάληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Stoltenberg: Δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστούμε κάθε μέλος μας

H επίθεση κατά της ζώνης πυρηνικής ενέργειας καταδεικνύει την «απερισκεψία» του πολέμου που ξεκίνησε η Μόσχα και την ανάγκη τερματισμού του, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των αμάχων», δήλωσε ο Stoltenberg, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα (4/3/2022) εκτάκτως για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη «βάναυση ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της».
Σχετικά με την επίθεση κατά της ζώνης πυρηνικής ενέργειας, ο Stoltenberg είπε ότι «αυτό καταδεικνύει την απερισκεψία αυτού του πολέμου και τη σημασία του τερματισμού του, καθώς και τη σημασία της απόσυρσης όλων των στρατευμάτων της Ρωσίας και την ανάγκη δέσμευσης σε διπλωματικές προσπάθειες με καλή πίστη».
Ο Stoltenberg ανέφερε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο και παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία.
Τόνισε, επίσης, ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης -το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία- δεν επιδιώκουμε πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία». Ταυτόχρονα, όμως το ΝΑΤΟ πρέπει να υπερασπιστεί και να προστατέψει τους Συμμάχους του και ως εκ τούτου έχει αυξήσει την παρουσία των δυνάμεών του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, εξήγησε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος χαιρέτισε την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ να κινητοποιήσουν περισσότερα στρατεύματα, καθώς και το ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς ενισχύουν την παρουσία τους στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, σε στεριά, θάλασσα και αέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης