Τελευταία Νέα
Διεθνή

IHS Markit: Ο κόσμος στα πρόθυρα μιας ενεργειακής κρίσης αντίστοιχη εκείνης της δεκαετία του 1970

IHS Markit: Ο κόσμος στα πρόθυρα μιας ενεργειακής κρίσης αντίστοιχη εκείνης της δεκαετία του 1970
Και η JPMorgan εκτιμά ότι το 66% του ρωσικού πετρελαίου δυσκολεύεται να βρει αγοραστές και ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να φτάσουν τα 185 δολάρια
Σχετικά Άρθρα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει μια ενεργειακή κρίση ανάλογης κλίμακας των μεγάλων πετρελαϊκών κρίσεων στη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με τον Daniel Yergin, αντιπρόεδρο της IHS Markit, θυγατρικής της S&P Global που εξειδικεύεται στην παροχή πληροφοριών.
Η Μόσχα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο. Οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας έχουν ήδη προκαλέσει μια αντίδραση κατά του ρωσικού αργού από τράπεζες, αγοραστές και φορτωτές.
Ο Yergin, που είναι και συγγραφέας-ιστορικός της ενεργειακής αγοράς, είπε ότι παρόλο που η ρωσική ενέργεια δεν τυγχάνει κυρώσεων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλη απώλεια ρωσικών βαρελιών από την αγορά. Η χώρα εξάγει περίπου 7,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και διυλισμένα προϊόντα την ημέρα, σημείωσε.
«Αυτό θα είναι μια πραγματικά μεγάλη αναστάτωση όσον αφορά τα logistics και οι άνθρωποι θα παλεύουν για βαρέλια», είπε ο Yergin. «Πρόκειται για κρίση εφοδιασμού. Είναι μια κρίση logistics. Είναι μια κρίση πληρωμών και αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στην κλίμακα της δεκαετίας του 1970».
Είπε επίσης ότι οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των κυβερνήσεων που επιβάλλουν τις κυρώσεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο και σημείωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι αποδέκτες του 50% σχεδόν των ρωσικών εξαγωγών. «Γι’ αυτό κάποια διαταραχή θα υπάρξει», συμπληρώνει ο Yergin.

Ακόμη και στα 185 δολάρια η τιμή

Οι κυρώσεις «de facto» θα κρατήσουν το ρωσικό πετρέλαιο μακριά από την αγορά, παρόλο που ο τομέας της ενέργεια δεν περιλαμβάνεται σε αυτές. Οι αγοραστές είναι επιφυλακτικοί για το ρωσικό πετρέλαιο λόγω του “pushback” από τράπεζες, λιμάνια και ναυτιλιακές εταιρείες που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Η JPMorgan εκτιμά ότι το 66% του ρωσικού πετρελαίου δυσκολεύεται να βρει αγοραστές και ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να φτάσουν τα 185 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, εάν το ρωσικό πετρέλαιο παραμείνει εκτός αγοράς.
«Αυτή θα μπορούσε να είναι χειρότερη κρίση από το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου και την ιρανική επανάσταση τη δεκαετία του 1970», είπε ο Yergin. Και τα δύο γεγονότα ήταν μεγάλα πετρελαϊκά σοκ εκείνη τη δεκαετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης